Prethodni članak
Sljedeći članak

MAMA VLATKA: 'Mateo se već tri puta izborio za svoj život, vjerujemo u njegov oporavak'

Maleni Mateo, nakon uredne trudnoće, rođen je s teškom srčanom manom


Bio je to veliki šok. Uredna trudnoća. Nikakve naznake da beba ima problema. I onda smo par sati nakon poroda saznali da naš Mateo ima urođenu tešku srčanu manu – opisala nam je početak borbe za ozdravljenje svog sina mlada majka Vlatka Vrček Krajačić. Danas 3, 5 – godišnji Mateo rođen je s hipoplazijom desne strane srca uz koju ima još tri dijagnoze. Laički rečeno, volumeno
m taj maleni borac ima cijelo srce, no desna se strana nikad nije razvila.

Tri operacije

Vlatka ističe kako je u trudnoći imala gestacijski dijabetes, a uz tu dijagnozu kod majke, često se veže i neka srčana anomalija kod bebe, no njen ginekolog nije je slao na dodatne preglede pa je sinovu tešku dijagnozu saznala tek nakon poroda. Prvu je operaciju i prvu borbu za život maleni Mateo imao već petog dana svog života, drugu s osam mjeseci, a posljednju prije dva mjeseca. - Prvi osjećaj kad sam čula da je bolestan bio je veliki šok. Bilo je teško gledati druge mame i bebe u rodilištu. Sve te slike njega nakon operacija ostat će doživotno u sjećanju – priznala je ova hrabra mama. Nakon prve operacije Mateo je bio mjesec dana u bolnici, nakon druge je za dva tjedna išao kući, a nakon treće proveo je 60 dana u bolnici.

– Nakon treće operacije relativno rano su ga preselili s intenzivne na odjel, deveti dan su mu izvadili drenove, a inače djeca nakon takve operacije imaju drenove minimalno tri tjedna. No, nakon par dana, u plućima, odnosno plućnoj ovojnici mu se nakupilo jako puno tekućine pa smo završili ponovno na intenzivnoj pa opet na odjelu i tako u krug – napomenula je Vlatka. Prisjeća se, Mateo je unatoč teškoj dijagnozi, kao beba odlično funkcionirao. Pratio je sve motoričke standarde te bio sretno i veselo dijete. Ipak, pred treću operaciju počeo se dosta umarati, a kada bi fizički bio aktivniji poplavili bi mu noktići ili područje oko usta.

Iskustva drugih roditelja

Upravo je ta treća operacija i zadnja u nizu bila najteža. – Dakle, na trećoj operaciji Mateu je spajan krvotok iz donjeg dijela tijela direktno na pluća. Kod njega krv ne može ulaziti u srce nego sav kisik ide u pluća i onda ide u srce koliko je srcu potrebno. Normalno, to je šok za organizam jer su pluća dosada dobivala do 85 % kisika, a sad dobiva skoro 100 % - objasnila je Mateova mama dodajući kako malenom borcu bolnice i nisu ostale u dobrom sjećanju. Priznaje, ostavilo je to na njega traume. – Doktora samih po sebi se nije bojao, ali čim bi ga počeli pregledavati, skidati mu drenove, flastere ili nešto slično, onda je jako plakao – ispričala je Vlatka dodajući da su ili ona ili suprug uz Matea bili svakog dana. Sve tri Mateove operacije odrađene su u KBC – u Rebro za čiji liječnički tim Vlatka Vrček Krajačić ima samo riječi hvale.

– Doktori su savršeni. Tri su kirurga u Hrvatskoj koja operiraju dječje srce i svi rade na Rebru. To su jako smireni i dobri ljudi – opisala je mama 3, 5 godišnjeg Matea. U čitavoj joj je priči, priznaje, mnogo pomagalo i iskustvo drugih roditelja koji prolaze slične probleme. – Imamo jednu grupu na Facebooku zatvorenog tipa u kojoj pišemo svoja iskustva o srčanim anomalijama i problemima naše djece. Mnogo znači kada možeš čuti nečije iskustvo, kada znaš što te čeka za mjesec, dva... – istaknula je mama Vlatka.

Optimizam

Tek je sada, nakon tri iznimno teške operacije, pred Mateom najveća borba – organizam mora prihvatiti novi krvotok. Upravo zbog toga dječačić je sada na posebnoj prehrani koja kontrolira količinu unesenih masnoća.

– Mateo ne smije jesti slatkiše, grickalice, nikakvu hranu koja ima mnogo masnoća... U početku mu je bilo teško objasniti zašto ne smije jesti gotovo ništa, no sada je to sve prihvatio. Moram reći da pije čak sedam lijekova i to sedam puta na dan. To je zaista borba – ispričala je Vlatka dodajući kako je mjesec dana nakon otpusta iz bolnice kritičan period u kojem dijete ponovno može završiti u bolnici. Mateo je sada kod kuće nešto više od dva tjedna i oporavak teče odlično. No, Vlatku je njeno teško iskustvo potaknulo da pokrene pomoć i podršku za roditelje čija djeca boluju od srčanih anomalija i u našoj županiji. - Udruga Veliko srce malom srcu ima podružnice u svim županijama, a samo u našoj nema, pa ću se aktivirati oko toga da je pokrenem, da organiziramo edukacije i predavanja za roditelje te da skupljamo novce za prijeko potrebne aparate za detekciju i liječenje srčanih bolesti – otkrila nam je Vlatka. Mateo će, čim prestane s restriktivnom prehranom i oporavi se u cijelosti, ponovno krenuti u vrtić. Tamo ga čekaju prijatelji koji mu, priznaje njegova mama, strašno nedostaju. Najviše se Mateu, prepričava Vlatka, razveselio njegov 17 mjeseci mlađi brat Filip.

– Mi smo njemu govorili da je braco bolestan i da mora biti u bolnici, no strašno mu je nedostajao. Njihov prvi susret nakon zadnje operacije i oporavka bio je nevjerojatno emotivan – ispričala je Vlatka Vrček Krajačić. Njihova mala obitelj, ističe, živi iz dana u dan puna optimizma. – Za život je dovoljno i pola srca, samo da je zdravo. Mateo se tri puta izborio za svoj život. Pokazao je da može i da hoće, a mi, njegovi roditelji, moramo imati puno optimizma i vjerovati u njega – zaključila je Vlatka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook