Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTARSTVO ODUSTALO: Čini se kako neće biti uvođenja obaveznog vojnog roka

Ministar Damir Krstičević dao je naslutiti da je njegovo ministarstvo od te pompozno najavljivane ideje odustalo


Iako se prije nekoliko mjeseci pompozno najavljivalo kako će se ponovno uvesti obavezno služenje vojnog roka, čini se da je resorno ministarstvo od toga odustalo. Dalo se to zaključiti iz riječi koje je ministar obrane Damir Krstičević jučer rekao novinarima u Požegi gdje je prisustvovao svečanoj prisegi ročnika u Požegi.

Krstičević je, naime, rekao kako više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i kako u ministarstvu vjeruju da će ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići kada je temeljno vojno osposobljavanje u pitanju.

Podsjetimo, ideja je bila da se uvede vojni rok koji bi trajao tridesetak dana, a Zagorski list je o toj temi pisao u siječnju ove godine kada smo razgovarali i sa srednjoškolcima i sa članovima braniteljskih udruga te onima starijima koji su služili vojni rok u bivšoj državi. Zaključak je bio zajednički – ako već obavezni vojni rok bude uveden, onda bi trebao trajati dulje od mjesec dana jer se u tom vremenu, kako su rekli naši sugovornici, malo što može naučiti.

Kako je rekao Radmil Pavalić - Paraga, tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun', nakon tih mjesec dana obaveznog vojnog roka, mladi u slučaju rata, ne bi bili nimalo spremni za sudjelovanje u njemu niti bi naučili mnogo. – Tjerati nekoga tko nema volje i motivacije da služi vojni rok je suludo tako da smatram da uvođenje obaveznog vojnog roka nema neke koristi – rekao je za Zagorski list Paraga.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook