Prethodni članak
Sljedeći članak

Martin Ćuk iz Krapine profesionalni je vojnik koji radi na lanseru raketa

Roditelji su, kaže Martin, isprva bili sumnjičavi oko njegovog izbora, no kroz razgovor shvatili su da je to njegov izbor i velika želja. Danas su na njega ponosni i velika su mu potpora


Iako služenje vojnog roka više nije obavezno godinama, mnogo se mladih odlučuje na profesionalnu karijeru u vojsci. Uz siguran posao, takva im karijera nudi i kvalitetno obrazovanje, ali i solidnu zaradu.

Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske dobili smo podatak da su iz Krapinsko – zagorske županije u sustavu MORH – a i Oružanih snaga 124 djelatne vojne osobe. Od te brojke 17 je žena. Ako promotrimo činove koje imaju pojedini vojnici iz naše županije, imamo 35 časnika i to 30 muškaraca, ali i 5 žena. Najviše je pak dočasnika, 58 od čega 48 muškaraca i 10 žena, a vojnika je 31, odnosno 29 vojnika i dvije vojnikinje.

Trenutno iz naše županije u operacijama potpore i mirovnim misijama ne boravi nijedna djelatna vojna osoba. Kako izgleda radni dan jednog profesionalnog vojnika, ali kako je uopće odabrao tu profesiju, ispričao nam je 24 – godišnji Martin Ćuk iz Krapine.

Kaže, od malih se nogu, uz igru s puškama i pištoljima razvijala privrženost prema vojsci. - Kako sam odrastao nisam bio u potpunosti siguran jesam li sposoban, ali uz razgovor s prijateljem koji je također želio započeti karijeru u vojsci, zaključio sam da je to moja budućnost – ispričao nam je Martin.

U vojsku ga je, kako kaže, privukla sigurnost, stjecanje novih vještina i znanja, čast nošenja uniforme i prije svega, rad na brigi o sigurnosti drugih. Ćuk kaže da roditelji i nisu bili oduševljeni njegovim izborom kada im je priopćio vijest da se želi školovati za profesionalnog vojnika, no uz mnogo razgovora shvatili su da mu je to velika želja i najbolje za njega. Danas su mu velika podrška i ponose se njegovim odabirom.

Martin se iz Zagorja preselio u Bjelovar, odnosno u vojarnu Bilogora. Radi kao ciljač, a dan mu se sastoji od stalnog uvježbavanja i usavršavanja rada na lanseru, provjerama spremnosti i temeljnog vojničkog znanja. Budući da su mu tek 24 godine, Martin se planira usavršavati i napredovati kroz predstojeće vrijeme. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook