Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Četvrtom festivalu volonterizma dodijeljene su nagrade najboljim volonterima

Postavljena je i izložba radova odabranih putem provedenog likovnog natječaja


Povodom Međunarodnog dana volontera, jučer je u Gradskoj knjižnici Oroslavje održan Četvrti festival volonterizma u organizaciji Udruge mladih Feniks, a u sklopu kojega su dodijeljene nagrade najboljim volonterima tijekom protekle godine te je postavljena izložba radova odabranih putem provedenog likovnog natječaja. Nakon obraćanja zamjenice župana Jasne Petek i predsjednice Udruge Elizabete Škvorčec, podijeljene su nagrade u nekoliko kategorija.

Nagrada za najvolonterku (u kategoriji mladih od 15 do 30 g.) otišla je u ruke Katarini Šipek, dugogodišnjoj volonterki Društva „Naša djeca“ Veliko Trgovišće, koja se posebno ističe u radu i aktivnostima s djecom predškolske i rane školske dobi te u provođenju raznih akcija. U istoj kategoriji, nagrada je dodjeljena i Maši Brozović, koja volontira u ''Orkasu'' te pruža instrukcije iz engleskog jezika i matematike djeci i mladima iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji.

Nagradu za najvolonterku u kategoriji odraslih 30+ g. osvojila je Edita Gredičak, volonterka GDCK Donja Stubica, koja u okviru programa ''Poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi'' za područje Grada Oroslavja provodi kontrolu krvnog tlaka, šećera u krvi i kolesterola te zahvaljujući svojem zvanju medicinske sestre, pruža i savjetodavnu pomoć. Nagradu za najvolontera u istoj kategoriji osvojio je Dalibor Hržica, volonter u ''Orkasu'', koji pruža pomoć u učenju djeci i mladima te lakše savladavanje gradiva uz njegov vedar duh i optimizam. U istoj je kategoriji dodijeljena još jedna nagrada, i to Danijeli Horvatek Tomić, koja je također aktivna volonterka u pomoći u učenju te dva puta tjedno pruža instrukcije iz matematike i njemačkog jezika, uz svoj pozitivan duh i otvorenost.

Nagradu za najbolju organizaciju civilnog društva osvojila je udruga Modus Vivendi Stubaki, koja se od 2014. bavi volonterskim radom, osmišljavajući i organizirajući manifestacije u kulturi, poput koncertnih i književnih večeri, promocija, poetskih i glazbenih programa, raznih tribina te Prvoga „Adventa u Stubakima“i Prvoga Dočeka Nove godine u podne u Stubakima. U istoj kategoriji, nagrada je dodijeljena i DVD – u Stubička Slatina, koji postoji već 72 godine, a neke od djelatnosti koje obavljaju su održavanje i uređivanje prostorija i vozila spremnim za intervenciju, osposobljavanje i napredovanje članova, kontinuirana edukacija sa opremom, rad sa djecom i mladeži, a svako ljeto vode mlade u Fažanu u kamp vatrogasne mladeži te povremeno na izlete, a provode i kreativne radionice s djecom.

Nagradu za najbolju ustanovu/instituciju osvojila je INA d.d., s čijim je Klubom volontera Udruga mladih Feniks surađivala na projektu ''Vranyczanyjevo jezero kao mjesto zdravog i aktivnog života'', gdje su se provodile brojne aktivnosti i ekološka volonterska akcija čišćenja i uređenja okoliša jezera i šetnice, a u kojoj je sudjelovao i INA Klub volontera. U istoj kategoriji nagradu je osvojila i Srednja škola Oroslavje, koja je Udruzi dugogodišnji partner te sudjeluje u provedbi projekta Lokalni volonterski centar „Orkas“ od 2015. godine, a u sklopu škole osnovan je i volonterski klub čiji članovi sudjeluju u brojnim aktivnostima kako bi unaprijedili život lokalne zajednice.

Nagradu za najbolje provedenu volontersku akciju osvojio je DND Stubičke Toplice, za akciju ''Lijepe naše Stubičke Toplice'', preko koje su učenici 3. i 1. razreda OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice izradili razglednice kako bi predstavili ljepote i znamenitosti svoga mjesta. U istoj kategoriji dodijeljena je i nagrada Udruzi žena općine Jakovlje ''Dora'', za akciju ''Djeca i mladi brinu o okolišu'', s ciljem poticanja stanovništva na noravak na otvorenom prostopru, edukacije mladih o važnosti brige o okolišu, iz čega su nikle razne sadnice pred lokalnim Domom zdravlja, postavljene klupe ispred osnovne škole, koševi za smeće i kućice za ptice te je napravljena oglasna ploča, uz brojne druge aktivnosti.

Podijeljene su i nagrade za likovne radove preko provedenog natječaja. U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, nagrade su osvojili Lana Gorupec (2.r., OŠ Oroslavje), Ines Franjković (2.r., OŠ V. Bosnar Stubičke Toplice), Luka Sugnetić (3.r., OŠ Marija Bistrica), Lovro Bartolović (3.r., PŠ Laz, OŠ M. Bistrica), Nina Šuprina (3.r., OŠ Oroslavje) i Sara Cerovečki (4.r., OŠ V. Bosnar Stubičke Toplice). U kategoriji učenika od petog do osmog razreda osnovne škole imamo četverno nagrađenih iz OŠ Vjenceslava Novaka, a to su Laura Švec (5.r.), Angelina Finek (5.r.), Karlo Križ (6.r.) i Patricia Paraga (6.r.). Dodijeljena je i zahvalnica Marceli Rasonja, koja volontira u udruzi i vodi radionice robotike.

Festival volonterizma organizira se u sklopu Lokalnog volonterskog centra „Orkas“, koji Udruga mladih Feniks od 2015. godine uspješno provodi u suradnji s partnerima – gradovima Oroslavje i Donja Stubica, općinama Stubičke Toplice,Veliko Trgovišće i Jakovlje, Osnovnom i Srednjom školom Oroslavje, OŠ Matije Gupca Gornja Stubice i OŠ Marija Bistrica te Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica. Aktivnosti koje se provode usmjerene su prvenstveno na informiranje i edukaciju građana o volonterstvu, organizaciju volonterskih akcija i programa s ciljem promocije volonterizma te pružanje besplatne pomoći u učenju odnosno instrukcije za djecu i mlade iz socijalno i materijalno ugroženih obitelji koja pohađaju Osnovnu školu Oroslavje i Srednju školu Oroslavje. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Premijerno je prikazan novi animirani film, nastao kao jedna od aktivnosti Lokalnog volonterskog centra Orkas u svrhu promicanja volonterizma. Sadržaj su osmislile Mihaela Hučić i Elizabeta Škvorčec, video izradio Davor Habajec i Damir Jurina, Bugamarla Studio, dok je tekst čitala Senka Susović.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook