Prethodni članak
Sljedeći članak

Manjak smještajnih kapaciteta doveo do inicijative da se privatnim iznajmljivačima smanji porez na dohodak

Stubaki i ove godine bilježe porast noćenja i dolazaka


Odlične turističke rezultate ostvarene u Stubičkim Toplicama tijekom 2018. godine predstavili su danas na konferenciji za medije direktorica Turističke zajednice Bernarda Ivček, predsjednik Radnog tijela za turizam i promidžbu Stubičkih Toplica Filip Poštek te predsjednik Turističke zajednice, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak.

U godini na izmaku Stubičke Toplice ostvarile su 50.466 noćenja, što je porast od 16 posto u odnosu na lanjsku godinu. Jednako je tako zabilježen i porast dolazaka za 13,50 posto, pa su tako ove godine zabilježena 25.382 dolaska u Stubake. – Kako bi zadržali i pojačali trend dolazaka gostiju i omogućili im raznolikost usluge, u suradnji s gospodarskim subjektima i udrugama s područja općine razvijamo selektivne oblike turizma te nam je cilj povećanje turističkog prometa, pojačanje aktivnosti u promidžbi i jačanje suradnje sa svim nosiocima turističke ponude topličkoga kraja, kao i razvoj kvalitete u destinaciji, kroz nove manifestacije – istaknula je direktorica TZ Bernarda Ivček.

Istaknula je i kako je upravo ovaj zabilježeni porast noćenja ujedno i najveći porast noćenja na prostoru Krapinsko – zagorske županije, ukoliko se u obzir uzmu turističke zajednice koje bilježe više od 15 tisuća noćenja na godinu.

Od smještajnih objekata, na području Stubičkih Toplica djeluju Hotel Matija Gubec te Turistički apartmani Snježna kraljica, kao i osam privatnih iznajmljivača. Kao zanimljiv detalj, Ivček je istaknula kako je od ukupnog broja noćenja u Hotelu Matija Gubec bilo više od polovice stranih gostiju. – Upravo to znači da je ova destinacija prepoznata i na inozemnom tržištu i to zbog dobre promocije, kvalitete djelatnika, ali i prepoznatljive tradicije. Tako kroz tradicionalne manifestacije, ali i one nove, potičemo turiste da u Stubake dolaze tijekom cijele godine – rekao je Filip Poštek, predsjednik Radnog tijela za turizam i promidžbu, dodavši kako su ove godine najposjećenija događanja bila nova manifestacija Mali ulični festival te već tradicionalna manifestacija Gljivarenje v Stubakima, koja je od ove godine dobila širi sadržaj kroz dva dana te natjecateljski karakter. Napomenuo je i kako su ovi rezultati dokaz su da se turizam Stubakima ne dešava, već da iza svega stoji rad.

Predsjednik TZ Josip Beljak rekao je kako ovi rezultati ohrabruju i daju novi vjetar u leđa svima koji ovdje žive i djeluju. – Rezultati u 2017. godini bili su fenomenalni, a da ih je moguće pojačati dokaz je 2018. godina – rekao je Beljak, dodavši kako je brojki od 50.466 noćenja potrebno dodati i još oko 25 tisuća noćenja ostvarenih u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, što zajedno čini brojku od oko 75 tisuća noćenja u Stubakima. – Nama kao Općini preostaje da kroz razne manifestacije i održavanje pozitivne klime privučemo dodatan broj gostiju, pa smo tako u proračunu za sljedeću godinu za 100 tisuća kuna povećali sredstva za rad Turističke zajednice, kako bi se ojačale manifestacije – rekao je Beljak.

Spomenuto je i kako su smještajni kapaciteti u Stubakima ograničeni. Osim Hotela i Snježne kraljice, tu je svega osam privatnih iznajmljivača, kojih je u ''zlatno doba'' Stubaka bilo mnogo više. Upravo kako bi se potaknulo stanovnike da se ponovo počnu baviti iznajmljivanjem, najavljena je inicijativa Stubičkih Toplica, shodno prijedlogu koji je izglasan na 10. sjednici Sabora RH, da se odsada dopušta jedinicama lokalne samouprave  mogućnost da same određuju visinu paušalnog poreza na privatno iznajmljivanje.

 – Smatram da jedinica lokalne samouprave ipak može bolje od Ministarstva turizma procijeniti potrebe iznajmljivača i ocijeniti situaciju u samom mjestu. Stoga smo i prema Općinskom vijeću uputili prijedlog prema kojem bi se iznos paušalnog poreza na dohodak smanjio na zakonom popisanu donju granicu, odnosno na 150 kuna po krevetu – pojasnio je Poštek, dodavši kako bi se na ovaj način doskočilo oporezivanju koje je dosada bilo nelogično, prema kojem su se u Stubakima plaćala davanja jednako kao primjerice u Dubrovniku, Splitu i Opatiji te da bi se tako potaknulo dio stanovništva da se ponovo počnu baviti iznajmljivanjem.

Ukoliko se odluka donese na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, Stubaki će postati prva jedinica lokalne samouprave u županiji koja će to provesti u djelo. - Isti će prijedlog biti upućen i prema Skupštini Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, nadam se da će to podržati i da će Krapinsko – zagorska županija postati prva županija u Hrvatskoj koja bi krenula u ovom smjeru – zaključio je Poštek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook