Prethodni članak
Sljedeći članak

Međimurska županija se uspjela izboriti i za prolazak projekta obnove Feštetićeva dvorca u Pribislavcu!

Međimurska županija na pragu novog, velikog projekta - revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu


Kada je Međimurska županija kandidirala projekte iz koncepta Etnomuzeja Međimurje malo, bilo je gotovo sigurno da će proći obnova i revitalizacija Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Prošao je projekt Hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi, što je u Županiji, REDEA-i, županijskog Turističkoj zajednici, te Općini Donja Dubrava izazvalo veliku radost i zadovoljstvo, no obnova Feštetićeva dvorca u Pribislavcu, svrstana je na tzv. rezervnu listu, tj. projekt nije prošao. Tada su se sve resorne stručne službe Međimurske županije, REDEA-e, te županijske Turističke zajednice posvetile prigovoru, dodatno motivirani činjenicom da je u obrazloženju navedena, blago rečeno, nerazumljiva zamjerka „da projekt ne priča o prirodnim vrijednostima“, čime je dobro razrađen projekt, izbačen s prioritetne liste.

Prigovor je stručno i promišljeno napisan i – usvojen, čime je Međimurska županija ostvarila je još jedan veliki uspjeh, te ulazi u projekt vrijedan 6.633.118,51 euro!

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je na taj način ispravljena velika nepravda: „Malom, snažnom i odgovornom timu, uspjelo je ispraviti nepravdu i udarac koji nam je nanesen. Prijavili smo više projektnih ideja o interpretacijskim centrima posvećenima dr. Rudolfu Steineru, cekarima , svetom Jeronimu, zatim muzej u Prelogu, hižu međimurske popevke te Feštetićev kaštel. Iznimno nam je drago što su nam prošla dva projekta, među kojima i ova revitalizacija vrijednog spomenika kulture“, rekao je župan te naglasio: „Uvažavanjem naše žalbe, od loše početne situacije došli smo do 100-postotnog iznosa sufinanciranja, odnosno 6,6 milijuna eura. Kaštel će u punom sjaju svjedočiti o našoj povijesti i kulturi, a nakon revitalizacije vraćamo mještanima Pribislavca na upravljanje“, kaže župan, uz zahvalu stručnim timovima na ovoj velikoj pobjedi. Podsjetio je da smo i u nedavnim prekograničnim projektima ostvarili velik postotak prolaznosti te da su od deset projekata u Hrvatskoj, Međimurskoj županiji prošla četiri!

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec Marinović također je ponosna na konačni ishod ove borbe za projekt: „Raduje me što je REDEA-i prošao još jedan još projekt iz ovog natječaja, vezan uz javno-turističku infrastrukturu. Ukupno je na raspolaganju novca za pet, šest projekata u Hrvatskoj, a Međimurje dobilo dva!“

MJESTO PONOSA NA PROŠLOST I VJERE U BUDUĆNOST

Feštetićev kaštel u Pribislavcu neće biti samo očuvan obnovom, već će mu revitalizacija dati udahnuti novi život i postat će mjesto ponosa na povijesnu baštinu i mjesto vjere u budućnosti.

Direktor Turističke zajednice Rudi Grula kaže da je riječ o velikom danu za kulturni turizam Međimurja: „Uz Stari grad u Čakovcu, ovaj kaštel je najznačajniji spomenik i vjerujem da će njegovi novi sadržaji biti iznimno atraktivni. Uz povijesnu priču dvorca, Feštetićev kaštel predstavljat će i našu gastronomiju, koja će, ovim projektom, dobiti svoju 'akademiju' i vrhunsku prezentaciju“, rekao je Rudi Grula, dok je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić zahvalio Županiji, Turističkoj zajednici i REDEA-i što su prepoznali potencijal Feštetićeve kurije te na upornosti u borbi za prolazak projekta.

MEĐIMURSKA KURIJA U ENGLESKOM PARKU

Iz REDEA-e pojašnjavaju da je cilj projektnog prijedloga rekonstrukcije i prenamjene Feštetićeva dvorca u interpretacijski centar povećanje atraktivnosti slabije razvijene turističke destinacije općine Pribislavec, što u konačnici pridonosi cjelogodišnjem turizmu i razvoju njegovih održivih oblika, uz naglasak na međimurskoj autohtonoj kuhinji i tradiciji.

Projektom su predviđena i zelena rješenja koja pridonose smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Kurija će biti okružena engleskim tipom vrta s jednom centralnom točkom – magnolijom koja je 2001. Zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

U obnovljenom objektu gostima će, uz povijesni pregled razvoja međimurske kuhinje, nuditi i iskustveni doživljaj osobnog sudjelovanja u pripremi jela, dok će stalni postav biti podijeljen u tematske cjeline. U interpretacijskom centru, gostima i korisnicima bit će na raspolaganju i kafić čije uređenje neće odstupati od autentičnog dojma ostalih prostora kurije. Povijest obitelji Feštetić bit će prezentirana sadržajima na prvoj etaži, a specifičnost ovog interpretacijskog centra će biti tematske sobe koje će obrađivati različite teme iz života obitelji Feštetić, prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja.

Zemljište na kojem se kurija nalazi, u vlasništvu je Međimurske županije i prostire se na 9.087 kvadratnih metara, a korisna površina objekta je 1.934,55 kvadratnih metara. O projektu, i tijekom njegove provedbe, brinut će multidisciplinarni tim, ističu u REDEA-i.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook