Prethodni članak
Sljedeći članak

Mame zbunjene novim rodiljnim naknadama

Od 1. srpnja na snagu su stupile Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koje su trebale osigurati povećanje naknade kako za zaposlene, tako i nezaposlene roditelje


Od 1. srpnja na bankovne račune majki koje su na porodiljnom dopustu trebale su 'sjesti' veće rodiljne naknade. Javnost je na odluku resornog ministarstva i ministrice Nade Murganić reagirala afirmativno, no čini se da nije svima porodiljna naknada porasla, barem ako je suditi prema primjeru čitateljice koja nam se javila.

Iako je rečeno kako porodiljne naknade više neće biti manje od 2328 kuna, koliko bi one iznosile za nezaposlene roditelje i zaposlene roditelje koji ne udovoljavaju propisanom uvjetu staža od 12 ili 18 mjeseci, rješenje mlade majke koje nam je dala na uvid govori drugačije. Naime, tamo stoji kako će prvih 90 dana dobivati iznos od 2660,89 kuna, a preostalo vrijeme mizernih 1330,45 kuna.

Valja reći da je našoj sugovornici usred porodiljnog dopusta prestao važiti ugovor na određeno te da joj je tromjesečna osnovica iznosila oko 4500 tisuće kuna bruto. Prema onome što piše u njenom rješenju, sukladno spomenutoj osnovici utvrđen joj je iznos od 60 % porodiljne naknade za prvih 90 dana te iznos od 30 % osnovice za ostalo razdoblje porodiljnog dopusta. Obzirom da nezaposleni tijekom čitavog vremena korištenja porodiljnog dopusta dobivaju iznos od 2328 kuna, čini se kako je, prema zakonu, ipak isplativije biti nezaposlen nego zaposlena osoba s malom bruto osnovnicom.

Upit da nam obrazlože da li Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorili su da je Izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2017. godine, osigurano povećanje visine novčane naknade za nezaposlene roditelje te za zaposlene roditelje koji ne ispunjavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja (12 mjeseci neprekidno i 18 mjeseci s prekidima) i to sa 1.663,00 kuna na iznos od 2.328,20 kuna. Povećanjem naknade obuhvaćeni su i roditelji koji mogu koristiti pravo na roditeljski dopust za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete, do treće godine života djeteta (povećanje sa 1.663,00 kuna na 2.328,20 kuna).

Sve naknade se isplaćuju sukladno rješenju koje donosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama nadležno tijelo za provedbu prava propisanih ovim Zakonom. Uvažavajući navedeno, za pojedinačne slučajeve i upite uputili su  korisnice da se izravno obrate područnom uredu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje raspolaže s dokumentacijom korisnika, bez dodatnih obrazloženja.

Koliko se točno povećavaju rodiljne naknade odgovorili su nam na prije nekoliko mjeseci iz resornog ministarstva. - Za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta maksimalni iznos naknade plaće za samozaposlene i zaposlene roditelje povisuje se sa 80% proračunske osnovice (2.660,80 kuna) na 120% proračunske osnovice (3.991,20 kuna) i to za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, tzv. porodiljnog.Za nezaposlene roditelje povećava se limit novčane naknade s dosadašnjih 50% proračunske osnovice (1.663,00 kuna) na 70% proračunske osnovice (2.328,20 kuna) i to tokom cijele godine – priopćili su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Naknada se povećava automatizmom i neće se isplaćivati retroaktivno. Jednako će iznositi za sve, i za roditelje kojima je plaća manja od 4000 kuna i za one kojima je veća, dakle jedinstven iznos isplaćivat će se na ime roditeljske naknade bez obzira na visinu plaće.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook