Prethodni članak
Sljedeći članak

Markotić o velikom istraživanju: 'Tko je prebolio covid-19 vjerojatno neće trebati drugu dozu cjepiva'


U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na presici je bila riječ o rezultatima istraživanja vezanog za cijepljenje, ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je o navedenoj temi.

Kazala je da je studija u tijeku i da smo napravili preliminarnu analizu. - Do danas je cijepljeno 426 zaposlenika klinike s dvije doze Pfizera. U osam zaposlenika su se razvile alergijske reakcije i nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna od prve doze, određivanje antitijela na šiljati izdanak kod 420 zaposlenika, drugi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze, obuhvaćeno je 82 zaposlenika. Žene su najveći ispitanici, 89 muškaraca je bilo i 344 žene. Srednja vrijednost je 43 godine - kazala je Markotić.

- Vidjeli smo samo da u pet slučaja nakon prve doze nije bilo odgovora, većina je imala dobar odgovor. Na drugu dozu su svi odreagirali. Vidimo se da su imali visoke vrijednosti imunoglobulina g - kazala je Markotić i poručila da su žene i nakon prve i druge doze nešto bolje odgovorile na cjepivo.

Kazala je i da su zdravstveni djelatnici dijelom bili prokuženi i da su se nakon druge doze izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika. Dodala je kako se gledalo i kod zaposlenih na intenzivnoj i na prijamnom odjelu i da nije detektirana veća ugroženost. 

- Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli Covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni - rekla je Markotić.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera najavljeno je da bi se uskoro mogle preispitivati odluke, što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva, prenosi portal  vijesti.hr.

Popuštanje mjera

Komentiravši mjere, Božinović je rekao da Božinović je da krajem tjedna moraju razmisliti o produžetku mjera. Sad je još rano konkretno govoriti o tome, ali s obzirom na rast teško da se od 15. ožujka mogu očekivati popuštanja. Prije bi trebalo biti u fokusu očuvanje sadašnjih mjera da se ne moramo vraćati nazad. Nastavit ćemo pratiti situaciju sa širenjem virusa u Hrvatskoj i izvan zemlje i donositi mjere. Nema tu copy-paste pristupa i mislim da je to ispravno - naglasio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook