Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTARSTVO UPRAVE ODLUČILO: Referenduma o Slamarici neće biti

Kako stoji u obrazloženju Odluke, uočene su brojne nepravilnosti u samom prijedlogu


Ministarstvo uprave Republike Hrvatske utvrdilo je da je Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma u Stubičkim Toplicama o proglašenju Slamarice kulturnim dobrom neispravan, donosi Radio Stubica.

Prijedlog s referendumskim pitanjem "Jeste li za to da se restoran "Slamnati krovovi" – "Slamarica" proglasi kulturnim dobrom od lokalnog značaja?" odbačen je zbog niza formalnih nepravilnosti i nepostupanja u odnosu na odredbe Zakona o referendumu.

Kako stoji u obrazloženju Odluke, iz dokumentacije kojom raspolaže Ministarstvo uprave, proizlazi da između ostalog nije osnovan organizacijski odbor od strane birača kojega su, prema pravilniku, trebali osnovati građani, kako bi se uopće pokrenulo izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referendum.

Također, u obrazloženju stoji i kako organizacije, pa tako i političke stranke, ne mogu pokretati inicijativu za raspisivanje referenduma već je mogu promicati ili podupirati. Kako je dalje navedeno u obrazloženju Odluke, također nije donesena odluka koju donosi organizacijski odbor, a koja mora sadržavati jasno formulirano pitanje o kojem se traži raspisivanje referenduma i rok unutar kojeg će se sakupljati potpisi birača koji traže raspisivanje referenduma i koji ne može biti duži od 15 dana. Protiv ove odluke nije dozvoljena žalba već se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH, javlja Radio Stubica.

Za komentar smo pitali i Sabinu Frgec, predsjednicu SDP – a Stubičke Toplice kao pokretača inicijative, ali i načelnika Stubičkih Toplica Josipa Beljaka, no niti Frgec niti Beljak nisu željeli zasada komentirati nastalu situaciju, već su po tom pitanju najavili konferencije za medije, koje bi se trebale održati narednih dana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook