Prethodni članak
Sljedeći članak

MOGUĆA NESTAŠICA OMILJENOG VOĆA? Uočen smrtnosni nametnik na plantažama banane


Ovo je kraj banane, ili barem banane kakvu poznajemo, procjenjuje ugledni portal Wired analizirajući vijesti o pojavi ubitačnog nametnika TR4 na dvjema plantažama banana u Kolumbiji, prenosi novac.jutarnji.hr.

Portal Wired podsjeća da je nametnik Fusarium oxysporum Tropical Race 4 gotovo uništio proizvodnju banana u jugoistočnoj Aziji prije 30 godina, Wired napominje kako se smrtonosna gljivica sada pojavila na području koje daje gotovo sve važnije izvozne sorte banana na svjetsko tržište.

Poljoprivredni institut (ICA) je, navodi portal Wired, u izvješću rekao da nakon što je TR4 pronađen na plantažama banana na sjeveru Kolumbije, a tamošnje vlasti su proglasile izvanredno stanje, uništavajući usjeve i karantenske plantaže u pokušaju da spriječe širenje gljivica.

ICA, nakon što je izvijestila o pojavi simptoma TR4 na dvjema plantažama na sjeveru Kolumbije, ubrzo je uklonila tu obavijest sa svojih internetskih stranica. Kolumbijska Vlada nije ni potvrdila ni demantirala navode o izvanrednim mjerama na spornim plantažama.

Ekvadorski list Expresso, tvrdeći da posjeduje dva izvješća ICA-e o pojavi smrtonosnog nametnika u Kolumbiji, navodi kako je i ekvadorska vlada obaviještena o mjerama koje je Kolumbija poduzela na spornim plantažama. List, među ostalim, otkriva kako su plantaže prekrivene posebnim pokrivačem kako bi se spriječio prijenos nametnika na druge površine, prenosi novac.jutarnji.hr

Portal Wired napominje kako TR4 nastaje u tlu, odakle se na druge površine može prenijeti čak i na opremi radnika ili automobila. Nezaustavljivo napredovanje nametnika, dodaje portal, može nastati i presađivanjem biljaka, prenosi novac.jutarnji.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook