Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ POZIVA: Pridonesite svojim prijedlozima donošenju kvalitetnijeg pravilnika o stipendijama

Pokazana je potreba za donošenjem novog adekvatnog pravilnika o stipendiranju učenika i studenata


Krapinsko-zagorska županija objavila je javni poziv sa zainteresiranom javnošću o postupku donošenja Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja Krapinsko-zagorske županije. – Svake godine se u proračunu planira otprilike 1.000.000 kn te se u skladu s Pravilnikom dodjeljuje oko 60-ak učeničkih i 60-tak studentskih stipendija. Na taj način je od 1993. godine pa da 2016. županijske stipendije dobilo oko 750 učenika i 750 studenata. S obzirom na učestale promjene zakonske regulative koje ili najavljuju ili prate promjene u društvu, unatrag dvadesetak godina mijenjan je i Pravilnik o stipendiranju, na osnovu izmjena i dopuna ili donošenjem novog dokumenta – stoji u pozivu.

Pokazana je potreba za donošenjem novog adekvatnog pravilnika o stipendiranju učenika i studenata,  Tada je predviđeno da se stipendije dodjeljuju u tri zasebne kategorije – stipendije za nadarene učenike i studente, stipendije za učenike i studente koji se školuju po socijalnom kriteriju i stipendije za deficitarna zanimanja te je predviđeno da se natječaj raspisuje do kraja listopada kalendarske godine.

U skladu s tim Pravilnikom su i izvršene procedure za dodjelu stipendija za školsku i akademsku godinu 2016/17. te je dodijeljeno u sve tri kategorije 66 učeničkih stipendija i 69 studentskih stipendija.
No, provedba samog javnog poziva za dodjelu stipendija te prijedlozi s tržišta rada KZŽ ukazuju da bi se ipak trebalo napraviti nekoliko glavnih korekcija. Ukoliko bi se u Pravilnik uvrstile te izmjene, očekuje se da bi na taj način njegova primjena/realizacija bila još kvalitetnija i više na usluzi potencijalnim dobitnicima stipendija. U skladu s tim pozivaju se zainteresirani građani koji svojim prijedlozima i sugestijama mogu pridonijeti donošenju kvalitetnijeg dokumenta kojim se regulira stipendiranje učenika i studenata, da se odazovu.

Svoja mišljenja i očitovanja možete u pisanom obliku na propisanom obrascu poslati na adresu Krapinsko-zagorska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, Magistratska 1, Krapina ili na e-mail adresu: [email protected], zaključno do 07. rujna 2017. godine.

Svi u roku pristigli prijedlozi razmotrit će se, a oni prihvaćeni, ukomponirati u konačni prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja Krapinsko zagorske županije.

Više informacija možete pronaći OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook