Prethodni članak
Sljedeći članak

LJETNE TEMPERATURE: Evo kakvo će vrijeme biti kroz narednih sedam dana

Naš prognostičar Kristijan Božarov donosi kakvo će biti vrijeme


I prošlih sedam dana je bilo promjenjivo pa je zapravo cijeli svibanj prošao kišnije, oblačnije i hladnije od prosjeka. To baš i nije tipično za peti mjesec. U subotu smo ušli u lipanj i klimatološko ljeto, a čini se da će se poklopiti s dolaskom ljetnih temperatura. U prva tri dana ovog tjedna i dalje ostaje nestabilno uz moguću kišu ili pljuskove, ali će u globalu vrijeme ipak sve više nalikovati na rano ljeto. Prema kraju tjedna većinom suhi i sunčani dani s temperaturom oko 30 Celzijevih stupnjeva. Opširnije o prognozi za sljedećih sedam dana u nastavku.

U utorak izmjena oblaka i dužih sunčanih razdoblja, ali su tijekom dana i dalje mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi s grmljavinom ili kakav kraći nalet kiše. Ne svugdje nego lokalno i šansa za njih je mala, ali postoji pa ju moramo spomenuti. Temperatura zraka kretat će se od 14°C ujutro do vrlo toplih 27 ili 28°C u popodnevnim satima. Vjetar većinom slab, a biometeorološke prilike povoljne.

Srijeda nam donosi dosta sunčanih razdoblja, ali se i dalje ponegdje može dogoditi kraći pljusak s grmljavinom, osobito kasno popodne ili predvečer. Ponegdje takav pljusak može biti izraženiji, čak i kao kratkotrajno nevrijeme. Čini se da je upravo u srijedu najveći rizik za te pljuskove. Ostat će vrlo toplo i pomalo sparno uz dnevni maksimalac oko 26 ili 27 Celzijevih stupnjeva. U slučaju pljuska će osvježiti.

Za četvrtak se čini uglavnom suho, pretežno sunčano i još malo toplije. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar pa će još malo zatopliti. Jutarnja temperatura oko 16, a najviša dnevna bi mogla narasti na 27 ili 28 Celzijevih stupnjeva. Bit će i sparno.

I do kraja tjedna prognoziramo većinom suho vrijeme s puno sunca. Dodatno će zatopliti pa možemo najaviti prvu ovogodišnju vrućinu jer će dnevna temperatura narasti na ljetnih 30 Celzijevih stupnjeva. I noći će biti malo toplije. Ono što nam baš neće odgovarati je osjećaj sparine (kišni svibanj ostavio je puno vlage u tlu i zraku, a ta vlaga će sad uz sunce i visoku temperaturu pojačati osjećaj sparine). Potkraj nedjelje i u ponedjeljak možda malo više oblaka, naime ima šanse da u ponedjeljak dođe neka fronta s pljuskovima i osvježenjem, ali još nije sigurno. Lako je moguće da ta fronta s pljuskovima zapne na Alpama pa ne dođe do nas.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook