Prethodni članak
Sljedeći članak

Liječnik iz Zlatara dva puta tjedno odlazit će u Belec, a liječnik iz Lobora u Dom Loborgrad

Od 1. siječnja ukinuta je zdravstvena ambulanta u Belcu kao i tim obiteljske medicine u Loborgradu

  • Ambulanta u Loboru

    Ambulanta u Loboru


Početak godine donio je, što se tiče ordinacije opće medicine, promjene za mještane Belca. Naime, ambulanta u Belcu službeno je ukinuta, odnosno Ordinacija opće medicine ne može biti ugovorena s obzirom da je nema u Mreži javne zdravstvene službe. Kako je pojasnila ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Nada Dogan, još 19. listopada 2015. godine Ministarstvo zdravstva donijelo je Izmjene i dopune Mreže zdravstvene službe. Što se tiče naše županije, donijeta je promjena za područje Zlatara i Lobora te je, rukovodeći se brojem pacijenata na tom području, i smanjen broj timova obiteljske medicine. Na području Grada Zlatara ranijom mrežom bila su 4 tima obiteljske medicine, a izmjenom Mreže ukinut je jedan tim.

Premalo osiguranika

- Od 4 tima 2 nisu godinama ispunjavala osnovni uvjet od minimalno 1275 osiguranika po timu za ugovaranje zdravstvene zaštite s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Napominjem da se timovi u Domu zdravlja KZŽ financiraju po broju pacijenata opredijeljenih za pojedini tim. Novim ugovaranjem od 1. siječnja 2018. godine Ordinacija opće medicine ne može biti ugovorena s obzirom da je nema u Mreži javne zdravstvene službe - kaže ravnateljica Nada Dogan. U ambulanti u Belcu bilo je tek oko 400 osiguranika. No, organizacijom službe Dom zdravlja KZŽ nastojao je održati kontinuitet i brigu za osiguranika, pa je organizirano da liječnik iz Zlatara kao i do sada dva puta tjedno odlazi u Belec, a 3 dana u tjednu radi u Ordinaciji opće medicine u Zlataru. – Osigurane osobe iz Belca mogu se svakodnevno javiti liječniku u Zlataru. Dom zdravlja uveo je i novu uslugu naručivanja lijekova telefonom gdje pacijenti mogu pozivom na broj 049/440013 u bilo koje doba dana naručiti redovnu terapiju – ističe ravnateljica.

Ambulanta Belec

Iz Loborgrada u Lobor

Istovjetna je situacija u Loboru, gdje je izmjenom Mreže javne zdravstvene službe smanjen broj timova obiteljske medicine s dva na jedan, s time da je tim u Loborgradu ukinut. – U dogovoru s Domom za odrasle osobe Loborgrad, štićenici su opredijeljeni za tim obiteljske medicine u Loboru, a Dom zdravlja je osigurao da liječnik iz Lobora dva puta tjedno odlazi u Dom Loborgrad. Za sada je Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, unatoč manjku liječnika, uspijevao preraspodjelom i novim zapošljavanjem osigurati zdravstvenu zaštitu u svim dijelovima Krapinsko – zagorske županije, a svi timovi obiteljske medicine na području KZŽ su sada popunjeni – kaže ravnateljica Nada Dogan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook