Prethodni članak
Sljedeći članak

[NA OSAM LOKACIJA] Kamere na cestama rade 'punom parom', počele stizati i prve kazne!

Fiksni radari za mjerenje brzine počeli s radom, počele stizati prve novčane kazne


Fiksni radari, odnosno kamere za mjerenje brzine koje su još u svibnju postavljene na nekoliko zagorskih prometnica počele su s radom, potvrdili su nam iz Policijske uprave krapinsko – zagorske. Počele su i stizati prve novčane kazne. Među prvima je ovakvu 'čestitku' na kućnu adresu dobio vozač koji je kroz Donju Stubicu u zoni osnovne škole vozio 97 km/h, a ograničenje na toj lokaciji je 40 km/h. Fiksne su to kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica. U Zagorju ovakve kamere snimaju na 8 lokacija.

Lokacije na kojima su postavljeni automatski radari su one na kojima i inače vozači malo vole pritisnuti papučicu gasa, a izabrane su državne i županijske ceste u pet zagorskih gradova i dvije općine. Podsjetimo, fiksni radari postavljeni su u Oroslavju, na državnoj cesti D 307- 4km 1 dionice (obilaznica, ul. A. Gredičaka kod kbr. 3f), u Gradu Krapini na dvije lokacije, u Ulici hrvatskih branitelja - kod OŠ August Cesarec i u Mihaljekovom Jarku kod kbr.12, u Velikom Trgovišću u Ulici Stjepana Radića kod kbr.73, u Donjoj Stubici na državnoj cesti D 307 u zoni osnovne škole, u Bedekovčini na državnoj cesti D24 ulica Matije Gupca kbr.33, koja nakon što je postavljena u blizini kafića Lily pomaknuta koji metar dalje u smjeru Poznanovca, u Gradu Zaboku na županijskoj cesti ŽC 2195 Ulica M. Gupca 132 te u Gradu Zlataru na državnoj cesti D 29 – Zagrebačka ulica – kbr. 49 a.

Kamere su nabavljene ponajprije za nadzor brzine kretanja vozila, ali se po potrebi mogu koristiti i za istovremeno sankcioniranje i nekih drugih prometnih prekršaja kao što su vožnja bez pojasa i nedopušteno korištenje mobitela, kažu nam u policiji. Veći broj kućišta omogućuje prebacivanje kamera s lokacije na lokaciju, što djeluje preventivno na vozače koji ne znaju je li kućište prazno ili se u njemu nalazi kamera. Ovi prometni radari su tehnološki vrlo napredni, jer imaju kamere visoke rezolucije, povezuju se na mobilne mreže i odmah šalju podatke o prekršiteljima. Iduće 2020. godine planira se nabavka još kamera za nadzor prometa koje će se postaviti na brojnim lokacijama, tako i na zagorske ceste.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook