Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKOTIĆ: 'Problem su svadbe, momačke i djevojačke te pojedini noćni klubovi'

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala trenutnu situaciju oko koronavirusa

  • Markotić

    Goran Stanzl/PIXSELL


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas gdje je komentirala trenutnu situaciju oko koronavirusa. Najprije je komentirala broj oboljelih u Hrvatskoj zadnjih dana. - Brojke su nešto bolje ili lošije, ali trend je silazan, vidjet ćete da je silazni trend od početka drugog dijela. Svakih par dana imamo neke nove pikove vezane uz različita žarišta - rekla je Markotić, kako piše Index.hr.

Kaže da je Hrvatska sigurna za turiste. Komentirala je i kako bi se turisti trebali ponašati. - Definitivno, gotovo mjesec i pol dana je sezone i po svemu je jasno da smo sigurna zemlja. Nije bilo većih iskakanja među turistima, očito su oni koji dolaze vrlo odgovorni, a i turistički djelatnici su uvjereni da puno toga ovisi o sezoni. - rekla je Markotić. 

Komentirala je i porast mladih zaraženih. - To su bila veća privatna okupljanja, tipa svadbi i momačkih i djevojačkih večeri, i pojedinačnih noćnih klubova. Moramo uzeti u obzir da postoje i stotine onih koji paze da sve mjere budu provedene kako treba. Tako da ne možemo kažnjavati sve, ali ćemo pokušavati na mjestima gdje se pojavljuju žarišta uvesti dodatne mjere sigurnosti provjere i vidjeti kako poboljšati tu situaciju da se na tim mjestima više ne pojavljuju nova žarišta - kazala je ravneteljica Markotić.

Spustila se i dob zaraženih pa ih je sve više zaraženih među mladima. - Mladi definitivno nisu među najrizičnijim skupinama. Ali veliki broj njih sad je dosta popustio s mjerama. Dosta je tu kretanja, aktivnosti i slično. Naravno, što bude veći broj, veće su šanse da i tu bude ozbiljnih bolesti. Bitno je da mladi shvate da i sami mogu puno doprinijeti i pomoći zdravstvenom sustavu i jedni drugima. - rekla je Markotić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook