Prethodni članak
Sljedeći članak

Kronično nam fali pravih majstora, previše je ekonomista, referenata i komercijalista

Za našu županiju savjetuje se upis u smjerove vozač motornih vozila, bravar, zidar, konobar, monter suhe gradnje, elektroinstalater, tesar, automehaničar, vodoinstalater itd.


Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je koja su zanimanja tražena, a za koja u 2020. treba smanjiti upisnu kvotu.  Publikaciju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2020. HZZ je objavio početkom ove godine. Riječ je o prognozi potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima i to u dvadeset područja u Hrvatskoj.

Kada je riječ o Krapinsko – zagorskoj županiji kod trogodišnjih zanimanja savjetuju se upisi većeg broja učenika u smjerove koji obrazuju  vozače motornih vozila, bravare, zidare, konobare, montere suhe gradnje, elektroinstalatere, tesare, automehaničare, vodoinstalatere, CNC operatere, soboslikare, ličilace, stolare, instalatere grijanja i klimatizacije, strojobravare, pekare, tokare, mesare, autolimare i keramičare – oblagače i krojače.

Kod četverogodišnjih ili petogodišnjih srednjoškolskih programa preporuka je upis u medicinske sestre  i tehničare opće njege, a smanjivanje kvota za ekonomiste, upravne referente, fizioterapeutske tehničare te komercijaliste. Kod stručnih i sveučilišnih studija potrebno je smanjiti upise u poslovnu ekonomiju, a povećati  upis na studij medicine, strojarstva, građevine, matematike, logopedije, anglistike, germanistike, elektrotehnike i informacijske tehnologije, farmacije, informatika, fizike - nastavnički smjer i edukacijske rehabilitacije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook