Prethodni članak
Sljedeći članak

MILIČKI: 'Krećemo s izgradnjom kapitalnih projekata'

Povodom Dana Općine Marija Bistrica, koji se, kao i Dan župe i svetišta, slavi 13. srpnja, razgovarali smo s načelnikom Josipom Miličkim

ZL: Jedna od stvari koja je svakako obilježila zadnjih godinu dana jest natječaj za Mjeru 7.4., unutar koje je Općina Marija Bistrica lani prijavila izgradnju novog vrtića, kao i nove mrtvačnice uz proširenje groblja? Ove godine ide novi natječaj? 

Milički: Na lanjskom natječaju aplicirali smo spomenute projekte. Novaca je bilo toliko koliko je bilo, naši su projekti dobili neko svoje mjesto, a 102 projekta su dobila sredstva. 2. kolovoza se ponovno otvara Mjera 7.4., ovaj puta podijeljena po sektorima. Prvi sektor su upravo Dječji vrtići, za što je osigurano 500 mil. kuna, drugi sektor su vatrogasni domovi sa 50 mil. kuna, a treći sektor je ostala infrastruktura sa 450 mil kn. Upravo je to ono što me veseli, jer smo ponovno pripremili projekt Dječjeg vrtića. Ovaj puta kriteriji su malo drugačiji, po njima samoocjenjivanjem smo došli do toga da naš projekt nosi 83 od ukupno 100 bodova i to je po meni jako visoka pozicija. Uvjeren sam da će u tih 500 mil. kuna naš vrtić proći. Vrijednost projekta je 9 mil. kn, a kapacitet bi bio 90 djece po najvišem pedagoškom standardu.

ZL: Na lanjskom natječaju za vrtiće sa dosta bodova više bodovala se dogradnja vrtića, a to u Vašem primjeru nije moguće?

Milički: Upravo to i stalno naglašavamo. Prošli su projekti koji su nudili dogradnju ili rekonstrukciju. Za to se dobivao maksimalan broj bodova. U našem primjeru na postojećem vrtiću ne mogu se napraviti dogradnju i mi smo morali ići sa izgradnjom. S druge strane i naš indeks razvijenosti je smanjio bodove i tu smo izgubili mogućnost dobivanja. No, sada su drugi kriteriji, nema više takve razlike između rekonstrukcije i nove izgradnje i svakako smo zadovoljniji.

ZL: Kakva je situacija sa mrtvačnicom i proširenjem groblja, dakle drugim velikim projektom?

Milički: I taj projekt ćemo prijaviti na Mjeru 7.4. Samoocjenjivanjem smo izračunali da imamo 75 bodova, od 100 mogućih i vjerujem da se i tu možemo provući. Bilo bi neodgovorno da ne iskoristimo mogućnost raspolaganja javnim novcem prije nego krenemo sami u financiranje kreditom ili na drugi način, da ne pokušamo upravo ovim atraktivnim EU mjerama, gdje je mogućnost sufinanciranja i do 90 %.

ZL: Još jedan projekt je u iščekivanju?

Milički: Da, riječ je o izgradnji Reciklažnog dvorišta, vrijednosti 4 mil. kn, a sufinancirano je 85 % sredstvima EU-a. To nije Mjera 7.4. Do 15. listopada je otvoren natječaj, tj. do iskorištenja sredstava. Prije neki dan smo dobili lokacijsku i spremni smo prijavit taj projekt. Kad sve to skupa zbrojimo, ova tri projekta ''teška'' su oko 20 mil kn. Da nam prođu dva projekta bili bi prezadovoljni. Prije svega mislim na vrtić i reciklažno dvorište, a ako nam prođe i groblje, uistinu bi riješili tri kapitalna projekta. Ako ne prođe groblje, imamo plan B, krenut ćemo u dizanje kredita i u prvoj fazi izgraditi mrtvačnicu sa ispračajnim trgom. Vrijednost bi bila oko 3,5 mil kn, a sigurni smo da bi mogli anuitete od po 500 tisuća kn godišnje servisirati. Znači, ne prepuštamo ništa slučaju, čekamo rezultate natječaja i slijedeće proljeće, evo odgovorno najavljujem da krećemo u izgradnju infrastrukturnih projekata kapitalne naravi.

ZL: Ima li još nekih projekata u najavi?

Milički: Imamo još projekata koji su u pripremi, ali ih je trenutno nemoguće prijaviti na bilo koji natječaj. To je prije svega pristupna cesta prema novom vrtiću. Kompletna vrijednost te ceste je 4 mil. kuna. Nakon mukotrpnog otkupa zemljišta i svih ostalih kompliciranih postupaka, došli smo do građevinske dozvole i tu cestu planiramo paralelno sa vrtićem graditi nekakve dvije godine, rastegnuti tih 4 mil. kn. Imamo kompletan poslovni plan i izvore financiranja. Napravit ćemo plan financiranja, ili preko kredita ili nekih drugih mjera. Ali bit ćemo oprezni kod kredita da to možemo uredno servisirati. Ima povoljnih kredita prije svega HBOR-a i HANFE i nadam se da ćemo to uspješno realizirati. Postoji i plan za izgradnju ceste od benzinske pumpe do novog vrtića, a to pokušavamo riješiti u suradnji sa Krapinsko zagorskom županijom, ŽUC-om i Hrvatskom vodama.

ZL: I dalje se razmišlja o izgradnji srednje glazbene škole ili srednje škole?

Milički: Po tom smo pitanju održali sastanak sa resornom ministricom Blaženkom Divjak i definirali koje je korake potrebno odraditi. Financijska omotnica za izgradnju novih škola i dvorana kreće od 2021. godine. Naš zadatak je bio uvrstiti buduću srednju škole u mrežu srednjih škola KZŽ. Županija je nakon dogovora poslala prema Ministarstvu prijedlog da se ta škola uvrsti u mrežu srednjih škola. Predviđa se jedno gimnazijsko odjeljenje, jedno turističko trogodišnje odjeljenje, jedno turističko četverogodišnje odjeljenje sa mogućnošću upisa na fakultet i srednja glazbena škola. Uz to, stavili smo i plan za đački dom od 100 učenika, a potrebna je i sportska dvorana. Prijedlog je na Ministarstvu i očekujemo da se taj prijedlog prihvati, a nakon toga kreće se u projektiranje i da stignemo do 2021. godine među prvima krenuti u izgradnju. Marija Bistrica zavređuje srednju školu, koja nadograđuje našu Osnovnu glazbenu školu, ali će i sa gimnazijom i turističkim smjerom pružiti novu vrijednost Mariji Bistrici.

ZL: Uvijek aktualna tema u Mariji Bistrici je i tema odvoza smeća? Marija Bistrica na svom području ima i odlagalište u Tugonici, tu su i najavljene promjene u vezi samog odvoza i odvajanja otpada? Puno teških pitanja?

Milički: Naglašavam i ponavljam da deponij u Tugonici službeno radi od 1982. godine. S druge strane postoji obećanje ministra i ministarstva da će se do kraja godine zatvoriti. Nama je naravno, prvenstveno zbog naselja Tugonica koja je najviše pogođena smještajem odlagališta, cilj da se taj deponij zatvori i da počne sanacija. Bez obzira što se tvrdi da nema alternative, ona postoji. Piškornica je odlagalište, koje može primiti miješani komunalni otpad do trenutka kad profunkcionira i sam regionalni centar. To odlagalište je legalno, ima sve dozvole. Ima sve uvjete, za razliku od našega koje nema nikakvih uvjeta. Kod nas je problem da je naše odlagalište kapacitetom popunjeno i to je isključivi razlog za njegovo zatvaranje. Mi smo podnijeli žalbu na produženje dozvole do kraja godine, ona će ići na reviziju i ponavljam da je nama uistinu stalo da se ono zatvori i sanira. S druge strane alternativa postoji, a to je Piškornica, dakle ne u ovom dijelu na kojem je predviđen regionalni centar, već na odlagalištu Piškornica koje funkcionira, ili nekom drugom uređenom odlagalištu.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Do 22. veljače zbog radova na autocesti A7 između čvorova Križišće i Hreljin u smjeru Rijeke zatvoren je vozni trak. Na autocesti A1: -između čv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program