Prethodni članak
Sljedeći članak

Mirjana Jurman, pročelnica Zavoda za zapošljavanje: "Očekuju nas nove mjere aktivne politike zapošljavanja"

INTERVJU: Mirjana Jurman, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Krapina komentira prošlu godinu na planu zapošljavanja koji bilježi rekordan broj nezaposlenih.


Mirjana Jurman, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Krapina komentira prošlu godinu na planu zapošljavanja koji bilježi rekordan broj nezaposlenih

Koliko je nezaposlenih bilo na početku godine u Područnoj službi Krapina, a koliko ih je danas?
JURMAN: S 31.12.2011, u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Krapina je bilo 7.470 nezaposlenih osoba, a s 30.11.2012. u evidenciji bilježimo 8.632 nezaposlene osobe što je za 1. 162 osobe ili za 15,6% više nego prošle godine u istom razdoblje. Gledamo li prosjek, od 1. do 12. mjeseca u 2011. godini  bile su 7.732 osobe, a od 1. do 12. u 2012. bilo je 8.146 nezaposlenih osoba. To je 10, 5 posto više.

Koliko tvrtki je zatvorilo vrata svoje proizvodnje, odnosno zna se li gdje je zabilježen najveći val otpuštanja radnika?
JURMAN: Nemamo podataka o 'zatvorenim' poduzećima. Najviše poteškoća imale su tvrtke iz građevinske  djelatnosti, uslužne djelatnosti, u zadnjem razdoblju  poduzetnici koji se bave špediterskim poslovima gdje se smanjio broj zaposlenih ili je došlo i do  zatvaranja špedicija.

Koja je dob najviše zastupljena na burzi rada i zašto je tome tako?
JURMAN: Najviše je mladih osoba od 15 do 24 godine – 2.243 osobe ili 26,0% , od 25 do 34 godine 22,2%, od 35 do 44 godine 16,1%, od 45 do 54 godine 21,0% te iznad 55 godina 14,7% . Vidi se znatno povećanje prijavljenih mladih nakon završetka školovanja. Primijećen je veći broj mladih koji se vraća nakon školovanja „kući“. Naime, u prijašnjem razdoblju dio mladih ostajao u Zagrebu.

Tko se ipak mogao zaposliti unatoč lošoj situaciji?
JURMAN: Zapošljavalo se u prerađivačkoj industriji, u građevinarstvu, u trgovini, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, obrazovanju, te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Jeste li zadovoljni mjerama zapošljavanja?
JURMAN: Po mjerama iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2012. godini Područni ured Krapina zaprimio je do kraja studenog  681 zahtjev za 911 osobu. Sklopljeni su i ugovori za ukupno 658 osoba i to: sufinanciranje zapošljavanja i samozapošljavanja nezaposlenih osoba za 163 osobe, sufinanciranje i financiranje obrazovanja za 63 osobe, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa za 144 osobe te za sufinanciranje i financiranje zapošljavanja 288 osoba u javnom radu. Možemo biti zadovoljni s provedbom Mjera u 2012, a što pokazuju podaci. U 2012. godini zaposleno je 99 mladih osoba bez iskustva, 77 dugotrajno nezaposlenih osoba, dok je prošle godine ta brojka bila znatno manja.

U budućnosti po Vašem mišljenju koja zanimanja će biti tražena?
JURMAN: Najtraženija zanimanja u 2012. godini su bili konobari, šivači, vrtlarski radnici, medicinska sestra, prodavači, zidari, bravari, vozač teretnog vozila, čistačica, radnik u održavanju, kuhar, diplomirani ekonomist, radnik na proizvodnoj liniji, rukovatelj/priprema voća i povrća,  radnik visokogradnje, fizioterapeut, ekonomist, doktor medicine, radnik za pomoć u kući, učitelj razredne nastave. Zavod za zapošljavanje u suradnji sa partnerima ( OK,HGK, Županija) na temelju podataka iz više izvora  izrađuje svake godine Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Procjene su, a s time se možemo složiti  da će se najtraženija zanimanja u  budućnosti temeljiti na tehnologijama i inovacijama, na informatičkim znanjima i neprestanom ulaganju u cjeloživotno učenje.

Što nas očekuje u ovoj godini na području zapošljavanja?
JURMAN: Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u 2013. godini najavilo je  nove, olakšane uvjete korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja, nove mjere za poticanje zapošljavanja, samozapošljavanje  koje će obuhvatiti veći broj potencijalnih sudionika, a što bi trebalo dovesti do povećane  zapošljivosti i konkurentnosti radne snage. Treba također naglasiti da se samo zajedničkim snagama može pridonijeti poboljšanju situacije na tržištu rada, kako na državnoj razini tako i regionalnoj razini i kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje  koja trebaju imati značajnu ulogu. Najavljeno  je i objavljivanje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza 2“ u ukupnom iznosu od 4.58 milijuna eura. Kroz ovaj natječaj bit će financirani projekti koji podržavaju lokalne dionike kako bi definirali, stvorili, olakšali i proveli politiku lokalnog zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala na lokalnoj i regionalnoj razini. Tri su ključne aktivnosti koje će projekti provesti: doprinos ostvarenju ciljeva županijskih strategija za razvoj ljudskih potencijala, uspostava Klubova za zapošljavanje i jačanje kapaciteta lokalnih partnerstva za zapošljavanje.Vjerujemo da će i lokalno partnerstvo KZŽ koje smo osnovali 15.12.2010. pod nazivom Partnersko vijeće za tržište rada i koje okuplja javni, gospodarski i civilni sektor biti uspješan u pripremi projekata, a koje bi trebali pomoći zapošljivosti i zapošljavanju u našoj regiji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook