Prethodni članak
Sljedeći članak

Na besplatnoj radionici poljoprivrednici učili kako voće preraditi u džem, sok, ocat i rakiju

Prva radionica o preradi voća financirana sredstvima EU organizirana u Krapinsko-zagorskoj županiji

Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba organizirala je prošlog tjedna tečaj prerade voća u objektu  Lojzekova hiža u Gusakovcu, a kojeg je prošlo 20-ak prijavljenih polaznika. Učili su kako voće preraditi u džem,  marmeladu, kompot, voćni sok, ocat ili voćnu rakiju, a sve ciljem podizanja  dohotka poljoprivrednog gospodarstva. Tečaj je bio besplatan, financiran sredstvima EU i djelomično RH jer je to dio programa ruralnog razvoja. Ovo je prvi tečaj prerade voća u Hrvatskoj održan u našoj županiji. 

- Pokusno smo krenuli s prvim tečajem u Krapinsko – zagorskoj županiji. Interes za ovu radionicu je bio i veći nego što smo mogli primiti, tako da planiramo još jedan tečaj ujesen kada ćemo imati i obilje voćnih plodova – rekla je Dragica Tresk – Penezić, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe u Donjoj Stubici te dodala kako su na ovoj radionici osim prerade sokova, učilo i kako sušiti voće, kuhati džemove od tayberryja i šljiva, a sve skupa je organizacijski uspjelo, jer su na ovom tečaju bili prisutni savjetnici iz cijele Hrvatske, od Dubrovačko – neretvanske do Osječko – baranjske županije i donijeli su sve svoje znanje i volju da ih prenesu našim poljoprivrednicima. 

Ozren Hrsto, prehrambeni tehnolog Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe istaknuo je kako se na ovom tečaju poljoprivrednici uče kako na svojoj maloj proizvodnji i u ovim uvjetima unutar gospodarstva koji nisu isti kao i u industriji  koristiti higijenske standarde.

 Ruža Skenderović iz Osječko – baranjske županije poljoprivrednicima je prenijela svoja znanja vezana za toplu preradu voća i pripremu džemova i marmelada.  Nedeljko Trgovec iz Poznanovca bavi se proizvodnjom voća i to prvenstveno jabuka, kruške viljamovke i aronije. Osim svježeg voća, voće prerađuju u sok, a počeli su i eksperimentalno s proizvodnjom rakije.

 

 – Pohađam sve te radionice koje organizira Savjetodavna služba i Krapinsko – zagorska županija jer bez znanja teško možemo naprijed – kaže Trgovec, koji ističe da problema s plasmanom nema, nego mu je veći problem količina, zaključivši kako dobra roba uvijek nađe kupca. – Treba se okrenuti oko sebe, prejti malo do mora, do lokacija gdje ima potražnje – istaknuo je. Među polaznicima koji je došao naučiti nešto novo je i Stjepan Drempetić, ispred OPG-a Drempetić iz Donje Stubice koji se bavi ekološkom proizvodnjom i preradom povrća i voća. – Mi prerađujemo voće u džemove, a došli smo naučiti i kako se pripremaju voćne rakije, vino, pekmezi – kaže Drempetić, koji se poljoprivredom bavi više od 25 godina, a ove ih je godine Krapinsko – zagorska županija nominirala za najbolji OPG.  Sveukupno proizvode na oko 2 hektara zemlje. Teško je baviti se poljoprivredom, posebice zbog mraza i tuče, stoga povećavaju proizvodnju u zatvorenom prostoru. – Mi sve navodnjavamo, imamo vodu iz bunara, a skupljamo i kišnicu koja je najbolja za navodnjavanja. Plasman nam nije problem, mi ne možemo toliko proizvesti koliko ima interesa za naše proizvode – kaže Drempetić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.  Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za aut...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program