Prethodni članak
Sljedeći članak

Liste čekanja u zagorskim vrtićima sve dulje, većina ih se proširuje, a grade se i novi

Na primjeru nekoliko zagorskih vrtića doznali smo da su im kapaciteti premali, pa kreću u dogradnju, a neki čak i u gradnju novih objekata


Priče o sve manjem broju rođenih, a sve većem broju umrlih redovito nas 'bombardiraju' iz svih medija. Predviđanja demografa i statističara uglavnom su poražavajuća, a vijesti o sve manjem broju učenika u školama i djece općenito više nisu nikakva novost već konstanta koja se provlači kroz medijski prostor. U Krapinsko – zagorskoj županiji čini se da situacija nije mnogo bolja, barem kada su brojke u pitanju. Sve je manje prvašića, baš kao i sve manje novorođenih, no ipak – u gotovo svakom vrtiću u našim jedinicama lokalne samouprave postoje podulje liste čekanja. Brojni gradonačelnici i načelnici najavljuju proširenja pa čak i gradnje novih objekata pa se s pravom možemo pitati očekuje li nas ipak malo svjetlija demografska slika i budućnost? Naravno, valja uzeti u obzir činjenicu da danas bake i djedovi, zbog toga što su zaposleni baš kao i roditelji, sve manje preuzimaju brigu o čuvanju unuka, ali i da se mnoge mlade obitelji sele iz svojih mjesta stanovanja u veće centre pa im smještaj djece u vrtić jedino i preostaje kao opcija. No ipak, djece je sve više, vrtići će proširuju i grade pa se možemo nadati kako je to garancija da će na mladima, i to malo većem broju njih, ipak ostati svijet.

Dječji vrtić 'Tratinčica' Desinić


Vrtić je proširen za još jednu grupu i sada će moći upisati i sva djecu s liste čekanja

Kroz ljetne praznike izvodili su se radovi na proširenju Dječjeg vrtića 'Tratinčica' Desinić. Radovi su obuhvaćali rekonstrukciju postojećeg zimskog vrta, sanitarija i bloka za odgajatelje, čime se poveća kapacitet vrtića za jednu vrtićku grupu. Projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića Tratinčica proveo se uz financijski doprinos Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 385.200 kuna. Ukupna vrijednost investicije je oko 480.000 kuna i ostatak se financira iz općinskog proračuna. Unutarnji radovi su završeni, potrebno je još urediti vanjski dio vrtića, postaviti antistres ploče, igračke i ljuljačke. - Desinićki vrtić imao je kapacitet za 50 –ak djece, a sada ovim proširenjem kapacitet je povećan za prihvat 65 –ero mališana. Sada ćemo moći zbrinuti i svu djecu s liste čekanja – rekao je načelnik Zvonko Škreblin te dodao kako im se povećao interes za smještaj u vrtić ne toliko zbog povećanja nataliteta, koliko zbog činjenice da su se roditelji zaposlili i da nemaju gdje ostaviti djecu na čuvanju.

DJEČJI VRTIĆ 'KESTEN' KLANJEC


'Gradnja novog vrtića za Klanjec je prijeka potreba'

Klanječki vrtić Kesten trenutno pohađa 45 mališana. Na listi čekanja je 36 djece, a tridesetak malih Klanjčana smješteno je po okolnim vrtićima. Upravo zato gradonačelnik Zlatko Brlek smatra izgradnju novog vrtića jednim od prioriteta. – Zgrada našeg vrtića građena je u Spomen parku Antuna Mihanovića gdje se ne smiju izvoditi nikakvi radovi pa proširenje vrtića nije moguće. Potrebe su velike i mi smo već kupili zemljište u starom djelu Klanjca, imamo građevinsku dozvolu i projekt smo prijavili na mjeru 7.4.1 te se nadamo da ćemo proći– rekao je gradonačelnik ističući kako će, ako projekt ne prođe, Grad će sam krenuti u projekt. Najviše, kaže Brlek, nedostaje jaslička grupa, a ove se godine na vrtiću, da se poboljšaju uvjeti, promijenio krov i obojila fasada. – Mi pokušavamo Klanjec učiniti ugodnim mjestom za život, a natalitetna slika se popravlja. Evo, imali smo već dvije godine za redom stalan broj prvašića, a u prvom dijelu godine čak 15 novorođenih pa se nadamo da će se taj trend nastaviti – rekao je Brlek.

DJEČJI VRTIĆ CVRKUTIĆ OROSLAVJE


''Liste čekanja svake su godine sve duže''

U gradu Oroslavju dva su dječja vrtića, no kapaciteti obaju i dalje ne zadovoljavaju potrebe koje izražavaju roditelji koji bi željeli svoju djecu upisati. Liste čekanja u privatnom dječjem vrtiću ''Šlapica'' velike su, jednako kao i u gradskom ''Cvrkutiću''. – Kapaciteti su nam prepunjeni. Prema standardima trebali bismo imati maksimalno 60 djece, a trenutno ih imamo 72. Roditelji nam dolaze svakodnevno i željeli bi upisati dijete, međutim moramo ih odbiti, mjesta više nemamo – rekla nam je ravnateljica vrtića ''Cvrkutić'' Silvija Čičko, dodavši kako su liste čekanja svake godine sve duže. – Jedno vrijeme lista čekanja niti nije bilo, a zadnje tri godine se povećavaju. Mislim da natalitet raste, a i u Oroslavje se doseljava sve više mladih obitelji – rekla je još, dodavši kako se upravo zbog premalih kapaciteta kreće u proširenje. – Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. i nadam se da će biti odobrena sredstva, ako ne, vjerojatno će Grad to morati rješavati kreditom – dodala je ravnateljica, napomenuvši kako im se, osim iz Oroslavja, najviše djece javlja iz Gornje Stubice koja zasada nema vrtić, ali i iz drugih okolnih mjesta, ponajviše iz Donje Stubice i Stubičkih Toplica, gdje su kapaciteti u dječjim vrtićima također popunjeni i liste čekanja velike. Novim bi se proširenjem stvorili kapaciteti za još dvije odgojne skupine.

DJEČJI VRTIĆ 'ROŽICA' VELIKO TRGOVIĆE


'Za par godina sigurno ćemo još morati širiti dječji vrtić'

U sljedećih nekoliko mjeseci počet će radovi na proširenju trgoviškog vrtića Rožica. Riječ je o vrtiću koji trenutno ima smješteno oko 115 mališana, a kako je rekao načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički, još ih je 50 na listi čekanja. – Proširenje vrtića bit će tek vatrogasno rješenje jer nama se broj djece ovdje u Velikom Trgovišću konstantno povećava i mi ćemo za par godina biti primorani kupiti još jedno zemljište i krenuti s novim proširenjima – rekao je Greblički dodajući kako u planu imaju i neke nove natalitetne mjere koje bi možda i mogle povećati broj novorođene djece. - Nama se, isto tako, u centar naše općine doseljava i sve veći broj mladih obitelji pa se shodno tome i poveća broj djece, a raste i natalitet - naglasio je načelnik dodajući da djece nema u onim ruralnim područjima budući da mladi tamo ne vide svoj prosperitet. Kako dodaje, od poljoprivrede mlade obitelji ne mogu živjeti pa se sele iz ruralnih područja.

Dječji vrtić Naša Radost 'Pregrada


Jedini u Zagorju rade u popodnevnoj smjeni, koju su produljili čak do 20 sati

Dječji vrtić Naša radost Pregrada jedini u Zagorju ima i poslijepodnevnu smjenu. Radio je od 5.30 do 19 sati, a ovih je dana donesena i odluka da se radno vrijeme vrtića produži za još sat vremena, do 20 sati. Grad Pregrada i DV Naša radost nedavno su dobili dva milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za projekt „Ti i ja zajedno' i time postali jedina jedinica lokalne samouprave iz Krapinsko-zagorske županije koja je ostvarila sredstva na ovom natječaju. Aktivnosti obuhvaćene projektom usmjerene su na pružanje usluge poslijepodnevnog boravka djece i provedbu posebnih programa te dizanje standarda i kvalitete. Popodnevni turnus u pregradskom vrtiću uveden je u travnju 2008. godine jer je to bila godina i razdoblje zapošljavanja žena u tekstilnoj industriji, čime se stvorio i veći interes za smještajem djece u vrtić.

Par je godina tako pregradski vrtić radio čak do 22 sata. - Osim produljena radnog vremena, ovaj projekt obuhvaća edukaciju ljudi na području informatike, engleskog jezika, terapije igrom , senzorne terapije, opće igraonice s pojačanim digitalnim kompetencijama i glazbene radionice – pojasnila je ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić. U vrtiću je trenutno upisano 140 djece u redovnom programu i 44 mališana u programu predškole. - Naravno, da postoji veći interes od kapaciteta, no prostora više nema, a ove godine u vrtiću je i otvorena sedma odgojna skupina. I pregradski vrtić ima listu čekanja, no ona se kroz godinu postepeno smanjuje jer se uvijek dogodi neki ispis, ako mama ide na porodiljni ili netko ostane bez posla i sl. No, Grad posebno vodi računa da se u vrtić upišu sva djeca s područja Pregrade, a na listi čekanja ostanu djeca iz drugim susjednim mjesta – napomenula je ravnateljica. U vrtiću kreće i investicija u uređenju kotlovnice i radovi oko vrtića.

Dječji vrtić Gustav Krklec Krapina proširit će se za dvije nove odgojne grupe


Krapinski dječji vrtić moći će primiti još 35 do 40 mališana

I Dječji vrtić Gustav Krklec u Krapini povećat će svoje kapacitete. Na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na koji je Grad Krapina prijavilo dogradnju za dvije nove vrtićke grupe, odobrene su 652 tisuće kuna. Grad će dodati još 750 tisuća kuna, koliko je procijenjeno da bi nam trebalo. Nakon postupka javne nabave, radovi bi, prema zadanom roku, trebali završiti do ožujka 2019. godine, saznali smo od gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića. Krapinski gradski dječji vrtić nakon proširenja moći će smjestiti još 35 do 40 mališana. Sam dograđeni prostor za djecu imao bi nešto više od 60 kvadrata, uredit će se i popratni prostori, svaka grupa dobit će sanitarne čvorove, garderobu i ulazni dio. Za vrijeme dogradnje, odnosno radova, gradski vrtić koji polazi oko 160 mališana, normalno će raditi.

Na ovaj će način vrtić biti prilagođen državnom pedagoškom standardu, a djeca će imati bolje uvjete. Što se listi čekanja tiče, kako je rekao gradonačelnik, za gradski vrtić postoji lista čekanja. – Nisu upisani svi koji bi želejli ići u gradski vrtić, no s obzirom da sufinanciramo boravak u privatnim vrtićima i vrtićima u drugim općinama, gdje roditeljima više odgovara zbog mjesta rada, sva djeca, koliko mi je poznato, imaju mogućnost da budu zbrinuta, a Grad sufinancira boravak djece i u drugim vrtićima s 50 posto ekonomske cijene – kaže gradonačelnik Gregurović.

Zlatar nema dovoljno kapaciteta za smještaj djece u postojećem dječjem vrtiću


U Dječjem vrtiću Uzdanica u planu je dogradnja tri odgojne jedinice

Trenutno Dječji vrtić Uzdanica u Zlataru polazi 108 djece, podijeljenih u 4 odgojne skupine, tri u vrtiću i jedna u jaslicama. Na listi je čekanja 16 mališana, 10 iz Zlatara i 6 iz drugih JLS. Iz drugih općina trenutno je u vrtiću 16 djece, koja su upisana ranijih godina. Zbog velike potrebe, Grad Zlatar planira dogradnju vrtića. Projekt je prijavljen na podmjeru 7.4. u kolovozu ove godine, a rezultati natječaja nisu poznati. Po završetku dogradnje vrtića očekivani rezultati su rekonstruirani i dograđeni dječji vrtić ukupne površine 1359,08 m2 kroz dogradnju dodatne tri odgojne jedinice s prostorom više namjena, gospodarskog i upravnog bloka s pratećim sadržajima te uklanjanje zgrade jaslica. Vrtić će imati organizirani prostor za 6 neovisnih odgojnih skupina djece, a moći će upisati 120 djece u razdoblju od 3 godine od završetka projekta. Inače, Grad Zlatar sufinancira polazak djece s područja Grada Zlatara u Bedekovčini, Luci, Zlatar Bistrici i Loboru (čuvaona). Broj rođene djece zadnjih godina otprilike je konstantan (50-60 djece). - Zlatar nema dovoljno kapaciteta za smještaj djece u postojećem dječjem vrtiću. Godinama bilježimo dugu listu čekanja djece na upis u dječji vrtić što ukazuje na potrebu za dodatnim prostorima i osobljem. Osim stvaranja adekvatnog opremljenog prostora dovoljne površine, projekt će omogućiti zapošljavanje dovoljnog broja odgojno-obrazovnog osoblja potrebnog za pravilan razvoj, odgoj i obrazovanje djece. Više roditelja imat će mogućnost smještaja djece u dječji vrtić u svom gradu, gradu u kojem rade ili gradu koji im tranzitno najviše odgovara. Mladima koji planiraju obitelj ostvarit će se preduvjet da lakše usklade poslovni i obiteljski život smještajem djeteta u vrtić – navode u Gradu Zlataru.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Povodom Dana državnosti zabrane za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona bit će na pojedinim cestama u Istri i priobalju: -25.lipnja od 14 do 23 sata. Kolnici su mjestimice vlažni u Slavoniji. Na dijelu dionice A1, iz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program