Prethodni članak
Sljedeći članak

MIHOLIĆ: 'U posljednjih sedam godina napravili smo veliki iskorak'

Sve ide naprijed – dobit ćemo pročistač i riješiti odvodnju, rekonstruirat će se državna cesta D24, izgradit će se brza cesta, počet će gradnja dvorane, čekaju nas pozitivne stvari i daljnji napredak, ističe načelnik Miholić

Zagorski list donosi intervju sa Žarkom Miholićem, načelnikom Općine Zlatar Bistrica koji govori o gospodarstvu i strateškim projektima

ZL: Nedavno je Zlatar Bistrici održan Poslovni uzlet, na kojem su se mogle čuti pozitivne gospodarske brojke. Zlatar Bistrica nije bez razloga bila domaćin ovom događaju.

Miholić: Poslovni uzlet bio je zaista pozitivno iskustvo i imali smo dobar odaziv. Poslovni dnevnik s razlogom je prepoznao Zlatar Bistricu kao lidera u razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta u ovom dijelu županije. U posljednjih 7 godina kod nas je napravljen veliki iskorak. Otvoreno je preko 1500 novih radnih mjesta, a nije mala stvar otvoriti više radnih mjesta nego što je radno sposobnog stanovništva. To je rezultat našeg truda da isprofiliramo Zlatar Bistricu, jednim dijelom i medijski, kao područje koje je na kvalitetnom prometnom položaju i koje je ponudilo brojne pogodnosti investitorima. Čulo se za nas i u drugim županijama, odakle su se i pojavili investitori. Svih 8 godina bili smo jedinstveni u donošenju odluka kroz Općinsko vijeće, iako su u njemu zastupljene različite političke opcije, širili smo pozitivnu klimu koja je i pokazala stabilnost onoga o čemu smo odlučivali i beneficija koje smo davali te smo i infrastrukturno opremili zonu. Došli smo u situaciju da smo prošle godine prodali i zadnjih par tisuća kvadrata novom investitoru koji će tu otvoriti do 300 radnih mjesta. Značajan podatak je da Općina Zlatar Bistrica sa 4,6 posto sudjeluje u broju zaposlenih na razini Krapinsko – zagorske županije. Zona ukupno ima 30 tisuća kvadrata, a u nju i dalje ulažemo. Od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo sredstva za uređenje i asfaltiranje prometnica unutar zone, dobili smo predugovore za izgradnju reciklažnog dvorišta, za koje je kompletna dokumentacija financirana iz sredstava Fonda, a novi zakon o zbrinjavanju otpada govori u prilog tome da je reciklažno dvorište u gospodarskoj zoni kvalitetno rješenje. U ovom smo mandatu potvrdili odluku da dajemo pravo gradnje Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koja na 2500 kvadrata graditi veliki poslovni objekt za potrebe rada i obuke, s vježbalištem, koje će osim HGSS – a moći koristiti i naši vatrogasci, planinari i slične udruge. Time će cjelokupni prostor zone biti zaokružen.

ZL: Koje biste još značajne investicije od važnosti za općinu Zlatar Bistrica izdvojili?

Miholić: Izdvojio bih izgradnju prometnice koja nastavlja Krapinsku ulicu prema budućem pročistaču. Kreću javni natječaji koje će raspisati Zagorski vodovod, a u sklopu aglomeracije odnosno pročistača sa cjelokupnom kanalizacijskom mrežom i sustavom, riješit će se i značajan dio problema odvodnje u našoj općini. To je jedna od najvećih investicija koje su ikad došle u ovo područje. Želim istaknuti da je lobiranje urodilo plodom i da se muke vezane uz rupe na državnoj cesti D24 bliže kraju. Naime, Hrvatske ceste izabrale su izvođača radova, Colas Varaždin, i radovi na rekonstrukciji ceste uskoro kreću. Izvođaču smo osigurali prostor za ured i koordinaciju. Cesta će se rekonstruirati u dijelu koji prolazi kroz Zlatar Bistricu, prema Lovrečanu i prema Konjčini, proširiti, imat će pješačke staze i bit će maksimalno sigurna.

Uskoro kreće sanacija državne ceste D 24

ZL: Kako ste zadovoljni dinamikom radova na brzoj cesti od Bedekovčine prema Zlatar Bistrici?

Miholić: Radovi dobro napreduju. Puno smo utrošili energije u to da bismo ukazali koliko je bitno da cesta ne stane u Bedekovčini nego da ide dalje, a nakon njezinog završetka krajem iduće godine Zlatar Bistrica više neće biti ista. Cesta će doprinijeti daljnjem razvoju gospodarstva, ne samo Zlatar Bistrice, nego čitavog ovog prostora. Prometna povezanost je osnovna pretpostavka za dovođenje investitora i ulaganje. Usmjerili smo i vratili Zlatar Bistricu na one staze u ranijem periodu kada je bila poznata po gospodarstvu i gospodarstvenicima koji su bili među najvećim izvoznicima u državi.

Izgradnja brze ceste do Zlatar Bistrice dobro napreduje

ZL: Prošle godine vaša općina dobila je status Općine – prijatelja djece. Čime se ove godine opravdava taj prestižan naslov?

Miholić: I ove smo godine napravili iskorak - svi polaznici osnovne škole dobili su besplatne udžbenike, što će postati standard. I dalje financiramo engleski jezik i to će se nastaviti, jer smatram da svoj djeci treba dati jednake šanse za obrazovanje. Svim srednjoškolcima smo dali po 350 kuna za nabavku udžbenika, plaćamo prijevoz i srednjoškolcima koji nemaju pravo na besplatan prijevoz jer imaju manje od 5 km do škole, znači kompletne troškove snosi Općina, a za polaznike s područja naše općine, usluge logopedskog kabineta su besplatne. Na natječaje smo prijavili daljnji nastavak uređenja i dogradnje Doma kulture i Dječjeg vrtića, a rezultati će biti objavljeni krajem ove ili početkom iduće godine.

ZL: Ono što sve mještane Zlatar Bistrice posebno zanima je gradnja nove sportske dvorane. Ima li kakvih novosti, u kojoj je fazi projekt?

Miholić: Provedena je cjelokupna procedura u suradnji s osnivačem, Krapinsko – zagorskom županijom. Općinsko vijeće je većinom glasova vijećnika koju su prepoznali mogućnost financiranja, donijelo odluku da je gradnja školske sportske dvorane od strateškog značaja za općinu Zlatar Bistrica. Nakon provedenog natječaja, odabrana je ponuda Zagrebačke banke za podizanje kredita, s povoljnom kamatnom stopom od 2,25 posto i podići će se kredit od 10 milijuna kuna na 15 godina. Općina će financirati kamatu, na godišnjoj razini 250 tisuća kuna, što je prihvatljiv iznos za proračun, a preostali dio glavnice kroz čitav će period plaćati Županija. Dvorana će stajati oko 20 milijuna kuna. Čitav je projekt rađen u suglasnosti s KZŽ, o čemu je odluku donio i Školski odbor, sve će se proslijediti Ministarstvu financija, ono Vladi, koja donosi odluku i odobrava zaduživanje. Osim kredita Županija će učestvovati s dijelom svojih novaca, tu je i 5,2 milijuna kuna koliko je na računu škole od štete koju je isplatio osiguravatelj. Očekujemo suglasnost Vlade kroz kojih mjesec dana, nakon toga će KZŽ raspisati natječaj odnosno javnu nabavu za gradnju dvorane. Ako sve bude u redu, s gradnjom će se moći krenuti početkom godine i realno je očekivati da unutar dvije godine dvorana bude gotova. Bit će to po sistemu 'ključ u ruke', odnosno bit će potpuno opremljena. Istaknuo bih da će biti i akustično uređena, odnosno u njoj će se moći odvijati i javne manifestacije, glazbeni događaji, što u prijašnjoj dvorani nije bio slučaj, jer nije zadovoljavala minimum akustičnih kriterija. Bit će to dvorana za budućnost.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Gorskom kotaru. Mogući su odroni. Prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC4059 u mjestu Bocanjevci kod Valpova, zbog prometne nesreće. Zbog ulja na kolniku pozivamo vozače na pojačan o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program