Prethodni članak
Sljedeći članak

'MOJ PRIJATELJ I JA': U Loboru održane 'Sportske igre za učenike redovnih i posebnih razrednih odjela'

Medalje svim sudionicima natjecanje podijelili su jedina hrvatska profesionalna boksačica Ivana Habazin i plivač paraolimpijac Tomi Brajša


Povodom Svjetskog dana sporta OŠ Franje Horvata Kiša Lobor danas je bila organizator i domaćin sportskih igara pod nazivom "Moj prijatelj i ja. Riječ je o sportskim natjecateljskih igrama za učenike redovnih i posebnih razrednih odjela. U natjecanju su sudjelovali učenici škola pri kojima djeluju posebni razredni odjeli Krapinsko-zagorske županije, a kao gosti pridružili su im se i učenici Centra za odgoj i obrazovanje iz Varaždina.

Natjecanje je bilo koncipirano na način da u njemu zajednički sudjeluju učenici koji se školuju po posebnom i redovnom programu - sve aktivnosti se izvode u paru, potičući na taj način razvijanje povezanosti, međusobno bolje upoznavanje, suradnju i prijateljstvo. Natjecanja za učenike s posebnim potrebama u našoj sredini relativno rijetka, a cilj je pružiti učenicima s posebnim potrebama priliku da iskažu svoje sposobnosti i mogućnosti kroz natjecateljske sadržaje prilagođene njihovim mogućnostima i potrebama te na taj način približiti i drugim učenicima mogućnosti i potencijale koje ovi učenici imaju.

Pozdravne riječi uputio je ravnatelj škole Krešimir Krivdić, a sportske susrete u loborskoj školi otvorila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Petek je istaknula kako Krapinsko – zagorska županija pridaje općenito veliku važnost integraciji osoba s invaliditetom u lokalnu društvenu zajednicu te da s time treba početi od prvog dana života svakog djeteta s teškoćama u razvoju.

- Mi u Županiji nastojimo svu djecu koja imaju mogućnost integrirati u odgojno obrazovnu sustav jer je to neka pretpostavka kasnije integracije u lokalnu zajednicu, a današnji susret u Loboru pokazuje da ovakvim aktivnostima naglašavamo koliko je potrebno i važno djecu s teškoćama uključiti u sve aktivnosti koje mogu raditi i ostala djeca. Naime, teškoća je samo jedna razlika koja razlikuje djecu s teškoćama od druge djece i upravo u bogatstvu te različitosti zajedništvom ovih sportskim igra pokazujemo toleranciju, međusobno uvažavanje, poštivanje, a s druge strane krećemo prema onoj stvarnoj integraciji osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu – rekla je Petek.


Tamara Herceg Babić, učitelj edukacijski rehabilitator u posebnom razrednom odjeljenju OŠ F. H. Kiša Lobor istaknula je kako ova manifestacija po nazivom 'Moj prijatelj i ja', upravo i svojim nazivom ističe i ono što je i bio cilj, a to je da se zajedno natječu učenici redovnih i posebnih razrednih odjeljenja i kroz tu suradnju upoznaju jedni druge, da vide kako je to kad njihov školski kolega nešto malo teže prolazi i mora uložiti jedan veliki trud da bi mogao svladati jednu takvu poteškoću. Upravo je to i moto ovih sportskih susreta: 'Zajedno možemo brže, više, jače', dakle sličan onom olimpijskom geslu uz poruku: Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti, ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Samo hodaj uz mene i budi mi prijatelj, a upravo su to na ovim sportskim susretima djeca i pokazala. Medalje svim sudionicima natjecanje podijelili su jedina hrvatska profesionalna boksačica Ivana Habazin i plivač paraolimpijac Tomi Brajša, a svim učenicima - natjecateljima Vodeni park Auqa Vivae Krapinske toplice osigurao je ulaznice za kupanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook