Prethodni članak
Sljedeći članak

LOVAC NA TRAKTORE: Srećko Jurčan ‘udomio' je 11 old timer traktora, koje mazi i pazi, ali ih za nikakve pare ne želi prodavati

Ovu strast naslijedio sam od pokojnog oca Josipa, koji je umro 2013. Naslijedio sam njegovog prvijenca, kovačnicu i mehaničarsku radionicu za tehničko održavanje traktora, kamiona i ostalih poljoprivrednih strojeva, kaže Srećko Jurčan


Kolekcionarstvo je jedan veoma raširen hobi, i ljudi sa strašću sakupljaju različite predmete, od "igle do lokomotive", među kojima se u našoj županiji ističe Srećko Juričan(49), kolekcionar 11 "old timer" traktora te kamiona i poljoprivrednih strojeva.

Pradjed Stjepan, djed Josip i Srećkov otac Josip, bili su poznati kovači, ali i poljoprivrednici. Mali Srećko je gotovo "visio" u radionici i upijao radnje oko loženja i raspuhavanja žara za užaravanje željeza i čelika. Osobito se oduševljavao odjecima čekića i nakovnja i lepršanja iskra u velikoj kovačnici ispod obiteljske kuće u Ravnicama Desinićkim 67. Ali, po završenoj osnovnoj školi, Srećko je, u nizu uslužnih zanata, među kojima je bila i obiteljska kovačka struka, odlučio postati KV vozač.

Danas je profesionalni vozač kamiona, zaposlen u Metal-rezu Velika Mlaka, kao vozač kamiona i obrađivač metala. Ima
vozačku dozvolu za upravljanje svim vozilima i radnim strojevima osim tramvaja. Njegova glavna preokupacija su "old timer" traktori, kamion marke Mercedes 1113, star 57 godina i stari poljoprivredni strojevi: kosilice, drljače, sijačice i plugovi, među kojima je plug za dvije brazde na konjsku vuču.

- Kako ste postali "lovac" na traktore? - Kao dječaka sa 7 godina tata me posadio na traktor IMT 533 ks, kojeg je novoga kupio 1972. u Vrbovcu. Bio je to prvi traktor u našem selu, a treći u općini Desinić. Kad sam uzeo volan u ruke i pokrenuo ovu "grdosiju" bio sam uzbuđen i sretan te ostao vezan na ove poljoprivredne strojeve. Od tada do danas sam opsjednut starim traktorima.Imam ih 11, različite vrste. Kolekcionarstvom sam počeo kada sam 2006. godine kupio traktor marke STEYR, snage 160 ks,1978. godište. Ovu strast nasledio sam od pokojnog oca Josipa koji je umro 2013. godine, koji mi je ostavio u nasljeđe njegovog prvijenca, IMT 533, te kovačnicu i mehaničarsku radionicu za održavanje traktora i ostalih poljoprivrednih strojeva - kazuje Srećko Juričan.

I tako, od hobija do opsesije, sve svoje slobodno vrijeme posvećuje svojim ljubimcima, a aktivni je i član udruge "Desinićka kubura". Sa ponekim od svojih traktora rijetko sudjeluje na kolekcionarskim izložbama, ali ne radi prodaje. I dalje će tragati za zaboravljenim traktorima, restaurirati ih i širiti svoj traktorski opus. Svi su mu traktori u voznom stanju. Ima ih nekoliko registriranih, a posjeduje vozačku dozvolu za sve kategorije osim tramvaja. Ubrzo će u potragu za "novim" traktorom, koji bi mu bio poklon za 50. rođendan. E, kad bi i taj traktor bio star barem 50 i više godina, bila bi to fešta do zore.

Srećko je neumorni kolekcionar. Njegovi traktori su čisti i uvijek pripremljeni na vožnju. Nije mu bilo teško istjerati na ogled 11 starih traktora iz četiri garaže, oprati ih i nanizati u jednom frontalnom redu. Sjeo je na najstariji traktor STEYR star 65 godina i ponosno se zagledao u svoje ostale ljubimce. Poveo nas je onda na desni krak. Stao je ispred najvećeg "old timera". Na upit je kazao da se ne može odlučiti koji mu je traktor posebno drag, pa ih jednako i brižljivo održava u svojoj radionici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook