Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Bačić upravo u Zagorju otkrio kad dobivamo novu Vladu


Ministar Branko Bačić danas je u posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. U društvu gradonačelnika Nikole Gospočića i načelnika Jasmina Krizmanića obišao je gradilišta obnove u Slanom Potoku i Donjoj Stubici.

Tom je prilikom odgovarao na novinarska pitanja vezano uz formiranje nove Vlade RH. - U četvrtak je sazvana konstituirajuća sjednica Sabora, tog ćemo dana izabrati predsjednika Sabora, konsolirati Sabor, izabrati i potpredsjednika iz vladajuće većine, nadam se da će se oporba dogovoriti i za preostala dva potpredsjednika Sabora. Nadam se da ćemo formirati četiri radna tijela Sabora kako bi mogli formirati Vladu, i tijekom poslijepodneva raspraviti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela. S obzirom da će nova Vlada biti veća za dva ministarstva, prije imenovanja same Vlade moramo donijeti taj zajkon kojim ćemo utvrditi djelokrug tih ministarstava. Ukoliko predsjednik RH taj zakon odmah potpiše, zakon će stupiti na snagu, a tek kad taj zakon stupi na snagu, može se pristupiti imenovanju Vlade – rekao je Bačić.

Dodao je da će se vidjeti kako će teći rasprava u Saboru. - Ako ona bude uobičajena, kao što je bila u ranijim sazivima, mogli bismo u četvrtka navečer imati zakon koji će stupiti na snagu i u tom slučaju bismo vrlo vjerojatno tijekom petka imenovali novu Vladu RH. Ukoliko ne bude zakon stupio na snagu u četvrtak već tijekom petka, onda bismo odmah početkom idućeg tjedna imenovali Vladu. Sporazum s našim koalicijskim partnerima je pri kraju, on polako završava, bit će gotov prije imenovanja same Vlade – rekao je Bačić.

O konkretnim imenima ministara još nije želio govoriti. – To je isključiva nadležnost mandatara odnosno sadašnjeg predsjednika Vlade i predsjednika HDZ – a Andreja Plenkovića i on polako slaže sastav. Vjerojatno ćemo već do petka imati imena budućih ministara. Prije nego se imenuju ministri, premijer predstavlja Vladu, predstavlja ministre i govori i o programu. Taj program je oslonjen na naš koalicijski sporazum i naše predizborne programe i u ovom trenu traje taj završni dogovor oko koalicijskog sporazuma, iz kojeg proistječe i sam program Vlade. Ako u četvrtak navečer stupi na snagu zakon, u petak bismo mogli imenovati Vladu, no to je s malom zadrškom, ali idući tjedan će onda sigurno Vlada biti imenovana u Saboru – pojasnio je Bačić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook