Prethodni članak
Sljedeći članak

Mala tvrtka iz Zagorja gradovima i općinama uštedjela milijune kuna!

Tvrtka 'Solar Zagorje' iz Oroslavja u samo dvije godine postigla je veliki uspjeh


Kad su prije dvije godine dvojica prijatelja, Krapinčanin Tomislav Pernjek i Oroslavčanin Ivan Mrnjec, odlučili osnovati malu zajedničku tvrtku i nazvali je 'Solar Zagorje', vjerojatno je malo tko slutio da je riječ o tvrtki koja će u jednom poprilično važnom segmentu promijeniti i unaprijediti velik dio Zagorja, a mnogim gradovima i općinama uštedjeti milijune proračunskih kuna.

Hrvatski proizvođač

No, oni su, kažu, od samog početka točno znali što rade i dobro su promislili prije nego što su krenuli u zajednički poslovni poduhvat, odnosno, osnivanje tvrtke 'Solar Zagorje'. – Tijekom 2016. godine nas dvojica smo surađivali na raznim projektima. Bavili smo se i prodajom rasvjete za kućanstva, a tada smo primijetili da počinje trend da mnogi gradovi i općine diljem Hrvatske, pa tako i u Zagorju, namjeravaju svoje postojeće, zastarjele javne rasvjete mijenjati novim, štedljivim led rasvjetama. Nakon toga stupili smo u kontakt s hrvatskim proizvođačem led rasvjete, Omega Software d.o.o., otvorili smo svoju tvrtku 'Solar Zagorje' te s proizvođačem sklopili ugovor temeljem kojeg smo postali njihov generalni distributer za čitavu Republiku Hrvatsku – ispričao nam je Tomislav Pernjek.

Brojni gradovi i općine

Da su, orijentirajući se prvenstveno na prodaju i postavljanje javne led rasvjete, napravili dobar poslovni potez, najbolje svjedoči podatak da su već u prve dvije godine postavili gotovo šest tisuća rasvjetnih tijela u tridesetak gradova i općina diljem Republike Hrvatske, a na području Krapinsko – zagorske županije za sada surađuju s gradovima Oroslavje, Pregrada, Klanjec i Krapina te općinama Gornja Stubica, Sveti Križ Začretje, Jesenje, Radoboj, Mihovljan, Kumrovec, Budinščina, Đurmanec, Hrašćina, Desinić, Konjščina i Zagorska Sela. – Na području grada Oroslavja te općina Đurmanec, Zagorska Sela i Luka, koja se nalazi u Zagrebačkoj županiji, izvršili smo kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju javne rasvjete, zamijenivši sva stara, ekološki neprihvatljiva rasvjetna tijela javne rasvjete; koja su trošila ogromne količine električne energije; novim, štedljivim led rasvjetnim tijelima – ispričao nam je Ivan Mrnjec.

Tomislav Pernjek i Ivan Mrnjec

Kako pojašnjavaju Pernjek i Mrnjec, nije u pitanju samo ekološka svijest, već i ono što je svim gradovima i općinama itekako važno, a to je ušteda proračunskog novca, odnosno, novca poreznih obveznika. – Naša led rasvjeta donosi uštede električne energije, odnosno, manje račune za struju u iznosu od oko 60 do 65%. Na taj način, ovisno o broju rasvjetnih tijela, jedna prosječna općina čitavu investiciju u novu rasvjetu kroz uštedu si vrati već za nekih pet godina. S druge strane, kompletna led rasvjetna tijela imaju od 6 do 10 godina garancije, a kasnije, nakon isteka garantnog roka, ako bi se i neki od led modula unutar rasvjetnog tijela trebao zamijeniti, to održavanje je daleko jeftinije od održavanja zastarjele javne rasvjete na bazi žive ili neona – pojasnio nam je Mrnjec razloge zbog kojih vjeruje da će u narednim periodima svi hrvatski gradovi i općine prijeći upravo na led rasvjetu.

Milijunske uštede

Kako je naglasio njegov kolega Pernjek, ono što je posebno interesantno gradovima i općinama jest činjenica da je, unatoč investiciji, proračunska ušteda vidljiva odmah. – Konkretno, ako se neki grad ili općina odluči financirati zamjenu stare javne rasvjete novom led rasvjetom putem kredita, njima je ušteda na potrošnji električne energije veća, nego što im je rata kredita. Primjerice, ako su za javnu rasvjetu plaćali struju u iznosu od 300 tisuća kuna, sada će im račun za struju i rata kredita biti zajedno manji od tih 300 tisuća kuna. Dakle, ta investicija i kredit ne da dodatno opterećuju gradski ili općinski proračun, već odmah u startu ostavljaju dio novaca u proračunu koji se može koristiti za druge javne potrebe. A dugoročno, riječ je uistinu o milijunskim uštedama – pojasnio nam je Pernjek.

Planovi za budućnost

Kao i u svakom poslu, dakako, i 'Solar Zagorje' ima konkurenciju, no, Pernjek i Mrnjec kažu da upravo zbog dugog garantnog roka, kao i činjenice da oni prodaju kvalitetne hrvatske proizvode koji se sklapaju u Zagrebu, imaju mnoštvo prednosti pred konkurencijom koja proizvode kupuje u Kini, prije svega zbog brzine nabavke dijelova za eventualno potrebno servisiranje i održavanje. Inače, 'Solar Zagorje', dakako, ne osvjetljava samo gradove i općine, već nude i dekorativne rasvjete za parkove, rasvjetu za sportske terene, industrijsku led rasvjetu za hale i poslovne prostore, a sami proizvode i pametne klupe te kompletne autobusne stanice. No, kako su napomenuli, primijetili su da i među građanima postoji velik interes za štedljivom led rasvjetom.Stoga su u Oroslavju već otvorili i svoju maloprodaju, Led Shop, a kako su najavili, uskoro planiraju otvoriti još nekoliko maloprodaja u Zagorju. U svakom slučaju, kako su najavili, imaju dugoročne planove i nove projekte koje već pripremaju, tako da jednog dana, kad se završi modernizacija javne rasvjete u Hrvatskoj, ovaj poduzetni zagorski dvojac zasigurno neće otići u mirovinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook