Prethodni članak
Sljedeći članak

Muzej Radboa otvorio vrata posjetiteljima

Stalni postav muzeja sačinjen je od tri zbirke, rudarske, geološke i arheološke. U planu je i treća faza uređenja, simulator virtualne stvarnosti


Muzej Radboa u Radoboju danas je otvorio svoja vrata posjetiteljima. Domaćini, v.d. ravnateljica Muzeja Ivana Hazulin i načelnik Općine Radoboj Anđelko Toplovec, predstavili su muzej brojnim uzvanicima, čime je obilježen i početak rada Muzeja, koji će sa službenim radnim vremenom i naplatom ulaznica krenuti idućeg utorka, 27. lipnja.

- Ideja o muzeju rođena je davno, a onda se krenulo u projekt. Na ovom je mjestu prije bila ruševna zgrada i odlagalište otpada. Očistili smo prostor, riješili imovinsko – pravne odnose, dugo je sve trajalo. Uloženo je 5 milijuna kuna, a zgrada je pasivna, ima dizalicu topline za grijanje i hlađenje te solarne panele za izvor struje. Prostor nije velik, 280 kvadrata, opremljen je multimedijalno i prema savjetima struke. Krajem prošle godine dobili smo dopusnicu za otvaranje muzeja od Muzejsko vijeća, slijedila je registracija kod suda, rješavanje administracije i ove godine dobili smo rješenje i zaposlili v.d. ravnateljicu – ispričao je načelnik Topolovec, koji je dodao da još slijedi i treća faza uređenja Muzeja, simulator virtualne stvarnosti, koji je prijavljen na mjeru 7.4. EU fondova, a projekt bi stajao oko 2 milijuna kuna.

Muzej je pohvalila i zamjenica župana Jasna Petek. – U Krapinsko – zagorskoj županiji intenzivno radimo na razvoju turizma i svih njegovih segmenata, zdravstveno, vjerskog, kulturnog, a ovaj je muzej prilog tome. Muzej Radboa svjedoči o bogatoj arheološkoj, rudarskoj i geološkoj prošlosti Radoboja, što će zasigurno obogatiti i turističku i kartu KZŽ – naglasila je Petek.

V.d. ravnateljice Ivana Hazulin istaknula je da će se ovog vikenda u Muzeju održati Vikend otvorenih vrata. 24. i 25. lipnja, od 13 do 19 sati ulaz u Muzej će  biti besplatan. Vikend otvorenih vrata zajedno s Kulturnim večerima u Radoboju bit će dio Radobojskih ljetnih događanja koja će se odvijati kroz ostatak šestog i cijeli sedmi mjesec – rekla je Ivana Hazulin.

Vikend otvorenih vrata donosi nastup osnovnoškolske folklorne skupine, recitale u spomen na radobojsku književnicu Sidu Košutić i na radobojske rudare, kratko predavanje o muzejskom postavu  i radionicu za djecu na temu Izradi svoj fosil I.  Drugi dio radionice biti će nastavljen u nedjelju, prilikom koje će djeca moći svoje uratke ponijeti i kući. Tijekom srpnja, subotom, provodit će se još dvije dječje radionice, Tradicijska glazbala i Uprizori priču. Radionice su za djecu besplatne.

Stalni postav muzeja sačinjen je od tri zbirke, rudarske, geološke i arheološke. Jedan od najpoznatijih eksponata je okamina vinove loze stara između 12 i 14 milijuna godina pronađena na području općine Radoboj, koja predstavlja najstariji poznati fosil ove vrste u ovom dijelu svijeta.  

Počevši s Vikendom otvorenih vrata, Muzej Radboa bit će stalno otvoren za posjetitelje. Tako se u ljetnom radnom vremenu, do 30. rujna, Muzej Radboa može posjetiti utorkom i srijedom od 13 do 19 sati, četvrtkom i petkom od 11 do 19, a subotom i nedjeljom od 13 do 19 sati. Ponedjeljkom muzej ne radi. Za djecu, studente i umirovljenika ulaznica iznosi 10 kuna, za odrasle 20 kuna, grupe veće od 30 osoba ostvaruju i popuste. Stručno vodstvo na hrvatskom plaća se 100, a na engleskom jeziku 150 kuna.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook