Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Veliku subotu obilježen završetak radova na rekonstrukciji platoa ispred župne crkve u K. Toplicama

Obnova platoa nastavak je niza investicija započetih izgradnjom novog dječjeg vrtića i plod nastojanja općine da se uredi urbanistička cjelina oko župne crkve te udahne novi život povijesnoj jezgri mjesta.


Puštanjem 100 lampiona u zrak mještani Krapinskih Toplica proslavili su obnavljanje jednog od simbola mjesta - platoa ispred župne crkve. 15. travnja na Veliku subotu, nakon blagoslova vatre i tradicionalnog bdijenja pred Uskrs, vjernici i stanovnici Krapinskih Toplica, uz podršku puhačkog orkestra Selno i folklorne sekcije KUD-a Zlatko Baloković obilježili su završetak radova na trgu pred Župnom crkvom Presvetog Trojstva.
Obnovljeni prostor blagoslovio je đakon Samson Štibohar, a toplički župnik Mato Herceg podsjetio je nazočne na potrebu očuvanja kulturne baštine te zahvalio Ministarstvu kulture na podršci pri restauratorskim radovima na župnoj crkvi i dvjema topličkim kapelicama te Općini Krapinske Toplice što u partnerstvu sa crkvom i ostalim institucijama ulaže u oplemenjivanje javnog prostora.

Općinski načelnik Ernest Svažić naglasio je kako su tijekom proteklih nekoliko godina uspješno obnovljeni desetljećima zapuštani simboli Krapinskih Toplica: kapelica sv. Marije Magdalene i kapelica sv. Antuna , a uskoro će biti završeni i radovi na uređenju povijesne aleje kestena.

Obnova platoa nastavak je niza investicija započetih izgradnjom novog dječjeg vrtića i plod nastojanja općine da se uredi urbanistička cjelina oko župne crkve te udahne novi život povijesnoj jezgri mjesta. Prostor je obnovljen u skladu s projektom arhitektonskog studija Mikelić Vreš arhitekti, a izvođač je bio tvrtka MDK. Radove u vrijednosti 400.000,00 kn sa 190.000,00 kn sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava osiguran je općinskim proračunom.
Crkveni je trg opločen granitnim kockama koje na trideset mjesta ustupaju mjesto podnoj rasvjeti koja u večernjim satima stvara poseban ugođaj. Sastavni dio trga je i raspelo koje su Krapinskim Toplicama darovali zahvalni pacijenti tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook