Prethodni članak
Sljedeći članak

Kumrovečka pruga prvo će se obnoviti do Klanjca i to rabljenim materijalom?

HŽ je iznio već neke svoje okvirne pretpostavke prema kojima bi obnova pruge do Klanjca rabljenim materijalom koštala oko 100 milijuna kuna, no, kako nam je reklo nekoliko naših sugovornika, riječ je uistinu o iznosu koji se temelji isključivo na pretpostavkama te se ne može smatrati ozbiljnom procjenom


Ovog je tjedna u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture održan drugi radni sastanak na temu javnog prijevoza na području općina Brdovec, Marija Gorica, Dubravica, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, Pušća i grada Klanjca, odnosno, osam jedinica lokalne samouprave iz Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije koje su pokrenule zajedničku inicijativu za revitalizaciju 'Kumrovečke pruge'.

Ovaj put su tu 'zagorsku inicijativu' u ministarstvu predstavljali njen pokretač, načelnik Dubravice Marin Štritof, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek te načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, a u ime ministarstva i HŽ-a sastanku su prisustvovali državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić s pomoćnicima ministra Mariom Madunićem i Igorom Radićem, zatim načelnik sektora Dražen Antolović te član uprave HŽ- infrastrukture Nikola Ljuban.

Načelnik Dubravice Marin Štritof

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan, ali obzirom da još nisu do kraja napravljene sve analize po pitanju financiranja i rekonstrukcije željezničke pruge od strane HŽ-a, produžen je rok da se iste što detaljnije pripreme do kraja svibnja, kada se planira novi sastanak u ministarstvu. Vrlo smo zadovoljni dinamikom i ozbiljnošću kojom se pristupilo projektu tzv. 'Kumrovečke pruge' te smjerom pripreme projekta kao i traženja načina financiranja, za što postoje vrlo realne mogućnosti da se u državnom proračunu za 2019. godinu osiguraju sredstva za ovaj projekt - rekao nam je načelnik Štritof.

Inače, na ovom sastanku o revitalizaciji pruge Savski Marof – Kumrovec – Imeno (SLO) spominjale su se dvije varijante obnove te pruge. Naime, kako ona na nekoliko mjesta više puta prelazi hrvatsko-slovensku granicu, sasvim je jasno da do njene potpune revitalizacije neće doći prije ulaska RH u Schengensku zonu, ali ipak su inicijatori, na čelu sa Štritofom, najavili da će inicijativu pokušati proširiti i na svoje 'susjedne' slovenske kolege, koji su također zainteresirani da se ova zapuštena pruga ponovo osposobi i pusti u promet. Ipak, zbog svih tih okolnosti izglednija je druga varijanta, koja predviđa da se pruga revitalizira od Savskog Marofa do Klanjca, dok bi se dalje prema Kumrovcu i Zagorskim Selima javni promet organizirao autobusima, obzirom da do Klanjca ne postoji značajnijih 'pograničnih pitanja'.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, koji već dugi niz godina sudjeluje u raznim inicijativama obnove i ponovnog puštanja u promet zatvorene 'Kumrovečke pruge', također je zadovoljan razvojem situacije, ali napominje kako još ništa konkretno nije dogovoreno, niti je donesena ikakva odluka da će pruga uistinu biti revitalizirana.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek

- Za sada možemo biti zadovoljni činjenicom da su i ministarstvo i HŽ pokazali dobru namjeru te da načelno podržavaju ovaj projekt, no on sigurno neće biti realiziran ove godine. Za iduću godinu HŽ ima u planu rekonstrukciju i obnovu željezničke pruge od Savskog Marofa prema Zagrebu, a onda bi se taj izmijenjeni, 'polovni' materijal od te pruge mogao iskoristiti za obnovu pruge do Klanjca, jer, kao što je ustvrdio HŽ, podloga na 'Kumrovečkoj pruzi' je dobra - rekao nam je Brlek te dodao kako HŽ sada treba napraviti još detaljne analize kojima bi se ustanovilo koliko bi obnova pruge koštala, koja bi bila cijena karte za putnike i slično.

Inače, HŽ je iznio već neke svoje okvirne pretpostavke prema kojima bi obnova pruge do Klanjca rabljenim materijalom koštala oko 100 milijuna kuna, no, kako nam je reklo nekoliko naših sugovornika, riječ je uistinu o iznosu koji se temelji isključivo na pretpostavkama te se ne može smatrati ozbiljnom procjenom, a barem približno točna cijena bit će poznata tek nakon stručnih izračuna i analiza.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak

Kako god, pred zagorskim lokalnim čelnicima uključenima u ovu priču još je dosta posla, sastanaka, inicijativa i pregovora, no, kako su istaknuli, ići će korak po korak. - Planiramo ustrajati i ne odustati - rekla nam je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak te dodala kako je zadovoljna održanim sastankom te ga ocijenila vrlo konstruktivnim. - Revitalizacija do Klanjca je vrlo izgledna, no mi sad nastavljamo komunikaciju s načelnicima pograničnih općina u Republici Sloveniji kako bi potaknuli i njihov interes da se nastavi s revitalizacijom kompletne pruge, sve do Kumrovca, odnosno, do stanice u Imenom u Sloveniji. Nama je to izrazito važan projekt jer obnova i ponovno puštanje ove željeznički pruge u promet za naš bi kraj značilo i vraćanje života u naša sela - rekla je Krivec Jurak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook