Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTARSTVO: Svi smiju pustiti perad van osim Zagoraca i Vukovaraca

Iz Ministarstva poljoprivrede su poručili da će se ta naredba ukinuti i u našoj županiji za koji dan


Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je ukinuta zabrana držanja peradi, pernate divljači u uzgoju i ptica u zatočeništvu na otvorenom. Perad se mora držati u ograđenim prostorima tako da je spriječen kontakt s divljim pticama, patke i guske se moraju držati odvojeno od ostale peradi, a hrana i voda za perad se mora držati u zatvorenom ili natkrivenom prostoru zaštićenom od divljih ptica.

No, ta obavijest ne vrijedi za uzgajivače u Krapinsko – zagorskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji gdje su evidentirani posljednji slučajevi ptičje gripe i u tim županijama i dalje vrijedi naredba držanja peradi u zatvorenom prostoru. No, na naš upit do kada će zabrana vrijediti za zagorske uzgajivače, rekli su da će se ta mjera ukinuti za dan - dva. 

I dalje postoji obaveza za vlasnike peradi da provode mjere biosigurnosti te da bez odgađanja veterinaru prijave svaku promjenu zdravstvenog stanja ili ponašanja te uginuća peradi. Iz Ministarstva napominju da je i dalje prisutan rizik od pojave influence ptica te mole vlasnike da se pridržavaju propisanih mjera.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook