Prethodni članak
Sljedeći članak

Kumrovčani proslavili Dan općine: "Mrtvi kapital', 15% nezaposlenih i 'rupe' u proračunu…

Ovakvim crnim mislima iz naslova započeo je svoj osvrt na ovu godinu Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec na svečano


Ovakvim crnim mislima iz naslova započeo je svoj osvrt na ovu godinu Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec na svečanoj sjednici općinskog vijeća u povodu Dana općine koju je otvorila i vodila predsjednica Anica Hlaban. Istakao je da je i kumrovečki kraj bio pogođen poplavama kakve se ne pamte već od sredine prošlog stoljeća.

Uz to, posjetila ih je i rana zima sa snježnim padalinama što opterećuje zimsku službu, a općinska blagajna gotovo prazna. K svemu tome dodao je i stopu nezaposlenosti od 15 posto – najvišu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Novi sadržaji

– Ova stopa nezaposlenosti je razlogom da nećemo više šutjeti, jer ulažemo ogroman trud u privlačenje potencijalnih investitora koje upoznajemo sa stanjem objekata iz državnog fonda kumrovečkog 'mrtvog kapitala'. Naravno u ovoj zemlji nitko neće odgovarati što nisu prodani kad je to bilo moguće za velike novce – 46 milijuna kuna. Danas za njih država neće dobiti ni približno toliko, pa nije li onda vrijeme da gospodari vele 'pa ne bumo onda prodavali, dali bumo u koncesiju i omogućili nekoj drugoj generaciji da u neka bolja vremena pregovara o njima', a uvjeravam vas da su investitori koji dolaze u Kumrovec spremni na koncesiju ili na institut prijenosa prava građenja – špotao je državu poduzetni načelnik.

Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec

U aktivnostima za oživljavanje 'mrtvog kapitala' lokalna samouprava osmišljava sadržaje i programe, kako bi te objekte stavili u funkciju. Tako su sa dvojicom mladih profesora, Makekom i Zagvozdom s učenicima osnovnih škola ovog kraja i sponzorima, nakon niza godina mrtvila, organizirali atletsko prvenstvo osnovnih škola na atletskoj stazi kakve nema od Zagreba do Varaždina. U izradi projekta kamp-odmarališta na jednom od kumrovečkih parkirališta, sudjelovala je ZARA.

Potpisan je sporazum s HAKS-om gdje ih općina podupire u pretvaranju jednog velikog parkirališta u Razvoru u novi Karting centar. Zajedno s tvrtkom u vlasništvu HRVI-a pokrenut je zahtjev za dodjelom državnog zemljišta u vlasništvo općine kako bi zajednički napravili adrenalinski park s raznim sadržajima, sve u cilju unapređenja turističke ponude Kumrovca, ali da pokažu onima koje bi to trebalo interesirati, da su partneri koji zna, može i hoće.

Uređenje cesta

– Ove smo godine asfaltirali četiri dionice nerazvrstanih cesta u Razvoru, Škrniku i Kumrovcu u dužini oko 1,5 km. Priprema se investicija za proširenje groblja, kanalizacijske mreže za naselja Ravno Brezje i Risvica u dužini od 8 km, uz pomoć i sredstava IPARD iz EU. ovo se naslanja i na našu sljedeću investiciju za izgradnju nogostupa od Kumrovca do Zelenjaka za što smo već dobili lokacijsku dozvolu, a potpisali smo i ugovor za EIB III s ministarstvom prometa. Općinski proračun za iduću godinu će se upravo usmjeriti nas završetak tih projekata. Nadamo se sredstvima IPA na osnovi prekogranične suradnje za projektiranje izgradnje kanalizacijske mreže istakao je Ulama.

Spomenuo je i općinsku gospodarsku zonu, za koju je ministarstvo gospodarstva dalo 250 tisuća kuna. Potencijalni investitori u ovoj zoni imaju prigodu dobiti građevinsku lokaciju prostorni za 40 kuna po prostornom metru s kompletnom infrastrukturom.

– Ono što zabrinjava Kumrovec kojeg godišnje posjeti 60 tisuća turista je neodrživo stanje državne ceste D-205. Jednako i sudbina pruge Savski Marof – Kumrovec, o kojoj dobivamo više ohrabrujućih informacija sa slovenske nego s naše strane – privodio je kraju svoje izvješće načelnik, koji se zalaže i za uređenje Kumrovca u privlačnu i lijepu turističku destinaciju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook