Prethodni članak
Sljedeći članak

MAJA VUKINA BOGOVIĆ IZLAŽE U BEČU: 'Veseli me ova izložba jer njome otvaram vrata za neke nove planove i nove gradove'

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija


Akademska slikarica Maja Vukina Bogović 21. kolovoza otvara izložbu 'Između dva svijeta' u The Gallery Steiner u Beču.

Kako je najavila autorica, izložit će se njih 20 u samom srcu Beča. Predstavlja se sličnim opusom kao i u Mimari krajem prošle godine i u Palači Sponza u Dubrovniku u veljači ove godine s time da se u Beču izlaže 9 novih slika.

- Sam naziv izložbe „Između dva svijeta“ simbolično označava više doživljaja koje ja kao umjetnica i osoba prolazim,  to je borba između stvarnog svijeta i mjesta u kojem živim te idealnog, zamišljenog i bliskog svijeta u kojem želim biti sve više. Ta borba nije nabijena negativnim emocijama već baš suprotno to je onaj savršeni jing i jang koji mene kao umjetnicu drži da postignem balans koji najviše pogoduje mom razvoju i stvaranju – rekla je Maja Vukina Bogovorić i dodala kako ju  veseli ova izložba jer njome otvara vrata za neke nove planove i nove gradove.

- Naravno da neću biti mirna dok ne izložim svoje radove diljem Europe i ostalih umjetničkih meka. Veliki je izazov imati izložbu u samom srcu Beča, sjetila sam se naših umjetnika koji su kao omamljeni krenuli na akademiju u Beču kroz povijest, sjetila sam se svog Klanjčana Otona Ivekovića i hodajući gradom nakon dopremljenih slika osjetila strahopoštovanje i zadovoljstvo što imam priliku izložiti svoje slike baš tamo.

Ova akademska slikarica otkrila je što očekuje od izložbe i kakvi su joj planovi.

- Trenutno ne očekujem ništa. Taj dio u mojoj glavi je prazan i spreman za potpuni doživljaj. Znam kako izgleda izložba u Hrvatskoj, ali kako izgleda u Beču ne znam pa se prepuštam osjećaju i situaciji – rekla je spomenula kako joj je zanimljiv koncept samog otvaranja izložbe gdje zapravo kroz komunikaciju s umjetnikom posjetioci dobivaju saznanje o samom načinu rada, tehnici, motivima i slično. - Već taj pomak da nije netko napisao predgovor i da ne priča u tvoje ime je za mene jako interesantan. Čista interakcija. Nekako volim taj osjećaj da mogu barem ukratko uvesti publiku u svoj svijet doživljaja i stvaranja. Nakon toga posjetioci dobivaju priliku s umjetnikom razgovarati o više detalja i interesa oko slika – objasnila je.

Ove godine ima još jednu veliku samostalnu izložbu u Krapini gdje će izložiti preko 40 slika.

Na će način, kaže, zaokružiti godinu koja je bila više nego plodonosna za nju i njezino stvaralaštvo.

- Motivi koji se pojavljuju na mojoj slikama i koji predstavljaju dva svijeta koja su suprotstavljena su moji zagorski bregi koji me okružuju i koje u meni izazivaju svakodnevni ushit i more, voda, morske dubine i igra svijetlosti kada se nalazim u najprirodnijem stanju svog bića – u moru. To veliko prijateljstvo mene i mora je od malih nogu, ta čežnja za uronom i osjećajem bestežinskog stanja s pogledom na morski svijet ostavlja veliki utisak na mene i na moje stvaralaštvo. Za sada balansiram između ta dva svijeta, a iskreno i mene samu zanima da li će jedan od svjetova prevladati i da li ću se odlučiti za jedan motiv i raditi na njemu dok ga ne rasplinim u neprepoznatljivot. No možda u tom cijelom procesu pojave se novi motivi i odvedu me u novi nepoznati svijet. Za mene je bitan sam proces stvaranja. Nastajanja i nestajanja – rekla je za kraj.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook