Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nacija smo koja ne vježba i ima problema s pretilošću'

Razgovarali smo s Renatom Sopek, voditeljicom programa Aktivna hrvatska i fitness trenericom


Dvjestotinjak Zagoraca vježbalo je nedavno uz tim Aktivna Hrvatska u Sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, koja je tako ugostila ovaj projekt na prvom ovogodišnjem treningu i iz Stubice prenijela sliku i poruku koliko je važno baviti se fizičkom aktivnošću i širiti pozitivnu energiju.

Loše statistike

Voditeljica programa i instruktorica fitnessa Renata Sopek, koja provodi i vlastite treninge za dobru formu i tako potiče mnoge na bavljenje fizičkom aktivnošću prvenstveno radi zdravlja, a onda i radi fizičkoga izgleda, istaknula je kako je ovo trening na koji se dosada prijavilo najviše vježbača, što je itekako pohvalno. Naime, na vrhunski trening od sat vremena prijavilo se dvjestotinjak vježbača, mlađih i starijih, onih koji su u formi i redovito vježbaju i onih koji ne vježbaju uopće, ženskih i muških, ali i djece.

– Trening je prilagođen svima. Jako mi je drago da su danas sve generacije tu, a posebno da vidim djecu, jer su, prema statistikama, djeca već u predškolskoj dobi pretila, stoga je ovo pozitivna slika koju ćemo danas poslati po cijeloj Hrvatskoj i svim generacijama – istaknula je Renata, dodavši kako je upravo ovo dobar početak da se krene sa ''skidanjem'' viška kilograma koje smo nakupili tijekom zime i zimskih blagdana. – Naš trenerski tim osmislio je vježbe koje se mogu prakticirati i doma i ja se nadam da će vježbači te vježbe usvojiti, jer su uistinu korisne. No, otići van i lagano đogirati, barem tri puta tjedno i puno ćete napraviti za sebe, za to stvarno ne treba nikakvog novca. A ako netko želi ili korak dalje, preporučam neki fitness centar gdje ćete sigurno naći nešto za sebe među mnogim tipovima treninga, no nikako nemojte pokušavati samo, već obavezno uz stručno vodstvo – savjetovala je Renata, kojoj mnogi zavide na figuri koju ponosno nosi i formi koju, kaže, održava svakodnevno.

– Najvažnije je da ste pozitivni i da imate želju za treningom. Konkretno kod mene, to je jako puno treninga, vježbanja, a imam i svoj portal i radim puno projekata, stalno sam u sportu, a i boksam, trčim i guštam. Kad se bavite tjelovježbom, stvarno se dobro osjećate, čak i kad vam je najgori dan, na taj način izbacite svu negativnu energiju. Naime, psihofizičko stanje organizma je neusporedivo kod osobe koja ne vježba i one koja se bavi tjelesnom aktivnošću – pojasnila je.

Korekcija prehrane

Naravno, bez korekcije prehrane nema rezultata. Lošoj prehrani i unosu prevelike količine hrane, kaže Renata, treba stati na kraj i to kombinacijom prehrane koja se bazira na mediteranskom tipu prehrane. - To znači 5 do 6 manjih obroka, svaka tri sata. Tako ne osjećate glad, a unosite manje i na prirodan način ubrzavate metabolizam. No, prvi savjet na brzinu koji može pomoći u samom startu kod mršaljenja svakako je smanjiti ugljikohidrate i slučajno ih ne jesti iza 7 ili 8 sati navečer – rekla je Renata, naglasivši kako poanta svega nije fizički izgled, već zdravlje.

– Upravo to želimo osvijestiti ovakvim treninzima. Nacija smo koja ne vježba i koja ima problema s pretilošću. No, možemo raditi na sebi i napravili velike pomake, ali čovjek mora znati da je to prvenstveno radi zdravlja, estetika ne bi smjela biti u fokusu, kao što je kod onih koji vježbaju, primjerice, dva mjeseca prije odlaska na godišnji odmor – rekla je Renata. Na pitanje tko se ipak više posvećuje tjelovježbi, žene ili muškarci, rekla je kako ne može sa sigurnošću tvrditi jer više žena susreće na aerobnim treninzima, no muškarci pak više boksaju, trče i bave se drugim sportovima. – Sve zapravo ovisi o tipu treninga. No, treba zdravo jesti i vježbati svaki dan ako možemo ili barem tri puta tjedno. Ne treba se forsirati i ozlijediti u silnoj želji za tjelovježbom, već prilagoditi vježbe sebi, bolje ćete se osjećati u konačnici – zaključila je Renata Sopek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook