Prethodni članak
Sljedeći članak

Meteorolog Božarov: Ova jesen nadoknadit će nedostatak kiše

Prema prvim preliminarnim analizama, ovogodišnje ljeto je drugo najtoplije u povijesti mjerenja


Foto: www.zdnews.hr

Ljeto za nama bilo je izrazito sušno i vruće. Klimatološki se godišnja doba računaju od prvog dana u mjesecu pa je tako ljeto počelo 1. lipnja i trajalo do zadnjeg dana kolovoza. U tom periodu količina oborine u Hrvatskom zagorju bila je otprilike upola manja nego što je to uobičajeno, osvrnuo se na proteklo ljeto meteorolog Kristijan Božarov. Česti i dugotrajni su bili valovi vrućina koje su samo povremeno prekidala kratka, ali olujna nevremena s tučom i pljuskovima.

- Najviša temperatura ovog ljeta u nekoliko je navrata dosegla 37-38 Celzijevih stupnjeva, pa ipak nismo postavili novi rekord. Do sada je u većini mjesta najviša temperatura izmjerena u ljeto 1950. godine. Unatoč tome što nismo postigli apsolutno najvišu temperaturu, ljeto je sveukupno, kad se uzmu sve noćne i sve dnevne temperature, bilo toplije nego 1950. Naime, po prvim preliminarnim analizama ovogodišnje ljeto je drugo najtoplije u povijesti mjerenja. Titulu dosad najtoplijeg ljeta drži 2003. godina! Prve naznake za rujan pokazuju da se vrijeme polako vraća u normalu. Bit će sigurno još lijepih dana, ali polako ćemo nadoknaditi manjak kiše iz ljetnih mjeseci, a temperatura zraka postat će primjerenija dobu godine. To znači svježa jutra i ugodne dane, a one velike vrućine se vrlo vjerojatno više neće vraćati – prognozira meteorolog Kristijan Božarov.

Vrućine i sparine uzrokovale su među ljudima brojne zdravstvene tegobe. Hitne su službe radile pojačno kroz ljetne mjesece, potvrdili su nam to iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. - Kroz ljetne mjesece primijećen je povećani broj slučajeva narušenog zdravstvenog stanja uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta u vidu glavobolja , vrtoglavica, crijevnih viroza , dehidracija i povišene tjelesne temperature. Zbog navedenih tegoba , pomoć su najviše zatražile osobe starije životne dobi - odgovorili su nam iz bolnice. Naglasili su kako su uvidom u rad Objedinjenog hitnog bolničkog prijema za mjesece lipanj i srpanj, za što zasada posjeduju podatke, uvidjeli kako je obrađeno više od 500 pacijenata više zbog visokih temperatura i nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook