Prethodni članak
Sljedeći članak

M. KOS: Vjerujemo da ćemo proći na natječaju za izgradnju vrtića

Općinsko vijeće Općine Sv. Križ Začretje jednoglasno je donijelo proračun za 2019. godinu


Općinsko vijeće Općine Sv. Križ Začretje jednoglasno je donijelo proračun za 2019. godinu. - Proračun za 2019. je usuglašen s vijećnicima svih političkih stranaka kao i nezavisnih osoba, a isto tako je i izglasan. Proračun je poprilično optimističan jer naravno očekujemo da je sada red i na nas, svjedoci smo da su se npr. iz mjere 7.4.1. financirale razne gradnje koje nisu prioritetne po drugim općinama, a to su vjerojatno politička obećanja, dok smo mi dobili odbijenicu da država nema novaca za naše mališane i za naš dječji vrtić. Ovaj puta uistinu očekujemo prolaz na apliciranom natječaju, a shodno tome predviđeno je i kreditno zaduženje za gradnju vrtića - rekao je načelnik Marko Kos ističući kako se mogu primijetiti nove javne investicije realizirane unatoč skromnim proračunskim prihodima i primljenim odbijenicama za financiranje što iz nacionalnih, što iz europskih fondova. - Koliko nas državna politika i trgovina političara pojedinaca zakine jer ne popuštamo, toliko privatne investicije dižu rejting naše općine - naglašava Kos.

Radovi

Osvrnuo se i na sve ono što se tijekom ove godine radilo na području općine, a bilo je tu uistinu mnogo projekata. - Najveća investicija koju smo realizirali ove godine odnosi se na sigurnost u prometu, a obuhvaća izgradnju nogostupa u naselju Donja Pačetina. Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.000.000 kuna, a financirana je dijelom iz općinskog proračuna, dok je iznos od 1.400.000 kuna financiran od strane Centra za vozila. U sklopu investicije riješena je oborinska odvodnja i proširen kolnik ceste te napokon izgrađen dugo očekivani nogostup čime se uvelike doprinijelo sigurnosti prometovanja ljudi i vozila tim dijelom naselja - istaknuo je načelnik. Dodao je kako je druga po vrijednosti investicija izvršena rekonstrukcija nerazvrstane ceste „Gorica“ koja spaja naselje Kozjak Začretski s Vrankovcem te dalje prema centru mjesta, a istovremeno ju koriste brojni turisti koji posjećuju ugostiteljski objekt smješten uz prometnicu. - Za ovu investiciju procijenjene vrijednosti 4.000.000 kuna tražili smo financiranje iz europskih fondova, no nažalost, pomoć nam nije odobrena. Unatoč tome, od projekta se nije odustalo te je isti, istina, u manjem obimu, realiziran sredstvima općinskog proračuna, a od ukupnog iznosa investicije 100.000 kuna nam je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU - rekao je Marko Kos. Napomenuo je da Općina izrazito cijeni razvoj gospodarstva u svetokriškoj Zoni malog gospodarstva pa je tamo pokrenuta investicija izgradnje javne rasvjete.

Cesta Gorica

- Predstoje završni električarski radovi, a osvjetljenje se očekuje do kraja godine. Napominjemo da smo i ovu investiciju u vrijednosti 300.000 kuna uspjeli u potpunosti financirati iz vlastitih sredstava. Usporedbom broja rasvjetnih tijela na prostoru naše općine s istim rangom općina u susjednoj Sloveniji ili općinama u okruženju veliki teritorij je dobro pokriven. Manji dio rasvjetnih tijela je još uvijek sa starim lampama, a veći dio osvjetljen štedljivijim natrijevim lampama ili LED-om - ispričao je Kos. Uspješno je realiziran i projekt izgradnje nogostupa koji povezuje naselja Sveti Križ Začretje, Pustodol i Štrucljevo koji se provodio unatrag nekoliko godina u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko-zagorske županije. Ukupna vrijednost radova na izgradnji nogostupa je financirana iz općinskog proračuna. Okončanjem ove investicije pokriveni su glavni prometni pravci iz smjera Zaboka Grdenci i Grabrovec te smjera Krapine Lepajci i Šemnica.

- Svjesni prometnog opterećenja naselja Sveti Križ Začretje koji graniči sa Zonom malog gospodarstva te uvažavajući primjedbe gospodarstvenika koji posluju u zoni koji su godinama upozoravali na nemogućnost parkiranja šlepera i kamiona koji im vrše dostavu robe i materijala, unatoč enornim poteškoćama koje smo imali zbog borbe sa birokracijom ove godine nastavili smo ranije započetu investciju uređenja dijela odvodnje u Ulici dr. Franje Tuđmana što će za krajnji rezultat imati osiguranje novih parkirnih mjesta za građane, poduzetnike, dostavna vozila i šlepere, a istovremeno je osiguran parking za postavljenu punionicu električnih vozila na tom dijelu koja je postavljena u suradnji sa HEP-om. Kontinuirano ulaganje općine u zonu odvija se preko 18 godina, a poticanje gospodarstva ići će i dalje pa se ovi projekti nastavljaju i dalje - objašnjava svetokriški načelnik.

Vodoopskrba

Radilo se i na vodoopskrbi. Tako je uz pomoć Krapinsko - zagorske županije uspješno privedena kraju investiciju proširenja vodovodne mreže u Završju Začretskom čime je voda dovedena i na taj brijeg, a već su osigurana sredstva za nastavak mreže za sljedeću godinu. - Nažalost, kao i uvijek, nedostajalo je financijskih sredstava da bi realizirali sve planove koje smo si početkom godine zacrtali. To je priča koja se konstantno ponavlja već godinama. Kad smo planirali proračun računali smo na veliku pomoć države koja je obećavala sredstva izravnanja. No, prema konačnom obračunu ispalo je da su razvijenije jedinice lokalne samouprave koje su godinama ulagale u uređenje poslovne infrastrukture i osiguranje radnih mjesta ostale zakinute u odnosu na one manje razvijenije ili politički podobnije. Dok su neke jedinice dobile milijunske iznose, mi smo dobili tek tristotinjak tisuća kuna, ali u stvaranju kvalitetnijeg životnog okruženja i dalje smo jedni od vodećih u RH - zaključio je načelnik Sv. Križa Začretja, Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook