Prethodni članak
Sljedeći članak

''Mi njegujemo sjećanja na njih u svojim srcima, a sada to iskazuje i šira društvena zajednica''

Ispred Srednje škole Oroslavje otkriven je spomenik trojici poginulih branitelja iz Oroslavja


Danas je u Oroslavju otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, Oroslavčanima Damiru Barloviću, Stjepanu Lepčinu i Robertu Kraljiću.

Ovo spomen obilježje, čiji je autor akademski umjetnik Ivan Tuđa, postavljeno je u parku, ispred Srednje škole Oroslavje. Svečanosti predstavljanja i otkrivanja spomenika nazočili su, ispred Ministarstva branitelja državna tajnica Nevenka Benić, župan krapinsko – zagorski Željko Kolar, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, kao i predstavnici Udruge branitelja liječenih od PTSP – a Krapinsko – zagorske županije koja djeluje u Oroslavju te je inicijator da se na ovaj način oda počast Oroslavčanima koji su poginuli u Domovinskom ratu. Svečanosti su se odazvali i oroslavski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga iz susjednih općina i gradova, kao i okolni načelnici i brojni drugi uzvanici, Oroslavčanke i Oroslavčani te, naravno, obitelji poginulih braniteljima u čiju je čast postavljeno ovo spomen obilježje.

Nema zahvale ni riječi kojima bih mogao opisati koju su žrtvu podnijeli Damir, Stjepan i Robert, kao i njihove obitelji. Branitelji iz Krapinsko – zagorske županije sve su svoje zadaće na bojišnici odradili časno i pošteno – istaknuo je predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP- a KZŽ Darko Mirt te zahvalio Ministarstvu branitelja i Gradu Oroslavja na potpori u inicijativi da se postavi ovo spomen obilježje.

Spomenik je autorsko djelo akademskog kipara Ivana Tuđe, dio njegova ciklusa Križ i krug. – Križ i krug osnovni su simboli i na ovome spomeniku. Križ predstavlja najznačajniji simbol kršćanstva, ali i slave, a krug simbolizira vječni život, odnosno besmrtnost. Stoga, neka je vječna slava i besmrtnost našim herojima – rekao je Ivan Tuđa.

Gradonačelnik Emil Gredičak istaknuo je kako je ovo iznimno veliki i svečani trenutak za Oroslavje te da je ovo prva stvar oko koje su se svi u Oroslavju složili. – Ovi su nas naši branitelji zadužili da čuvamo ono najvrednije za što su poginuli i njihova žrtva treba biti svjetionik svima nama – rekao je Gredičak, dodavši kako je spomenik postavljen ispred oroslavske srednje škole kako bi svakog učenika i prolaznika podsjećao na istinu o Domovinskom ratu.

Kad se nalazimo zbog ovakvih trenutaka, miješaju se osjećaji tuge i ponosa, jer su oni dali život za domovinu. Mi koji smo imali sreću vratiti se, imamo obvezu da širimo istinu o Domovinskom ratu, da nikad ne zaboravimo one koji su položili svoj život na oltar domovine – istaknuo je župan Željko Kolar.

U inicijativi je sudjelovalo i Ministarstvo branitelja RH, a zajedno s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, spomenik je otkrila državna tajnica Nevenka Benić. – Danas otkrivamo spomenik braniteljima, u nastojanju da se ne zaboravi njihova žrtva u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, a sve su nas žrtve obvezale da činimo našu državu onakvom kakvom su ju oni zamislili: pravednom, bogatom i društveno odgovornom, koja obećava blagostanje, mir i slobodu – rekla je o svom obraćanju Nevenka Benić.

Otkrivanju ovog spomen obilježja prisustvovale su i obitelji poginulih oroslavskih branitelja, a okupljenima se obratila Vesna Lepčin, udovica Stjepana Lepčina. – Ponosna sam i zahvalna što smo se okupili kako bismo ovom materijalnom formom obilježili mjesto spomena na junake. Mi njegujemo sjećanja na njih u svojim srcima, a sada to iskazuje i šira društvena zajednica. Drago mi je da je spomenik postavljen baš ovdje, ispred škole koju su pohađali, na raskrižju ulica koje su zabilježile najsretnija i najbezbrižnija vremena njihovih života, koje su, kad je trebalo, položili za domovinu – istaknula je Vesna Lepčin i zahvalila svima koji su sudjelovali u ovoj inicijativi.

Spomenik je blagoslovio oroslavski župnik Drago Bosnar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook