Prethodni članak
Sljedeći članak

NAGRAĐENI ČUVARI STARIH SORTI VOĆA: U Donjoj Stubici kreće realizacija projekta stare zagorske hiže i trnaca koji će obogatiti turističku ponudu

Svi izlagači bili su dobri, kolači fini, a prerađevine raznovrsne, no kod izbora nagrađenih presudile su nijanse

  • Izložba starih sorata voća u Donjoj Stubici

    Izložba starih sorata voća u Donjoj Stubici

  • KUD Stubica

    KUD Stubica

  • Izložba je imala edukativni, poticajni i prodajni karakter

    Izložba je imala edukativni, poticajni i prodajni karakter

  • Izložba starih sorata voća u Donjoj Stubici
  • KUD Stubica
  • Izložba je imala edukativni, poticajni i prodajni karakter

Udruga Stubička baština – odjel Čuvari starih sorata voća i ove je godine organizirala tradicionalnu županijsku izložbu "Zagorje, trnac starih sorata voća“ i Dane starih sorata voća, prerađevina starih sorata voća i sjemena starih biljnih vrsta i sorata.

Izložba je organizirana u suradnji s OPG-om Katarina Ptičar iz Poznanovca i KUD-om "Stubica" Donja Stubica. Izložba je ove godine otvorena na novoj lokaciji, u novouređenom Domu kulture Donja Stubica  uz prigodni program i radionicu cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća. Radionicu je vodio voćar Ivan Pavlović iz Gornje Stubice, koji posjeduje zavidan broj starih sorata jabuka.

I ove godine Krapinsko-zagorska županija je dodijelila nagrade. Nagradu za najveći broj starih sorata voća osvojio je Ivan Pavlović koji posjeduje čak 52 sorte starog voća,  najveći broj prerađevina starih sorata voća imao je OPG Ptičar iz Poznanovca i to 44. Za najbolje obrađenu temu izložbe (škole i vrtići) nagrada je pripala Etnografskoj grupi Škrinjica OŠ Donja Stubica, a za najljepši izložbeni prostor donjostubičkom vrtiću Bubamara. Najveći broj sjemena starih biljnih vrsta i sorti imala je Jadranka Blagec, dok su nagradu za tradicijski bakin kolač od starih sorata voća i njihovih prerađevina osvojile članice KUD - a Stubica, sa 17 vrsta kolača od voća.

Donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić najavio je kako Grad Donja Stubica, Udruga Stubička baština i Krapinsko - zagorska županija kreću u projekt realizacije stare zagorske hiže i trnaca u kojem bi bile zasađene stare sorte voća. -  Realizacija projekta krenula bi sljedeće godine. Hiža i trnac bili bi u sklopu osnovne škole i dali bi jednu dodatnu vrijednost turističkoj ponudi Donje Stubice - istaknuo je gradonačelnik Gospočić. Krapinsko - zagorska zupanija je i ove godine dala podršku ovoj manifestaciji iz razloga što su zagorski trnaci skoro pa nestali. Stoga je krapinsko - zagorski župan Željko Kolar najavio da će se kroz mjeru ruralnog razvoja osigurati sredstva za ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja žele saditi stare sorte voća. 

Izložba je imala edukativni, poticajni i prodajni karakter, a Izložba i Dani bili su pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Donja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook