Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTAR BEROŠ ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA: ' Nema popuštanja mjera'

Danas je na N1 ministar zdravstva Vili Beroš odgovarao na pitanja gledatelja i čitatelja.


Danas je na N1 ministar zdravstva Vili Beroš odgovarao na pitanja gledatelja i čitatelja.

N1: Zabrinjava li jučerašnji porast broja zaraženih?

"Mi iz dana u dan evaluriamo situaciju, bitno je da se svi držimo mjera Stožera".

N1: Krivulja je i dalje linearna?

"Krivulja je linearna i to nam daje snagu i optimizam, no opuštanja nema".

N1: Popuštanje mjera za Uskrs?

"Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera. Nakon pada broja zaraženih od 5 do 7 dana, tad možemo razgovarati o tome. Moramo sad biti fokusirani na mjere samozaštite, higijenske mjere."

N1: Kako bi bile, kad za to budu stvoreni uvjeti, popuštene mjere?

"Jedno je boravak vani, a drugo su ekonomske mjere. Razmatrat ćemo kako bi tržnice mogle adekvatnoi raditi, na strogo propisan epidemiološki način. No zadas nije vrijeme za to. Naše odluke temeljit ćemo na realnom stanju i stavovima struke".

N1: Biste li preporučili povratak građana za Uskrs?

"Preporučio bih da se suzdrže od toga, putovanja u ovom trenutku nisu opcija, kako je to i Capak rekao. Preporučio bih putovanja samo u krajnjoj potrebi"

N1: Od gripe je umrlo ove godine 25 ljudi. Čak i dijete. Zašto onda restrikcije zbog korone?

"Teza nije utemeljena. Činjenica je da je gripa bolest koja je prisutna desetljećima, na nju određeni dio pučanstva ima imunitet, postoji cjepivo. Ako to kompariramo s novom bolešću gdje pučanstvo nema imunitet i nema cjepiva, to je razlog mjera, ta nepoznanica, i ta smrtnost. Zato mislim da su mjere u redu. Najbolji primjer su Italija i Amerika"

N1: Društvene mreže pune su komentara od kojih su mnoge i dezinformacije.

"Ne smeta me to. U redu je da svatko izrazi mišljenje, ali apeliram da ono bude temeljeno na stručnim i znanstvenim činjenicama".

N1: Kako funkcionira Vladin znanstveni savjet?

"Pozdravljam ideju da se pozovu našu znanstvenici i da sudjeluju u svemu tome. Formiran je manji stručni tim u Ministarstvu koji prati sve nove informacije oko koronavirusa, skupljaju značajne podatke koji nama mogu ukazati kako se boriti protiv virusa".

N1: Kad bi pandemija mogla popustiti? Hoće li se virus vratiti ove jeseni?

"Vjerujem da će ovaj respiratorni virus biti sezonskog karaktera, ali to je novi virus i nije moguće sagledati kako će se ponašati. Mi se moramo pripremiti za sve scenarije".

N1: Pati li zdravstveni sustav?

"Ne bih rekao da pati. Funkcioniramo u drugačijem modu. Ministarstvo zdravstva izdalo je naputke koji se odnose na funkcioniranje sustava, preustroj sustava..."

N1: Testiramo li dovoljno?

"Već smo rekli da će se povećati broj testiranja zdravstvenih radnika. Širimo kapacitete testiranja. Osijek će npr. moći testirati 250 ljudi dnevno zasad. No, treba poštivati mjere".

N1: Drive-in uzimanje brisa, je li sigurno, higijenski?

"Bolje je bris uzimati u izoliranim uvjetima, ali izvanredna je situacija, bolje je i ovako nego da nema testiranja. Zahvala gradu Zagrebu".

N1: Koliko vremena od izloženosti virusu, osoba postaje zarazna?

"Vrijeme inkubacije je 5-7 dana. Kad bolesnik postane zarazan je kad razvije simptome, odnosno, možda jedan dan prije"

N1: Prema procjenama epidemiologa, koliko je posto populacije zaraženo, uključujući one sa simptomima, hospitalizirane, ali i one bez simptoma?

"Trebalo bi napraviti ispitivanje, koje u ovom trenutku nije provedeno i nije moguće reći. Kad budu dostupni testovi moći će se odgovoriti. Osnovno je pitanje hoće li se virus zadržati u populaciji ili će nestati".

N1: Kakve su preporuke za osobe slabog imuniteta?

"Krajnji oprez, neizlaženje iz stana po mogućnosti, provoditi adekvatni higijenu, socijalni razmak...

N1: Kakva je povezanost lijekova protiv hipertenzije i oboljevanja od koronavirusa, odnosno kolika je mogućnost da takva osoba ima teže stanje ako oboli?

"Hipertenzija može utječati na težinu kliničke slike.Uzimanje tih lijekova nije kontraindicirano, preporuča se da i dalje uzimaju te lijekove".

N1: Je li izliječena ijedna osoba koja je bila na raspiratoru? Koliko je najduže na raspiratoru neki naš pacijent?

"Mislim da je dosad jedna osoba skinuta s respiratora, ne mkogu vam te podatke sada točno reći".

N1: Procedura za dostavljače hrane? Smije li se davati hrana iz ruke u ruku?

"Hrana mora biti zapakirana, nema prepreke da se dostavlja iz ruke u ruku, pod uvjetom da nakon toga operete ruke nakon što otvorite paketić i pridržavate se svih higijenskih mjera. Preporuča se nošenje maske, zbog mogućnosti kapljičnog širenja virusa. Adekvatna higijena nužna je"

N1: Cipele pred vratima, treba li ih ostavljati ondje?

"To je opća higijenska mjera. I inače nije dobro ulaziti u cipelama".

N1: Zašto su zatvorene tržnice? Nije li vjerojatnije da ćemo pokupiti virus na u zatvorenim dućanima, nego na otvorenom na tržnicama. Zar nije Grad Zagreb (i ostali gradovi) mogao osigurati zaštitare koji bi propuštali ljude na tržnice, baš kao što to čine trgovački lanci. Ograniči se broj ulaza i kontrolira se 'protočnost'. Zašto Stožer to jasno ne zatraži od Grada kako bi građani kupovali svježe voće i povrće, a naši uzgajivači istog imali prihode?

"Slažem se. Tražimo optimalan način s Ministarstvom poljoprivrede za funkcioniranje tržnica, po epidemiološkim mjerama. Osobno ne vidim prepreku da se to osigura kao u dućanima. Treba paziti kao u dućanima, to je pravi način. S ve u skladu s uputama epidemiologa".

N1: Kad je počela epidemija, liječnici opće prakse su dobili dopis od HZZO-a da otvaraju što manje bolovanja. I sada se liječnici ne usude otvoriti bolovanje ni nama, onkološkim bolesnicima. Molim ministra da pojasni je li normalno da daju upute liječnicima opće prakse za neotvaranje bolovanja onkoškim bolesnicima.

"Otvoreno ću reći, jer došlo je to do mene prije koji dan - pitao sam nadležne o čemu se radi. Uputa nije išla, odnosila se na onkološke bolesnike koji su preventivno tražili bolovanje".

N1: Je li djelotvornije pod prati vrućom vodom ili kupovnim sredstavima za dezinfekciju poda?

"Pod je bolje prati kupovnim sredstvima, prema uputama" Je li sigurno biti na biciklu?

N1: Je li bicikliranje 'izolacija u pokretu'?

"Ako se vozite na adekvatan način, to je samoizolacija u pokretu, ako nema nikog 2 metra od vas"

N1: Treba li higijena kod kućnih ljubimaca biti nešto drugačija zbog virusa? Kako se virus zadržava na asfaltu 8, 9 dana, što je najbolje napraviti za pseće šape?

"Pseće šapice trebalo bi oprati nakon šetnje, kad šetate pse samo se nemojte družiti s drugima". 

N1: Koliko znače donacije i kome se donatori mogu obratiti?

Donacije su dobre, naravno i u financijskom smislu, prvenstveno zato što pokazuju duh solidarnosti društva koji se javlja i koji je jači nego ranije. Vlada je formirala određeni donatorski program, na stranici koronavirus.hr imate opciju donacije i način kako to učiniti. Isto tako, postoje određeni pravni subjekti, koji žele donirati sredstva određenim ustanovama, a to je moguće uz suglasnost, to je dobrodošlo. Sve što dobijemo dobro dođe, to se raspoređuje u stožeru prema potrebama. Iako postoji mogućnost da i nekoga preferirate i odaberete iz raznih razloga, ali sve što dođe putem web stranice, to se raspodjeljuje prema potrebama. I zdravstvo i MUP i carina i sanitarni inspektori i razni drugi djelatnici trebaju zaštitnu opremu, pa se ona raspodjeljuje na optimalan način.

N1: U kratkom ste vremenu postali vrlo prepoznatljivi i cijenjeni u javnosti, vi ste liječnik, ali i političar i član HDZ-a. Vidite li se na mjestu zagrebačkog gradonačelnika ili na nekoj većoj funkciji?

Ne. Ja želim biti funkcionalni političar. Ja sam član HDZ-a, provodim politiku ove Vlade, za koju mislim da je sveobuhvatna i čast mi je i zadovoljstvo što mogu služiti svom narodu. U ovom trenutku ne razmišljam o novim političkim ambicijama. Cilj mi je uz svoj tim, jer ništa ne mogu sam, boriti se na najbolji mogući način s ovom epidemijom i mislim da smo na dobrom putu.

Izvor: N1

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook