Prethodni članak
Sljedeći članak

MILIJUNSKE ZLOPORABE ? Završena istraga protiv moćne varaždinske poduzetnice Dubravke Lekić, policija izvjestila što joj se stavlja na teret

Iako je u mirovini, Dubravka Lekić vodi Terme Jezerčica i nekoliko centara za rehabilitaciju


Policijska uprava varaždinska danas je izvijestila kako je dovršila kriminalističko istraživanje nad 77-godišnjakinjom koja je, kako se sumnja, počinila kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Navedena je osnivačica ustanove za zdravstvenu njegu, a ta je ustanova također i osnivač centra za rehabilitaciju i doma za starije i nemoćne osobe te predsjednica upravnog vijeća centra i doma, a kako doznaje varaždinski portal eVaraždin „iz povjerljivih izvora“, radi se o Dubravki Lekić, poznatoj varaždinskoj poduzetnici.

Nenamjensko trošenje novčanih sredstava

Kako se sumnja, prema informacijama iz PU Varaždinske, Lekić  je donosila odluke o iznosima mjesečnih naknada koje će se isplaćivati njoj kao predsjednici upravnog vijeća, kao i drugim članovima upravnog vijeća centra i doma.

„Tako su u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine isplaćene naknade u iznosu od oko 10.104.000 kuna od strane centra i u iznosu od oko 2.230.000 kuna od strane doma, unatoč činjenici što je za isplatu predmetnih naknada centru i domu nedostajalo novčanih sredstava iz ostalih prihoda te je od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, za naknade predsjednici i članovima upravnog vijeća, centar isplatio iznos od oko 8.000.000 kuna, a dom iznos od oko 950 000 kuna“, izvijestili su iz PU varaždinske.

Za navedene se isplate Ministarstvo očitovalo kako se radi o nenamjenskom trošenju novčanih sredstava koja se uplaćuju centru i domu u svrhu pružanja usluge smještaja njihovim korisnicima. 

Protuzakonita isplata dobiti

Također je utvrđeno, kako poručuju iz policije, da je Lekić kao osnivač ustanove za zdravstvenu njegu, u dogovoru sa 44-godišnjakinjom, kao odgovornom osobom te ustanove u razdoblju od 18. svibnja 2010. do 28. veljače 2011. godine, vršila isplate dobiti ustanove

„Tako je (Lekić) donijela devet odluka o isplati dobiti, temeljem kojih joj je dobit isplaćena, dijelom uplatama na bankovni račun, a dijelom isplatama u gotovini. Na taj je način Lekić tijekom tog razdoblja isplaćena dobit u ukupnom iznosu od oko 253.000 kuna“, navode iz policije. 

Isplata pozajmica

Nadalje je utvrđeno, kako piše policija, da su njezine tri suradnice (od 43,54 i 39 godina) koje su obnašale dužnost ravnateljice centra za rehabilitaciju, povrijedile svoju dužnost zaštite imovinskih interesa centra, na način što su odobravale i potpisivale ugovore o pozajmicama centra prema poduzeću koje je u vlasništvu gore navedenih žena starosti 44 i 54 godine, unatoč činjenici što centar nije imao dovoljno raspoloživih novčanih sredstava iz ostalih izvora poslovanja iz kojih bi se takve pozajmice mogle isplatiti.

„Tako je isplata navedenih pozajmica u iznosu od oko 6.912.000 kuna u razdoblju od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2018. godine bila neosnovano isplaćena od novčanih sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih, koji je novac centru dodijeljen u svrhu brige o korisnicima“, zaključuje policija. 

Utaja poreza

Isto tako,  43-godišnjakinja kao odgovorna osoba centra i 64-godišnjakinja kao odgovorna osoba doma, zajedno s još jednom 64-godišnjakinjom, odgovornom za poslove računovodstva u obje ustanove, u odnosu na pozajmice koje su spomenute davale poduzeću u razdoblju od 2010. do 2012. godine, propustile su uvećati osnovicu poreza na dobit za kamate vezanu uz dane pozajmice te su istaknule manju osnovicu poreza na dobit i manju obvezu poreza na dobit u navedenom razdoblju, uslijed čega nije utvrđena porezna obveza u iznosima koji prelaze 20 000 kuna.

„Takvim je postupanjem od strane istih izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u ukupnom iznosu od oko 635 000 kuna. Na taj su način ispunile obilježja kaznenog djela Utaja poreza ili carine“, navode iz policije. 

Protiv svih navedenih osoba podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu . 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook