Prethodni članak
Sljedeći članak

LOBORSKO EKOLOŠKO DRUŠTVO: 'Ovo je jedan od najvećih ekoloških incidenata u Zagorju'

Tek kada se analizom utvrdi da u uzorcima nema naftnih derivata niti u jednom od ogranaka vodovoda tada će biti moguće ponovno bez bojazni za zdravlja korisnika koristiti vodu za piće i kuhanje, stoji u priopćenju LED-a

  • Površina vodotoka na kojoj je utvrđeno kako plivaju naftne mrlje u tankom sloju

    Površina vodotoka na kojoj je utvrđeno kako plivaju naftne mrlje u tankom sloju


Nakon što su građani u nekim mjestima Hrvatskog zagorja utvrdili da voda iz Zagorskog vodovoda ima neugodan miris po nafti alarmirana je javnost. Zbog navodnog zagađenja vode, nakon preokretanja kamiona s trupcima prije dva dana u vodotok zaštićenog područja Zagorskog vodovoda iznad Lobora, članovi Loborske ekološke udruge osnovali su Povjerenstvo u sastavu predsjednik g. Božidar Labaš, potpredsjednik prof.dr.sc. Darko Ropac i član g. Mladen Horvat. Povjerenstvo je obavijestilo načelnicu Općine Lobor gospođu Ljubicu Jembrih o svojoj zainteresiranosti da se razjasne razlozi zagađenja pitke vode. U tom smislu Povjerenstvo je u četvrtak 14. veljače u jutarnjim satima obišlo mjesto preokretanja kamiona. Na licu mjesta zatečeni su predstavnici policije na uviđaju, stoji u priopćenju koje smo dobili iz Loborskog ekološkog društva.

Predsjednik LED-a Božidar Labaš s predstavnikom Hrvatskih voda pri uzimanju uzoraka za analizu

Kako su naveli u priopćenju, u ranim popodnevnim satima tog istog dana Povjerenstvo je ponovno obišlo mjesto udesa te tamo zateklo troje zaposlenika Hrvatskih voda koji su uzimali uzorke za laboratorijsku analizu. Zajedno su provjerili stanje nizvodno od mjesta udesa. Utvrdili su da u blizini vodotoka zrak ima intenzivan miris po nafti, a na površini vode na mirnim mjestima bile su vidljive nakupine nafte u vidu sjajnih mrlja koje su se na svjetlu presijavale. Povjerenstvo je organoleptički nesumnjivo utvrdilo da je vodotok iznad zahvata vode za Zagorski vodovod vidno zagađeno naftom. Vjeruje se da će to biti potvrđeno i u uzetim uzorcima vode od strane Hrvatskih voda.

Članovi LED-a podržavaju oprez u korištenju vode koji je upućen javnosti od strane načelnice Općine Lobor i drugih relevantnih dužnosnika.  - Vodu za piće obavezno treba koristiti iz sigurnih izvora te iz cisterni kojima lokalne vatrogasne postrojbe snabdijevaju građane vodom. Istovremeno voda nije upotrebljiva niti za kuhanje jer procesom kuhanja svi naftni derivati neće ishlapiti. Nužna je stalna laboratorijska kontrola uzoraka pitke vode iz vodovoda od strane neovisnog laboratorija. Tek kada se analizom utvrdi da u uzorcima nema naftnih derivata niti u jednom od ogranaka vodovoda tada će biti moguće ponovno bez bojazni za zdravlja korisnika koristiti vodu za piće i kuhanje. Članovi LED-a i dalje će nadzirati zbivanja u vezi zagađenja vode kao jednog od najvećih ekoloških incidenata koji se zadnjih godina dogodio na području Hrvatskog zagorja, stoji u obavijesti LED-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook