Prethodni članak
Sljedeći članak

MARKO TOMAS: 'Nadam se da uz dobru pripremu možemo iznenaditi Zadar'

Pred utakmicu sa Zadrom odradili smo intervju s velikom hrvatskom košarkaškom zvijezdom koja brani boje Zaboka


Prošlo je zabočkim košarkaškim klubom paleta poznatih i vrlo kvalitetnih košarkaša poput Luke Žorića, Ivana Tomasa, Ivan Tomeljaka, Ive Ivanova, ali još nikad dres Zaboka nije obukao tako kvalitetan igrač kao što je Marko Tomas. Ovaj 33-godišnji Križevčanin ima iza sebe vrlo bogatu karijeru u kojoj je između ostalog igrao tri sezone u Real Madridu, dvije sezone u Fenebahceu, sezonu u Fuenlabradi, tri sezone u Cedeviti i dvije sezone u Ciboni, dok je jednu sezonu proveo i u Ankari. S Realom je osvojio španjolsku ligu, španjolski kup i ULEB cup, tri puta je bio prvak Hrvatske lige s Cedevitom, koja je njegovim dolaskom napravila veliki iskorak, jednom je bio prvak Hrvatske sa Cibonom, dok je s Fenerbahceom osvojio tursku ligu i turski kup. Rijetko se koji hrvatski košarkaš može pohvaliti takvom niskom trofeja. U sezoni 2004./2005. bio je najbolji igrač NLB, današnje ABA lige, pa iako su svi očekivali da će karijeru nastaviti u NBA ligi, Marko se odlučio za Real, na preporuku "nestrpljivih" ljudi koji su se motali oko Zagreba. Čari NBA nije iskusio, ali i bez toga njegova karijera je fantastična.

A sve je počelo u jednom učiteljskom stanu u ulici Sidonije Rubido 3 u Križevcima, gdje je otac Ante, poznati košarkaški trener i čelni čovjek Radnika iz Križevaca, svojim sinovima Ivanu i Marku napravio improvizirani koš na tronošcu. Ante je 1992. preuzeo Radnik i prvi je počeo trenirati stariji sin Ivan, a već godinu dana kasnije treninzima se priključio i mlađi brat Marko, junak naše priče, jedan od rijetkih hrvatskih košarkaša koji mogu pokriti pozicije od 1-4, iako danas najčešće igra na poziciji krila, a po potrebi i beka šutera.

Ivan, Luka i Marko Tomas na proslavi 40. godina KK Radnik

ZL: Marko kako je počela tvoja košarkaška karijera?     

TOMAS:Moj otac je bio profesor tjelesnog u križevačkoj gimnaziji i na 1992. preuzeo  je košarkaški klub Radnik. Ivan je krenuo prvi, ja za njim godinu dana kasnije i sve ostalo je povijest. Igrao sam u Radniku do 15 godine, a kada sam prerasao taj rang natjecanja krenuo sam prema Zagrebu. U tim godinama nam je najvažnija stvar bila škola, pa je odlazak u Zagreb bio logična odluka. Tek nakon trećeg razreda srednje krenuo sam živjeti u Zagreb i tada je počela moja profesionalna karijera.

ZL: Iza tebe je prebogata košarkaška karijera. S kojim si dijelom svoje karijeri najzadovoljniji?

TOMAS: Kad sam pristupio Real Madridu bio sam pun snage i odlično sam se osjećao. No svoju najbolju košarku sam igrao u Fenerbahceu. To su već bile zrele godine i nisam imao problema s ozljedama. Šteta što su mi se ozljede zaredale u najboljim košarkašim godinama i jednostavno nisam mogao dati najbolje od sebe.

Ivan, Luka i Marko Tomas na proslavi 40. godina KK Radnik

ZL: Poprilično je bogata i tvoja reprezentativna karijera, skupio si 138 nastupa za reprezentaciju Hrvatske.

TOMAS: Krenuo sam s 18 godina, a na prošlom Eurobasketu sam odigrao zadnju utakmicu. Uvijek ću pamtiti plasman na Olimpijske igre u Pekingu, koje smo jako teško izborili. Bilo je i puno razočarenja, puno utakmica izgubljenih u zadnjim sekundama, kao 2005. u beogradskoj Areni kada smo izgubili od Španjolske. Bila je to po meni najbolja reprezentacija Hrvatske u posljednjih 20 godina. Nismo uspjeli doći do te željene medalje i danas smo jako daleko od nje. Možda je moglo i bolje, ali ja sam jako zadovoljan svojom reprezentativnom karijerom.

ZL: Postoji li mogućnost da ponovno obučeš dres Hrvatske?

TOMAS: Sada je specifična situacija jer naši NBA igrači neće moći igrati. Ako dođe poziv, ja sam uvijek na raspolaganju reprezentaciji.

ZL: Da li ti je žao što se nisi okušao u NBA ligi?

TOMAS: To je trebalo odlučiti prije Reala. Meni je u tom trenutku Real bio puno zanimljiviji. Sad kad malo pogledam možda sam mogao i drugačije odlučiti, ali nije mi žao.

ZL: Kako to da si odlučio pomoći Zaboku u Premijer ligi?

TOMAS: Jednostavno završilo je ljeto, trebalo je ući u nekakav ozbiljan trening s loptom. Moj brat Ivan ovdje je trener, poznam ljude u klubu i nekako je najlogičnije da sam ostao ovdje dok još nemam klub, a sigurno da mogu pomoći ovoj momčadi.

ZL: Kako ti se čini ova momčad Zaboka?

TOMAS: Zabok je prošle godine bio jako dobar. Otišlo je nekoliko iskusnih igrača. Ovo je jedna mlada momčad željnja dokazivanja. Treba puno raditi i sve će doći na svoje.

ZL: U subotu u Zabok stiže Zadar, jedan od najboljih hrvatskih klubova, a zajedno s njime i tvoj najmlađi brat Luka. Što očekuješ od te utakmice?

TOMAS: Zadar je veliki favorit i sigurno si ne misli dozvoliti kiks u Zaboku. Bit će dobra atmosfera, nas tri Tomasa, zbog čega će meni to biti posebna utakmica. Kad se igra doma uvijek treba ići na pobjedu, ne pobjeđuju uvijek favoriti. Nadam se da uz dobru pripremu možemo doći do pobjede protiv Zadra.

ZL: Do kada misliš igrati košarku na visokom nivou?

TOMAS: Igrat ću dok god će me tijelo služiti. Dosta sam pauzirao zbog ozljeda, ali dok god mogu izdržavati najveće napore igrat ću. Ako vidim da je to mučenje stati ću.

ZL: I za kraj uz košarku tvoja velika ljubav je i ribolov, koji te opušta nakon teških utakmica.

TOMAS: Volim ribolov, a posebno šaranolov. Već sam bio u ribolovu na Bedekovčanskim jezerima. Sada je "mrtva" sezona, a čim dođe proljeće eto mene u Hrvatskom zagorju na ribolovu.

Profesionalna karijera Marka Tomasa

2001. - 2005. Zagreb

2005. - 2007. Real Madrid

2007. - 2008. Fuenlabrada

2008. - 2009. Real Madrid

2009. - 2010. Cibona

2010. - 2012. Fenerbahce Ulker

2012. - 2015. Cedevita

2015. - 2016. TED Ankara Kolejilier

2016. - 2017. Cedevita

2017. - 2018. Cibona

2018, -       ZABOK

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook