Prethodni članak
Sljedeći članak

Mateja Lesičar zagorska predstavnica u izboru za 'Najuzorniju seosku ženu'

Naša predstavnica je najmlađa samouka licitarka u Hrvatskoj, a zajedno sa suprugom obrađuje dva hektara vinograda


Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“ i ove godine organizira Izbor „Najuzornije hrvatske seoske žene“. Izbor se organizira s ciljem promocije vrijednosti i važnosti žene na selu. Na taj način skreće se i medijska pozornost na žene u seoskim sredinama koje do sada nisu bile primjereno vrednovane i nagrađivane.

„Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju.

Predstavnica Krapinsko - zagorske županije je Mateja Lesičar iz Lobora, magistrica ekonomije i nositelj licitarskog obrta i time je najmlađa samouka licitarka u Hrvatskoj. Posjeduje markicu odnosno naziv obrta sa tradicijom i njeno je ime upisano u maleni broj takvih obrta. Mateja izvezuje razne mustre na stolnjacima od kukuruznog platna te izrađuje zlatovez. Sa suprugom posjeduje 2 ha vinograda raznih sorti i sudjeluje u svim poslovima do krajnjeg rezultata. Udana je i majka dvoje djece.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook