Prethodni članak
Sljedeći članak

Mijo Habulinac: "S Petračem sam pokrenuo biznis"

Piše: Zorana Detelja
Kontroverznog zagorskog tajkuna Miju Habulinca, bliskog prijatelja odbjeglog biznismena Hrvoja Pet


Kontroverznog zagorskog tajkuna Miju Habulinca, bliskog prijatelja odbjeglog biznismena Hrvoja Petrača, godinama sumještani hvale i kude zbog gradnje dvorca pred samim ulazom u Krapinske Toplice.

Impozantno zdanje na brežuljku kod sela Jurjevec, koje niče već punih deset godina, nalik je najmaštovitijim animiranim uracima iz Disneyjeva studija.

Kritike zbog kiča

Dvorac je podijelio zagorsku javnost čije oko, nenaviklo na živopisno zdanje, kritički gleda na modernizirani kič usred njihovih klijeti, dok je za turiste atrakcija.

Mijo je u dvorac ugradio svoje dječačke snove, a u njegovu osmišljavanju pomogla su mu i djeca, tri kćeri i sin, čijim su idejama zatečeni ostali i arhitekti. U Beču je, naime, u trgovinama igračkama, nabasao na dvorce od lego kocaka i odmah kupio cijelu kutiju igračaka te pustio djeci mašti na volju.

Zajedno su od kocaka sklopili maketu te je Mijo pozvao arhitekta i kazao mu da vjerno sagradi sto puta uvećano zdanje. Iako je dvorac, visok pedeset metara i pet centimetara, s ukupnom površinom od 2480 metara četvornih, sa 44 krova i 33 tornja, sagrađen, kozmetička dotjerivanja i unutarnje uređenje zaustavilo je otkriće da za gradnju nema potrebne dozvole jer prostornim planom Krapinskih Toplica nije bio predviđen takav objekt. Radovi su obustavljeni, a odluka o rušenju objekta odgođena.

– Radovi su stali prije šest godina. U međuvremenu sam dobio sve potrebne dozvole i više me ništa ne sprječava da dovršim dvorac. Bit će posve uređen i useljiv do kraja sljedeće godine jer sada imam posla, a morao bih stalno biti tamo za vrijeme radova. Namještaj u dvorcu bit će u stilu neorenesanse.

Velik je dio već izrađen, neke komode nalaze se u dvorcu, a glavninu pokućstva sam spremio u kuću u Krapinskim Toplicama. Neću se odreći ni draži civilizacije, pogotovu velikog jaccuzija – kaže bivši karatist i strastveni lovac.

Kune se jedino da u dvorcu neće imati nijedan telefon, a i mobitel će, kaže, kad dođe u svoj rodni kraj, ostaviti pred vratima.

Milijunska vrijednost

Koliko je dosad novca potrošio na njegovu gradnju, tvrdi, ne zna jer je plaćao kako su računi stizali, a kako gradi za sebe nije mu bilo niti važno da radi troškovnik i broji svaku kunu. No da je riječ o milijunima eura, potvrđuje činjenica da će samo za njegovo uređenje bankovni račun stanjiti još koju sedmeroznamenkastu brojku.

Svoje bogatstvo, ističe, zahvaljuje bogatoj ženidbi, pa onda pametnom poslovanju. Za prve je poslove izabrao autoprijevozništvo i niskogradnju. Potom je u Švicarskoj postao suvlasnikom tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom kontrolnih strojeva za industriju.

Trenutačno se bavi i visokogradnjom na obali Poreča. Ove je godine u Hrvatskoj pokrenuo građevinsku tvrku Empirej. Osim skupih automobila, vlasnik je kuće u Krapinskim Toplicama te stanova u Zagrebu, Poreču i Švicarskoj.

Kao posebne zanimljivosti dvorca ističe se i tajni prolaz koji vodi iz podruma u šumu. Habulinec je, naime, kupio 20 hektara zemlje na kojoj namjerava naseliti divljač.

Čemu će tajni prolaz služiti, ni sam ne zna jer, kaže, nema pred kim bježati, pa se nada da će se ipak naći netko tko će poželjeti tajno iskradanje. Neupitnu maštovitost odražava i parkiralište – na krovu, i to za metle, doleti li mu kojim slučajem u posjet vještica. No, san da s cijelom obitelji živi u dvorcu ostat će mu neostvaren.

– Gradnja dvorca se odužila. U međuvremenu su kćeri odrasle, studiraju u Zagebu, pa sumnjam da će se poželjeti vratiti i ostati živjeti ovdje. No, uz brojne prijatelje sigurno neće biti problem povremeno popuniti sve sobe – zaključio je Mijo Habulinec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook