Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Mislila sam da imam migrenu’ Dobila je tablete protiv bolova, a onda je nakon tri godine doznala o čemu je riječ

  • foto: ilustracija/uratex.com.ph

    foto: ilustracija/uratex.com.ph


Zagrepčanka koja se prije pet godina zbog posla preselila u glavni grad, za tešku dijagnozu saznala je kada je imala samo 27 godina, piše Zagrebinfo

“Mislila sam da je riječ o običnoj migreni i dobila sam tablete protiv bolova. Tek nakon tri godine otišla sam napraviti magnetsku rezonancu koja se inače dugo čeka.

Tada se vidjelo da je riječ o tumoru moždane ovojnice. Bio je velik tri puta četiri centimetra”, ispričala je naša sugovornica.

‘Osjeća se po cijelom tijelu’: Majka malene Lave objavila radosnu vijest: ‘Hvala tebi koja ovo čitaš’

Odmah je otišla na operaciju gdje joj je tumor uspješno izvađen te nije morala na nikakve kemoterapije i zračenja. Nakon manje od godine dana vratila se na posao.

“Iako se sve vratilo u normalu, prebrzo da bi uopće bila svjesna ozbiljnosti, rečeno mi je da sam posljednjih par godina cijelo vrijeme imala epileptične napadaje i da se tumor može vratiti bilo gdje u bilo kojem obliku”, objasnila je 33-godišnjakinja.

Danas kaže da pokušava ne razmišljati o bolesti i živjeti dan po dan što je najbolje moguće.

“Nekako sam sve posložila u glavi tako da sam dobro. Radim i normalno živim, jedino znam biti umorna od lijekova, ali i epileptičnih napadaja nakon čega me boli glava. Nitko ne može vidjeti da imam napadaj, ali imam poremećaj živčanih signala”, ispričala nam je naša sugovornica.

Svjetski dan oboljelih od tumora na mozgu, Dan sive vrpce, obilježava se 8. lipnja od 2000. godine, na poticaj Njemačkog udruženja za tumore mozga.

Cilj mu je usmjeriti pozornost javnosti na osobe suočene s ovom ozbiljnom bolešću i podići svjesnost o potrebi dodatne edukacije.

Procjenjuje se da je otprilike polovica svih tumora mozga maligna, nešto češće se javljaju  kod muškaraca, dok su benigni nešto učestaliji u žena.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od 2001. do 2014. godine dijagnosticirana su 6.634 slučaja, dok je od malignog tumora mozga u istom razdoblju umrlo 5.379 osoba.

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira između 430 i 500 slučajeva malignog tumora mozga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook