Prethodni članak
Sljedeći članak

Malim zagorskim mjestima prijeti ukidanje ambulanti?

Minimalan broj osiguranih osoba za ugovaranje tima obiteljske medicine s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje je 1.275, a standard 1.700 pacijenata


 Zbog najave da se od 1. travnja ukida ambulanta u Belcu i da će pacijentima s tog područja na četiri sata dolaziti liječnik iz Zlatara mnogi se pitaju očekuje li i druga manja zagorska mjesta ukidanje ambulanti zbog premalog broja pacijenata.

  - Svoja očitovanja na prijedlog Mreže javno zdravstvene službe Dom zdravlja KZŽ dostavio je Krapinsko-zagorskoj županiji gdje smo upozorili na taj problem. Županija je poslala očitovanje u Ministarstvo zdravlja. Prijedlog za zlatarsko područje nije usvojen, vjerojatno zbog nedostatka upisanih pacijenata na tom području (jedna ambulanta u Zlataru nema dovoljan broj pacijenata - cca 1.000 i Ambulanta Belec - cca 715) - rekla je ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko - zagorske županije Nada Dogan naglasivši da je minimalan broj osiguranih osoba za ugovaranje tima obiteljske medicine s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje 1.275, a standard 1.700 pacijenata.

 Službeno, Ambulante u Belcu nema u Mreži javno zdravstvene službe od 1. travnja Odlukom Ministra zdravlja iz 10. mjeseca 2015. godine.

 Iz Krapinsko – zagorske županije su nam također potvrdili da od 22. listopada prošle godine u mreži javne zdravstvene službe nema ambulante u Belcu.  Ističu da je u javoj raspravi Dom zdravlja KZŽ zatražio zadržavanje ambulante u mreži zbog specifičnosti terena i strukture stanovništva, no to je Ministarstvo  zdravlja odbilo. Dom zdravlja prema ugovornoj obavezi do 31. ožujka mora organizirati rad u ambulanti u Belcu na način da će sestra raditi 8 sati, a liječnik iz Zlatara četiri sata dnevno. Nakon 31. ožujka ambulanta u Belcu će i dalje radi, ali kao dislocirana ambulanta liječnika iz Zlatara.

 S obzirom da nas je sve manje, da ljudi napuštaju sela, računati je da će takve sredine imati sve manje pacijenata, pa je i za očekivati da bi takva sudbina mogla zadesiti i ambulante u drugim zagorskim mjestima.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook