Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKOTIĆ: 'Mutirani virus stigao je do Mađarske, moramo suzbiti treći val koji može biti još gori'

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera


U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je u proteklom tjednu 29 posto manje novooboljelih nego u tjednu ranije. Incidencija je 288,9 na 100 tisuća stanovnika u zadnja dva tjedna. Najviša je u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj. 

-Od 27 zemalja EU-a smo 7., a ostali imaju višu. Po stopi smrtnosti smo 20. - 1117,6 na milijun stanovnika. Do sada smo cijepili 46.202 osobe, u a SMŽ 4257 osoba. Danas je došla nova tranša cijepiva od 17750 doza koje će biti djelomično za docjepljivanje, a djelomično za proširenje i one koji se žele cijepiti - rekao je Capak. 

Danas je počelo docjepljivanje. Svi oni koji su dobili prvu dozu, dobit će i drugu. - Budući da smo cijepili 46 tisuća osoba, računamo da će ti svi u sljedeća tri tjedna trebati otići na docjepljivanje, tako da imamo dovoljno prostora da docijepimo sve i da započenemo šire - kazao je Capak. 

- Svi koji su se cijepili dobili su karton kada se trebaju javiti na docjepljivanje - rekao je ministar Davor Božinović. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je da je izvrsno da imamo manje pacijenata u bolnicama, ali da trebamo biti oprezni. - Ne smijemo ignorirati situaciju u Europi. Zbog mutiranog virusa dogodio se visoki porast zaraženih. Ima ga u zemljama u okruženju, i u Mađarskoj. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih - rekla je Markotić, prenosi  Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook