Prethodni članak
Sljedeći članak

[NA IVANŠČICI] Članovi Loborskog ekološkog društva zajedničkim snagama uredili gorsku livadu Vučikovec


Kao i ranijih godina članovi Loboroskog ekološkod društva i ovog ljeta obavili su održavanje gorske livade Vučikovec, na Ivanščici, iznad Starog Golubovca.

Kosidba/malčiranje obavljena je prema preporukama botaničara sredinom kolovoza, a u cilju očuvanja i razmnožavanja zakonom zaštićene zagorske orhideje – kačunka. Do sada biljka koja cvate početkom svibnja posijala je svoje sjeme te se i dogodine očekuje više stotina jedinki na prostoru ove livade. S ponosom se može istaknuti da se ovakvim višegodišnjim radom uspjelo ne samo očuvati ovu prelijepu biljku već je znatno povećan njen broj. U početku je bilo moguće pobrojati svega nekoliko jedinki dok ih se danas može nabrojati preko 200. U prebrojavanju ove autohtone biljke već godinama s veseljem sudjeluju djeca osnovnih škola iz Lobora i okolnih općina. Time je ispunjena i edukativna uloga ove Udruge.

Kako se sijeno na žalost koristi sve manje, jer u seoskim domaćinstvima više nema velikih preživača, to je pred članovima LED-a uvijek dilema da li livadu kositi ili malčirati. Nakon kosidbe ostaje sijeno koje nitko ne želi prikupiti za prehranu stoke pa preostaje jedino spaljivanje. Spaljivanje na otvorenom je u ljetnim mjesecima povezano s velikom opasnošću od šumskog požara te se zabranjuje. Osim toga, nakon spaljivanja na pojedinim dijelovima livade niče nepoželjni korov koji ne služi za prehranu divljači pa se time narušava i druga važna komponenta ove aktivnosti. Naime, na tom području obitava stabilna populacija jelenske divljači koja treba livade s kvalitetnom gorskom travom. A livada Vučikovec idealno je mjesto za njihovu prehranu. Naravno, ovdje je i srneća divljač koja rado brsti mladu travu. U zadnje vrijeme primijećeno je i nekoliko jedinki divokoze kojoj mlada trava također služi prehrani.

Za pohvaliti je upornost nekih članova LED-a da se livada Vučikovec redovito i pravilno održava. Kao i ranijih godina najveći teret akcije na sebe je preuzeo predsjednik LED-a gosp. Božidar Labaš, koji je zajedno sa članom Udruge gosp. Mladenom Horvatom, obavio malčiranje, uz logističku potporu tajnice gđe. Đane Labaš i dopredsjednika prof.dr.sc. Darka Ropca.

- Nakon završetka uređenja livade organizirano je prigodno druženje u gorskoj kućici s drugim članovima i podupirateljima ove Udruge. Osim domaćih kobasica bilo je tu i meso i povrće ispod peke priređeno u pečenjari koja je izgrađena uz planinsku drvenu kućicu, na gornjem rubu livade - rekao je prof.dr.sc. Darko Ropac, dopredsjednik LED-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook