Prethodni članak
Sljedeći članak

Manje se odlazi v klet i manje se pije, a više se popeva o zavičaju i ljubavi

Festival kajkavskih popevki održava se u vikendu pred nama. Popevke za navek na rasporedu su 7. rujna, a Nove popevke 8. rujna, obje večeri s izravnim prijenosom na Drugom programu HRT - a


Konferencija za novinare Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, oštar i energičan istup predsjednika Damira Novine, nazočnost krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića i župana Željka Kolara, bila je učinkovita! Hrvatska televizija odustala je od nerazumne odluke neprenošenja 53. Festivala kajkavskih popevki. Štoviše, prenosit će obje festivalske večeri, 7. i 8. rujna, na Drugom programu. Izašao je CD s 22 popevke koje je odabralo povjerenstvo u sastavu Željen Klašterka, Zlatko Turkalj, Siniša Leopold, Zorica Klinžić i Radovan Novina, a među odabranima, kao autori, glazbe ili stihova, pojavljuju se Klašterka, Leopold i Novina.

Bez sumnje, bit će to uhu ugodan koncert i lijepa festivalska večer, na određenoj umjetničkoj razini, ali velike skladateljske iskorake ne treba očekivati, u smislu da će neka od izvedenih popevki nadživjeti vrijeme. Možda dijelom i zbog toga što se trećina autora pojavljuje na festivalu nekoliko posljednjih godina, u svojem poznatom skladateljskom maniru, a od kojih su neki prošli svoj stvaralački zenit.

Manje v kleti

Preslušali smo sve popevke i kaj reći? Manje se odlazi v kleti, manje se pije, jedino varaždinski pjevač Nenad Kumrić i klapa „Marof“ uvjeravaju kako je „saki pravi muž veseljak“ i zato su se zestali pajdaši v Jožekovoj kleti, digli kupice vu zrak i se su redom pili. Nije znano je li s njima bio (i pio) autor glazbe i stihova Ivica Pepelko? I Dario Došlić, zajedno sa skladateljem Sinišom Doronjgom i tekstopiscem Željkom Kožarićem, uvjerava kako je „v mojoj kleti kak v raju“. S tim što je inkognito došel v klet i „doma je ženu v kanil“. Na brzaka jenu je strusil, a na stol „klobasice sem narezal, sira, luka i slanine, zvadil čvarke…“. Dobar tek! Za razliku od Došlića, glumac Duško Modrinić ostal bu doma, jer simpatični nam Dalmoš poručuje „v Zagorju ja sem svoj na svom“. Vidi, kako je prilagodljiv.

Dakako, riječ je o popevkama veselicama, kojima pripadaju i „Proščenje“ u izvedbi Stjepana Jeršeka Štefa i Podvinčana, kao i Rajka Suhodolčana „Dej naj“ koji se žali da je „celi dan delal kak mrav“ i jedva čeka vikend. Ne sam, nego s kvartetom „Gubec“. I Minea (Renata Končić) se zmisli kak nam je toplo bilo pri kleti pjevajući „Tu lepi su cajti“. Vjerojatno se u to uvjerio i skladatelj, Zadranin rođenjem, Zoran Mišolongin, skladajući note s primjesom juga, ali publika to voli čuti i taj bi uradak mogla dobro pljeskom nagraditi. Zahvaljujući i popularnosti Minee.

Spomenek na naš breg

O spomenku na naš breg pjeva i međimurski dečec Bojan Jambrošić. Izgleda kako je on pjevačka ekskluziva dvojice Krapinčana, tekstopisca Radovana Novine i skladatelja Nenada Kukovačeca!? Valja slušati negdašnju učiteljicu glazbe, Kseniju Erker, koja savjetuje „pamet v glavu“. Mirko Švenda Žiga imponira pjevačkom dikcijom i uz „Viline“ pjeva o zlatom cvetu, jorgovanu i lepoj Kati. Črešnja u stihovima Ljerke Šemeš i notama Hrvoja Hegedušića (i u njegovoj interpretaciji) dobila je himnu „najlepša jesi v protuletje, ponosno krasiš celi naš breg“. Stjepan Lach poručuje „tak imam te rada“, a Gordana Ivanjek Tušek pita se „gda bum te vidla nazaj“. Kam to Žarko hodi kad nisu saborska zasjedanja? Ljubavna čežnja muči i Adama Končića, kojem je stihove i note podario Ivan Kovačić, uvjeren kako „još ti navek kerv gori“. Adam kakvog interpretativno ne poznajemo. Vokalno osvježenje koje će publika znati prepoznati.

Ščrbava kuhača

A Katarina Leško iz Velike Vesi, „prvi glas Hrvatskog Zagorja“ 2016. godine, poručuje „zbogom dečki zagrebečki, idem ja vu dedovinu“, jer „imam dečka z Krapine“. I onda je tu „falačec Zagorja“ s Lucijom Jelušić iz Klanjca, negdašnjom pobjednicom Začretja, s kojom je Marko Košutić iz Koprivnice, sa skladateljskim potpisom Siniše Leopolda. Na festivalskoj pozornici čut će se i popevka o kuhači „drvenoj, svinjenoj,ščrbavoj, podrenoj…“ i kakve joj sve pridjeve nije dodala Martina Mirt Ordanić, a notno ih uobličio Roman Gross. Vokalni ansambl „Samoborke“ uvijek rado viđen u Krapini. Iskorak je KUD „Croatia“, pjevačkom porukom „ak sme ljudi, nek nas v jutri lubav zbudi“, zatim etno duo Goga i Željko, zaljubljeni u „lepu, gizdavu Dravu“ i Greenhouse blues band. Pod oblok ti bum došel, popeval hej, huja,haj. I bit će na festivalu hej, huja, haj, zahvaljujući i sjajnim interpretacijama koncertnih popevki, festivalskoj povratnici Lidiji Horvat Dunjko, Kristini Anđelki Đopar, a posebice vokalno i skladateljski zadivljujućoj Josipi Lončar, koja je uglazbila stihove radijskog spikera Tomislava Barana. „Z Dolca suveniri“ odlično je aranžirao Josip Cvitanović. Poruka publici – dođite, uživajte i ne štedite dlanove!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook