Prethodni članak
Sljedeći članak

MIHOLIĆ: 'Zeleni otoci nisu divlja odlagališta otpada i smetlišta'

Iako je odlaganje otpada na području općine Zlatar Bistrica dobro riješeno, još uvijek ima neodgovornih građana koji uz kontejnere bacaju 'sve i svašta'


Kao i brojne druge općine i gradovi, i Zlatar Bistrica se suočava s problemom pretvaranja zelenih otoka u divlja odlagališta i smetlišta. Usprkos edukaciji kroz letke, medije i na druge načine, još ima nesavjesnih građana koji otpad bacaju uz kontejnere. Na području općine 7 je zelenih otoka, a najgore stanje je uz 2 u samoj Zlatar Bistrici. – Na jednom zelenom otoku, kod ambulante, postavili smo video nadzor, a postavit ćemo i na drugom, kod željezničke stanice. Postavljena je i ploča upozorenja da se otpad odlaže samo dok se kontejneri ne napune, a ne sa strane. No, kod zelenih otoka baca se i smeće koje tu uopće ne spada, koje se onda mora sortirati i netko to mora platiti. Neodgovorni pojedinci tu su znali bacati i glomazni otpad, pa čak i životinjski, poput starog mesa iz škrinje, čak je nađena i svinjska glava. Onda se širi smrad i ljudi se žale – kaže načelnik Općine Žarko Miholić, dodajući da je video nadzor pokazao da većina tih neodgovornih pojedinaca nisu domaći ljudi. – Čak je bilo i registracija iz drugih država. Zeleni otok je uz cestu i jednostavno bace smeće usput. No, otkad je postavljen video nadzor, stanje se ipak popravilo. Prvi puta, kada ih vidimo, upozorimo građane, a zatim idu kazne. I nas komunalno poduzeće upozorava već dugo da to neće više raditi, ako se to nastavi tako – navodi Miholić.

Besplatni spremnici za građane

Načelnik upozorava da za ovakvo ponašanje zaista nema potrebe, jer je odlaganje otpada na području općine dobro riješeno, a do kraja godine stvorit će se još bolji uvjeti. – Građanima su osigurane kante za miješani komunalni otpad, od komunalnog poduzeća dobivaju vreće za papir i plastiku, a svim građanima jednom godišnje besplatno je osiguran odvoz 1,5 kubika krupnog otpada. Ako se sakupi veće količina papira od one koja se može odložiti, može se pozvati komunalno poduzeće koje će doći i badava preuzeti papir – kaže načelnik. Općina Zlatar Bistrica aplicirala je na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i dobila 1464 spremnika, koje Fond sufinancira s 85 posto, a s 15 posto Općina.

Zeleni otok kod željezničke stanice


– Spremnici će biti potpuno besplatni za mještane i do kraja godine dostavljeni na kućne adrese. 718 domaćinstava dobit će čipirane kante spremnika od 120 l za papir i od 240 l za plastiku. Tu je još 7 kontejnera od 1100 l za papir i 8 kontejnera od 2,5 kubika za tekstil, kao i 7 od 1,5 kubika za korisni otpad za zgrade, koje će dobiti i 7 velikih kontejnera za biootpad – istaknuo je Miholić. Općina Zlatar Bistrica sa susjednim općinama prošla je i na natječaju gdje je ostvareno nešto manje od pola milijuna kuna za edukaciju stanovništva o odvajanju otpada, a od Krapinsko – zagorske županije ove je godine dobiveno i oko 15 tisuća kuna za sanaciju divljih odlagališta otpada, kojih još uvijek ima po šumama.

Reciklažno dvorište

Kako bi priča o sortiranju otpada bila zaokružena, nedavno se u zlatarbistričkoj Gospodarskoj zoni počelo graditi reciklažno dvorište. Projekt vrijedan 2 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije u iznosu do 1.712.168 kuna, dok preostali iznos financira Općina Zlatar Bistrica. – Jedni smo od rijetkih koji su uspjeli dobiti sredstva, a to je velika stvar, obzirom da svaka JLS po zakonu mora imati reciklažno dvorište. – Dvorište bi trebalo biti završeno do 15. prosinca, a podrazumijeva skup hermetički zatvorenih kontejnera u koje će se moći, bez plaćanja, dovoziti korisni otpad, poput papira, plastike, tekstila, e-otpada, željeza, stakla i sl. Vjerojatno će raditi dva puta tjedno. Isprojektirana je i velika elektronska vaga, jer se sav otpad mora vagati i evidentirati kod ulaska i izlaska, a ta će se vaga moći dati i na vanjsku uslugu kome bude trebalo – navodi načelnik Miholić. – Uvjeti za propisno odlaganje i sortiranje otpada do kraja godine zaista će biti maksimalno ispunjeni, a na nama je samo da brinemo o okolišu i ponašamo se odgovorno – apelira načelnik na građane.

Kod zelenog otoka kod ambulante je postavljen video nadzor

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook