Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik Car: 'U Zagorju ima najmanje kaznenih djela u čitavoj Republici Hrvatskoj'

U petak 29. rujna katolici slave blagdan svetog Mihovila. Kako je riječ o svecu koji je zaštitnik policajaca, u čitavoj Hrvatskoj taj dan obilježava se kao Dan policije. Kako će ga obilježiti zagorski policajci i kakav je uistinu policijski posao, samo su neka pitanja o kojima smo razgovarali s načelnikom Darkom Carem

  • darko car

    Načelnik Policijske uprave krapinsko - zagorske Darko Car


ZL: Ovog tjedna, na blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policije, obilježava se Dan policije. Kako ćete ga obilježiti u PU Krapinsko - zagorskoj?

CAR: Obilježavanje Dana policije počeli smo još prošlog tjedna kada su u Zaboku, u suradnji s Regionalnim klubom IPA Hrvatsko zagorje, organizirani sportski susreti i zabavni dio programa koji su bili namijenjeni isključivo za djelatnike policije. Ovog tjedna, od 24. do 28. rujna organizirani su Dani otvorenih vrata za učenike prvih razreda Osnovnih škola u sjedištu Policijskih postaja Zabok, Donja Stubica, Klanjec, Krapina, Pregrada i Zlatar Bistrica, kojom prilikom će se učenicima prvih razreda osnovnih škola predstaviti rad policije i pokazati vozila, službene automobile, „marice“ i motocikle. Djeca su uvijek oduševljena kada se uključe svjetlosni i zvučni signali na službenom vozilu, kada uđu u „maricu“ ili uz pomoć i sigurnost policijskih službenika sjednu na službene motocikle. Također od 24. do 28. rujna posjetit ćemo obitelji policijskih službenika poginulih u Domovinskom ratu. Obišli smo grobove poginulih policajaca i na njihovim grobovima zapalili svijeće, a 25. rujna položili smo vijence i zapalili svijeće kod spomenika koji je podignut ispred Policijske uprave u Zaboku u čast policajcima naše Policijske uprave poginulima u Domovinskom ratu, nakon čega je za njih održana i Sveta misa zadušnica. Na kraju, u četvrtak 27. rujna, povodom Dana policije, održat ćemo tiskovnu konferenciju na koju ćemo pozvati sve medije koji prate rad naše Policijske uprave.

ZL: Često se u javnosti raspravlja o policiji, policajcima, njihovim postupcima, uvjetima rada… Kako vi gledate na sliku koja je prisutna o policijskom poslu?

CAR: Mogu vam reći iz osobnog iskustva, a to je da je policijski posao izrazito težak i zahtjevan. Taj posao doista ne može obavljati svatko i beneficija koju ima policajac je uistinu zaslužena beneficija. Mogu reći da mi je veliko zadovoljstvo da u ovoj policijskoj upravi doista rade pravi profesionalci. Svoj posao policajci rade s izrazito puno odricanja, a to najbolje mogu osjetiti njihove obitelji. Često puta nemaju vikende, blagdane, dižu se usred noći. Rade jedan težak i zahtjevan posao, što ljudi ne znaju jer nas uglavnom doživljavaju kroz promet i represiju u prometu. No, policija nije samo promet i represija, mi provodimo niz preventivnih mjera i aktivnosti. Surađujemo sa Županijom, gradovima, općinama, školama i razno raznim institucijama.

ZL: Statistički rezultati idu vam u prilog, među najboljima ste policijskim upravama u Hrvatskoj. No, koje su specifičnosti PU krapinsko - zagorske? Koji su trenutno najveći problemi s kojima se susrećete?

CAR: Nemamo nikakvih posebnih policijskih specifičnosti koje bi izdvojio. Policijski postao svugdje je jednak ili sličan, propisan je policijskim propisima, zakonima i pravilnicima. Što se tiče Hrvatskog zagorja mogu reći kako je ovo miran kraj, da smo županija sa najmanjim brojem kaznenih djela u Republici Hrvatskoj, da mi kao policija imamo izuzetno visoki postotak otkrivačke djelatnosti kaznenih djela, kao i vrlo povoljnu policijsku statistiku u svim segmentima našeg rada. No važnija od svega toga je percepcija građana i njihovo mišljenje o subjektivnom osjećaju sigurnosti. I tu se trudimo da zajedno sa građanima ostvarujemo još veću međusobnu sinergiju i  povjerenje. Često puta znam reći „policija je tu da štiti i služi svojim građanima“.

ZL: I što planirate do idućeg Dana policije, odnosno, kakvu PU krapinsko - zagorsku vidite u budućnosti?

CAR: Pred nama je puno planova, ali i obaveza, dugo i opširno bi o njima mogao pričati, no prvenstveno želimo zadržati povoljno stanje kriminaliteta, neke segmente rada u organizacijskom smislu unaprijediti, a samim tim postati još učinkovitiji i pristupačniji građanima. Zahvaljujući našem ministru, koji ima puno sluha za probleme policijskih službenika i koji je u svom dosadašnjem radu učinio puno za policiju, posebno u organizacijskom, ali isto tako i u tehničkom smislu, policijski službenici se opremaju s najmodernijom opremom.  Iz tih razloga vrlo optimistično gledam na budućnost policije, pa tako i Policijske uprave krapinsko-zagorske.   

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook