Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar zdravlja Zagorcima predložio TIM1 hitne u Klanjcu, umjesto u Pregradi

Iako je u reformi nove mreže hitne, prvotno bio prijedlog da u Pregradi bude TIM1, a u Mariji Bistrici TIM2, ministar je Zagorcima izložio novi prijedlog, a taj je da umjesto u Pregradi liječnik, medicinska sestra i vozač budu organizirani u Klanjcu, dok za Mariju Bistricu ostaje predloženi tim bez liječnika.


Vijest da se ukidaju sva četiri dežurstva hitne medicine u Zagorju, i to Pregradi, Klanjcu, Konjščini i Mariji Bistrici i da umjesto dežurstava, Pregrada dobije TIM 1 kojeg čine liječnik, medicinska sestra i vozač, a Marija Bistrica tek TIM 2 koji nema liječnika, a o čemu je pisao Zagorski list u svom prošlotjednom izdanju, dobila je i svoj nastavak.

Prošlog petka u Školi narodnog zdravlja ''Andrija Štampar'' na sastanku s ministrom zdravlja Darijem Nakićem na predstavljanju reforma u zdravstvu bili su ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan te pročelnica za zdravstvo Martina Gregurović Šanjug. Iako je u reformi nove mreže hitne prvotno bio prijedlog da u Pregradi bude TIM1, a u Mariji Bistrici TIM2, ministar je Zagorcima izložio novi prijedlog, a taj je da umjesto u Pregradi liječnik, medicinska sestra i vozač budu organizirani u Klanjcu, dok za Mariju Bistricu ostaje predloženi tim bez liječnika.

Podsjetimo, Krapinsko -  zagorska županija je predloženu reformu ocijenila neprihvatljivom te traži organiziranje TIM-ova 1 u Pregradi, Klanjcu i u Mariji Bistrici, s time da su u Mariji Bistrici  spremni sufinancirati TIM vlastitim sredstvima, a koji bi pokrivao zdravstvenom skrbi područje Marije Bistrice i Konjščine.

- Tražili smo da TIM1 bude u Pregradi i Klanjcu, a u tome nas je podržao i Hrvatski zavod za hitnu medicinu kao naša krovna institucija. Isto tako, izložili smo stav da nam TIM 2 u Mariji Bistrici nije zadovoljavajući bez liječnika - rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Božić, istaknuvši kako će oni inzistirati na svom prijedlogu jer i Pregrada i Klanjec i Marija Bistrica zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a to možemo postići, naglasio je, gušćom pokrivenošću, obzirom na našu složenu konfiguraciju terena.

Hoće li ministar uslišati zahtjeve Zagorce, tek ćemo vidjeti. Javna rasprava o prijedlogu nove mreže hitne medicine traje do 2. svibnja. Kako doznajemo, dežurstva hitne ne ukidaju se samo u Zagorju, već i u cijeloj Hrvatskoj, ali planiraju se uvesti vikend dežurstva obiteljske medicine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook